Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Διαβάσαμε και παίξαμε με το βιβλίο ... Ο κηπουρός της Νύχτας, των αδερφών Φαν!

Μια μέρα ο Γουίλιαμ, ανακαλύπτει ότι τα δέντρα έξω από το παράθυρό του έχει πάρει τη μορφή μιας σοφής κουκουβάγιας. Τις επόμενες μέρες εμφανίζονται κι άλλα γλυπτά στα δέντρα, το ένα ομορφότερο από το άλλο, γεμίζοντας χαρά και ζωντάνια την γκρίζα κωμόπολη όπου μένει το αγόρι.
Και παρόλο που ο μυστηριώδης Κηπουρός της Νύχτας εξαφανίζεται τόσο απότομα όσο εμφανίστηκε, ο Γουίλιαμ και η μικρούλα κωμόπολη δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιοι....



 Ένα από τα πιο όμορφα βιβλία που έχουμε διαβάσει τελευταία, από αυτά που αξίζει να υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μας. Θες για την μοναδική εικονογράφηση, θες για το προσεγμένο κείμενο, θες για το όμορφο μήνυμα! Αυτή η ιστορία αξίζει να διαβαστεί, όχι μία, αλλά πολλές φορές.


 Το βασικό μήνυμα του βιβλίου είναι η χαρά της προσφοράς και τη διαφορά που μπορεί να κάνει στις ζωές των ανθρώπων γύρω μας. Καθώς γυρίζουμε τις σελίδες βλέπουμε να παίρνει χρώμα σιγά σιγα η πόλη και να φωτίζονται από χαρά τα πρόσωπα των κατοίκων. Και το μαγικό είναι πως ακόμα και το φθινόπωρο που κιτρινίζει η φύση ή και το χειμώνα που είναι πλέον τα δέντρα γυμνά, η ζεστασιά και η μαγεία στο τοπίο είναι ακόμα εμφανής.



Η εικονογράφηση είναι απλά μαγική. Τόσες λεπτομέρειες κρυμμένες στην πρώτη ματιά, περιμένουν να τις ανακαλύψετε στις επόμενες αναγνώσεις μια είναι σίγουρο πως θα το αναζητήσετε αρκετές φορές.
Καθώς οι εικόνες είναι τόσο πλούσιες και εκφραστικές το συγκεκριμένο βιβλίο μπορεί να "διαβαστεί" ακόμα και μόνο με αυτές, σαν βιβλίο χωρίς κείμενο.

Το μήνυμα που κρατάμε από την ιστορία τούτη είναι ότι η ζωή μπορεί μερικές φορές να ειναι μονότονη ή ακόμα και δύσκολη, όμως αν κοιτάξουμε προσεκτικά μπορούμε να βρούμε τη μαγεία παντού. Ή αν προσπαθήσουμε λίγο μπορούμε να φτιάξουμε τη μαγεία εμείς και να δώσουμε χαρά στους γύρω μας!


Οι αδερφοί Φαν από μικροί ζωγράφιζαν και έφτιαχναν βιβλία για παιδιά. Μάλιστα η μαμά τους, τους βοηθούσε κολλώντας τις ζωγραφιές τους μαζί και γράφοντας τα πρώτα κείμενα μια και τα αδέρφια δεν ήξεραν ακόμα να γράφουν. Ο μπαμπάς τους, τους ταξίδευε σε μέρη μαγικά με τις ιστορίες του και ήταν και αυτός η πηγή της έμπνευσής τους. Μάλιστα σε αυτόν οφείλεται η έμπνευση για τον κεντρικό ήρωα αυτού του βιβλίου, του κηπουρού μια και ο μπαμπάς τους είχε μεγάλη αγάπη στα δέντρα μπονσάι.

Ιδέες για δραστηριότητες:
- Μαθαίνουμε για τα μπονσάι δέντρα, πώς τα κόβουν, τι δέντρα είναι, το ρόλο τους στην κουλτούρα των γιαπωνέζων.
- Φτιάχνουμε το δικό μας μπονσάι (δείτε το παρακάτω βίντεο)



Να το ψάξετε αυτό το βιβλίο. Είναι ένα διαμαντάκι για τη βιβλιοθήκη σας!
Μπορείτε να δείτε περισσότερα, αλλά και να ξεφυλλίσετε τις πρώτες του σελίδες από το site των εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου