Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Διαβάσαμε το ... "Κυνηγητό στο χρόνο", της Σάλι Νίκολς


O παλιός καθρέπτης που κρέμεται στο σπίτι της θείας Τζοάνα είναι πανέμορφος. Με χρυσή κορνίζα και στριφογυριστά φύλλα και περγαμηνές, περίτεχνα στολισμένος θύμιζε αντικείμενο βγαλμένο από άλλη εποχή. Ο Άλεξ πολλές φορές είχε κοιτάξει μέσα σε αυτόν και κάθε φορά αντίκριζε και κάτι περίεργο. Όπως τότε που ήταν 7 χρονών και είχε δει ένα άλλο αγόρι με παλαιικά ρούχα, περίεργο και διαφορετικό! Είχε τη χωρίστρα του στη μέση και φορούσε ένα ναυτικό κουστούμι. Βούρτσιζε τα μαλλιά του κοιτώντας τον καθρέπτη αλλά δεν φαινόταν να έχει δει τον Άλεξ. Αυτό ήταν κάτι που δεν είχε αναφέρει σε κανένα. Ποιος θα τον πίστευε άλλωστε!



Όλα αλλάζουν όμως, όταν μια μέρα μαζί με τη αδερφή του τη Ρούμπι κοιτάζουν μαζί μέσα στον καθρέπτη και αντιλαμβάνονται και οι δύο πλέον πως αντικρίζουν κάτι άλλο από αυτό που περίμεναν. Ο Άλεξ απλώνει το χέρι του και ανακαλύπτει πως ο καθρέπτης δεν είναι πια γυαλί και το χέρι του περνάει μέσα από αυτόν. Πριν προλάβουν τα δυο παιδιά να καταλάβουν τι γίνεται κατρακυλούν μέσα του και βρίσκονται στο σπίτι της θείας Τζοάνα πάλι, μόνο που όλα είναι πια διαφορετικά. Άλλη ταπετσαρία, λάθος έπιπλα και 2 παιδιά μπροστά τους που στριγγλίζουν. Το ένα είναι το αγόρι με το ναυτικό κουστούμι. Ανακαλύπτουν πως βρίσκονται πλέον στο 1912 και χωρίς να το καταλάβουν μπλέκονται σε ένα κυνήγι χαμένου θησαυρού.
Θα καταφέρουν να βρουν το κλεμμένο χρυσό κύπελο ανεκτίμητης αξίας; Και προπαντώς... πώς θα γυρίσουν πίσω στη δική τους εποχή;



Η Σάλι Νίκολς είναι πολυβραβευμένη συγγραφέας βιβλίων και διαβάζοντας το "Κυνηγητό στο χρόνο" καταλαβαίνουμε απόλυτα γιατί! Η ιστορία είναι συναρπαστική, χωρίς να κουράζει, τραβάει το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών καθώς προσπαθούν να λύσουν και εκείνα το μυστήριο του χαμένου αντικειμένου. Η Σάλι Νίκολς καταφέρνει να μας ταξιδέψει στο χρόνο και μέσα από τις περιγραφές της, μας γίνεται αντιληπτό το πόσο διαφορετικό ήταν το 1912 από το 2018. Και ίσως σε εμάς τους μεγάλους να είναι κατανοητή και προβλέψιμη ως ένα βαθμό αυτή η διαφορά, όμως αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι η συγγραφέας δεν μένει μόνο στις κλασικές διαφορές (πχ αυτοκίνητα, ρουχισμός, τεχνολογία) αλλά και σε πιο ουσιαστικά τμήματα της τότε καθημερινότητας όπως για παράδειγμα είναι το λεξιλόγιο, η συμπεριφορά και οι συνήθειες.

Η συγγραφέας αφήνει στη φαντασία μας το πώς και γιατί ο καθρέπτης έγινε το μέσο για ένα ταξίδι στο χρόνο και ίσως αυτό να σημαίνει πως έπεται και συνέχεια! Το ευχόμαστε με μεγάλη χαρά!





Η Σάλι Νίκολς γεννήθηκε στο Στόκτον της Αγγλίας το 1983 και είναι πολυβραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Από μικρή όταν την ρωτούσαν τι ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει απαντούσε "Συγγραφέας!". Δηλώνει ότι ήταν αγοροκόριτσο και ότι της άρεσε να προσπασθεί να κάνει τη καθημερινότητα της να μοιάζει ότι είναι βγαλμένη από παραμύθι. Πριν πάρει το πτυχίο της στην φιλοσοφία και στην συγγραφή, είχε ταξιδεψει σε όλο τον κόσμο, είχε φορέσει κιμονό, είχε πηδήξει από γέφυρες και ψηλά κτίρια, παρακολουθησε μπαλέτο στο Opera House του Σύδνεϋ, είχε δουλέψει στον Ερυθρό Σταυρό στην Ιαπωνία κλπ. Πλούσια πλέον σε εμπειρίες συνειδητοποίησε ότι θα πρέπει επιτέλους να δουλεψει και να κερδίσει και κάποια χρήματα. Το πρώτο της βιβλίο "Ways to live forever" κέρδισε πολλά βραβεία και από τοτε συνεχίζει να κάνει αυτό που πάντα αγαπούσε... να γράφει!


Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες του σελίδες στο site των εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!

2 σχόλια: