Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Διαβάσαμε το βιβλίο... "Λούνα, Μου αρέσει πολύ να παίζω μπάλα", της Λήδας Βαρβαρούση και της Agnes Verboven!


H Λούνα δεν είναι ένας ακόμα φανταστικός ήρωας! Είναι ένα πανέμορφο άσπρο σκυλάκι που ζει εδώ και κάμποσα χρόνια με την αγαπημένη συγγραφέα και εικονογράφο Λήδα Βαρβαρούση. Έγινε η πρωταγωνίστρια αυτής της πολύ όμορφης σειράς παιδικών βιβλίων που θα λατρέψετε και εσείς!

 

Σε αυτό το πρώτο βιβλίο της σειράς η Λούνα μετακομίζει σε μια καινούργια γειτονιά. Αρχικά νιώθει μοναξιά καθώς δεν έχει ακόμα φίλους στην περιοχή. Τότε ακούει τα παιδιά στην διπλανή αυλή να παίζουν μπάλα. Και εκείνης της αρέσει η μπάλα! Και θα ήθελε τόσο πολύ να παίξει μαζί τους. Όσες προσπάθειες κι αν έκανε όμως εκείνα δεν της δίνουν σημασία ή μήπως δεν την ακούν;
Τότε ξαφνικά η μπάλα πέφτει στην δική της αυλή. Τι θα κάνει η Λούνα; Μήπως βρήκε την ευκαιρία που ζητούσε; 



Μια σειρά βιβλίων που μέσα από τις περιπέτειες της Λούνας μας μεταφέρει την άλλη οπτική. Την οπτική ενός μικρού παιδικού 3-5χρόνων, που μέσα από την αθωότητά του και με το δικό του τρόπο σκέψης συμπεριφέρεται όπως ακριβώς πρέπει για την ηλικία της. Όλα περιστρέφονται γύρω από αυτήν χωρίς να αντιλαμβάνεται αν αυτό που κάνει είναι σωστό ή λάθος. Αυτή ακριβώς η ηλικία είναι η κατάλληλη για να περάσει το παιδί από τον εγωκεντρισμό σε ποιο σύνθετο τρόπο σκέψεις και να αρχίσει να αντιλαμβάνεται πώς η συμπεριφορά του επηρεάζει τους άλλους (βλ. Piaget).


Και εδώ ακριβώς έρχεται αυτή η πολύ προσεγμένη σειρά παιδικών βιβλίων για να δώσει αφορμές σε γονείς και εκπαιδευτικούς για συζήτηση σχετικά με τη συμπεριφορά της Λούνας, βοηθώντας τα παιδιά να αντιληφθούν πόσο οι πράξεις τους και η συμπεριφορά τους επηρεάζουν τους γύρω τους. Από την άλλη βοηθάει και εμάς τους μεγάλους να καταλάβουμε τον τρόπο σκέψης τους.
Αυτό που ιδιαίτερα μας άρεσε είναι ότι η ιστορία της Λούνα, δεν εχει καμία διάθεση να μας διδάξει κάτι συγκεκριμένο. Ξεφεύγει από τα κλασικά και η "αταξία" της Λούνας δεν κρίνεται, ούτε τιμωρείται, ούτε έχει κάποια "συνέπεια", αφήνοντας ελεύθερο τον μικρό αναγνώστη να εξηγήσει με τα δικά του μάτια αυτό που βλέπει και να εκφράσει τα συναισθήματά του χωρίς να δεσμά του "πρέπει" και του "σωστού" των μεγάλων. Κρατώντας το ίδιο πνεύμα στη συζήτηση με το παιδί και προσπαθώντας να διατηρήσουμε μια σταση παρατηρητή θα μπορέσει να ανοιχτεί ο θησαυρός μας και να μάθουμε τόσα πολλά για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα.



To βιβλίο "Λούνα, Μου αρέσει πολύ να παίζω μπάλα!" είναι αποτέλεσμα μια όμορφης συνεργασίας της Λήδας Βαρβαρούση με την συγγραφέα βιβλίων για μικρά παιδιά, Agnes Verboven. Η σειρά αποτελείται από 8 βιβλία. Ήδη κυκλοφορούν 4 βιβλία στο εξωτερικό ενώ το "Λούνα, Μου αρέσει πολύ να παίζω μπάλα!" είναι το πρώτο που κυκλοφορεί στη χώρα μας. Σύντομα θα κυκλοφορήσει και στην Κορέα και το φθινόπωρο θα έχουμε στη χώρα μας το δεύτερο. Ανυπομονούμε να διαβάσουμε τι σκάρωσε πάλι η Λούνα.




Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του στο site των εκδόσεων Παπαδόπουλος εδώ. Φυσικά μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τη σελίδα της Λούνας στο facebook εδώ αλλά και την ιστοσελίδα της Λήδας Βαρβαρούση εδώ.



Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου