Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Διαβάσαμε το ... "Το τέρας έρχεται", του Πάτρικ Νες.

 Ένα βράδυ στο παράθυρο του δεκατριάχρονου Κόνορ εμφανίζεται ένα τέρας. Δεν είναι όμως το τέρας που περίμενε - εκείνο από τον εφιάλτη που βλέπει σχεδόν κάθε βράδυ από τότε που ξεκίνησε  η μητέρα του τη θεραπεία. Αυτό το τέρας είναι διαφορετικό: είναι ένα πελώριο δέντρο που περπατά. Ένα δέντρο άγριο, αρχέγονο, που ζητά από τον Κόνορ το πιο επικίνδυνο πράγμα στον κόσμο: την αλήθεια.
(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ένα βιβλίο δυνατό που θα σας καθηλώσει.
Η ιστορία ξεκινάει με τον Κόνορ που σηκώνεται και φτιάχνει μόνος του το πρωινό του και ετοιμάζεται για το σχολείο. Η μητέρα του είναι ξαπλωμένη στο κρεβάτι και είναι αδύναμη εξαιτίας της τελευταίας θεραπείας. Τα πράγματα δεν πάνε καλά και η κάθε στιγμή είναι μια μάχη που πρέπει να δίνουν και οι δυο τους. Ο Κόνορ δυσκολεύεται πολύ τόσο στο σπίτι με τον εφιάλτη που βλέπει και τον ξυπνάει με βία τις νύχτες, όσο και στο σχολείο. Από τη μια έχει τους νταήδες που τον πειράζουν καθημερινά και από την άλλη είναι όλοι οι υπόλοιποι μαζί με τους καθηγητές που του συμπεριφέρονται με ιδιαίτερο τρόπο εξαιτίας της κατάστασης της μαμάς του. Αυτό ειδικά το τελευταίο το μισεί.


Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τώρα τον επισκέπτεται και ένα τέρας. Κάθε βράδυ στις 00:07 ένα έλατο τεράστιων διαστάσεων, που περπατά, αρχέγονο και άγριο έρχεται και τον συνταράζει με αυτό που του ζητάει. Του υπόσχεται ότι θα έρθει τα επόμενα 3 βράδια για να του πει από μία ιστορία κάθε φορά. Την τέταρτη μέρα όμως ο Κόνορ θα πρέπει πει την δική του ιστορία και να αντιμετωπίσει αυτό που φοβάται περισσότερο: να παραδεκτεί και να πει την δική του αλήθεια.

Ο Κόνορ παρόλο που αρχικά φαίνεται πως είναι ένα μικρό και αδύναμο αγόρι, τελικά μας αποδεικνύει πως μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία καταφέρνει να φτιάξει τους μηχανισμούς για να ανταπεξέλθει και να βγει όσο γίνεται νικητής. Δεν ήταν ευκολη δουλειά. Έπρεπε να δώσει την μεγαλύτερη μάχη και να αποδεκτεί την αλήθεια που κρύβει βαθειά μεσα του την οποία δεν τολμάει ούτε ο ίδιος να την ακούσει.
Η ιστορία ανήκει στην κατηγορία της φανταστίας, είναι όμως τόσο δυνατή που μερικές φορές νιώθεις πως είναι μια αληθινή ιστορία, ενός μικρού αγοριού που παλεύει να αποδεκτεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ζωής του.

"Γιατί οι άνθρωποι είναι πολύπλοκα ζώα, απάντησε το τέρας. Πώς γίνεται μια βασίλισσα να είναι και καλή μάγισσα και κακή μάγισσα; Πώς μπορεί ένας πρίγκιπας να είναι και δολοφόνος και σωτήρας; Πώς μπορεί ένας σπετσέρης να έχει κακό τρόπο, αλλά ορθή κρίση; Πώς μπορεί ένας εφημέριος να έχει στραβή κρίση, αλλά καλή καρδιά; Πώς γίνεται οι αόρατοι άνθρωποι να καταλήγουν ακόμα πιο μόνοι όταν είναι ορατοί;"

Πάτρικ Νες
 Την ιστορία την εμπνεύστηκε ο συγγραφέας, Πάτριν Νες, από κάποιες αρχικές ιδέες της Σοβόν Ντάουντ, βραβευμένης συγγραφέως, η οποία έπασχε η ίδια από καρκίνο αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την ιστορία. Δεν είχαν συναντηθεί ποτέ, αλλά το 2007 του δόθηκαν οι σημειώσεις της και του ζητήθηκε να τις κάνει βιβλίο.
Ο ίδιος αρχικά δεν το θεώρησε καλή ιδέα, αλλά διαβάζοντας τις σημειώσεις, οι ιδέες της γέννησαν καινούργιες στο μυαλό του, και σιγά σιγα άρχισε να φουντώνει μεσα του η ανάγκη να καταγράψει λέξεις στο χαρτί για να πει μια ιστορία. Αυτό που ήθελε ήταν στο τέλος να είχε μια ιστορία που θα άρεσε πρώτα από όλα στην Ντάουντ.
Το καταπληκτικό εξώφυλλο είναι δημιουργία του Τζίμ Κέυ, ο οποίος είναι επίσης εικονογράφος του Χάρυ Πότερ, και για το εξώφυλλο του φανταστικού μυθιστορήματος "Το τέρας έρχεται" έχει κερδίσει σημαντικά βραβεία!Αν και το βιβλίο απευθύνεται σε έφηβους και νέους, το αγκάλιασε επίσης και το μεγαλύτερο σε ηλικία αναγνωστικό κοινό.
Το πρώτο εξώφυλλο με το οποίο κυκλοφόρησε


Αγαπήθηκε τόσο πολύ που μεταφράστηκε σε 38 γλώσσες και έχει κερδίσει:
- Βραβείο μετάφρασης από το ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ
- Carnegy Medal για το κείμενο του Νες και Greenway Medal για τις εικόνες τoυ Kέυ (δύο πολύ σημαντικά βραβεία στην Μεγάλη Βρετανία για παιδικά-εφηβικά βιβλία)
- Τιμήθηκε με το Jugendliteraturpreis στη Γερμανία (το σημαντικότερο βιβλίο για εφηβικά βιβλία)

Σε αυτό έχει βασιστεί η ταινία "7 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα".

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο αλλά και να διαβάσετε λίγο από τις πρώτες σελίδες του στο site των εκδόσεων ΠΑΤΑΚΗ εδώ.


Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου