Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Διαβάσαμε και παίξαμε ... Το χρώμα της καρδιάς μου, της Alice Briere-Haquet!



O Πολ δεν ειναι ένα ντροπαλό αγόρι. Είναι ένα ευαίσθητο παιδί πλούσιο σε συναισθήματα τα οποία αντανακλούν στο πρόσωπό του. Μέσα από την καθημερινότητα νιώθει όλα τα χρώματα που φωτίζουν τα μάγουλά του! Έτσι γίνεται άσπρος με το "όχι", και πράσινος όταν θυμώνει!
Είναι ένα πολύχρωμο αγόρι που επιθυμία του είναι να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσει πολλούς τόπους! Ξεκινάει το ταξίδι του και γνωρίζει όλα τα χρώματα...



Όμως δεν βλέπει πουθενά
το χρώμα που μεταμορφώνει
σε μεγάλους τα παιδιά.



Το χρώμα της καρδιάς μου από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, είναι ένα συναρπαστικό και πολύχρωμο  ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων με οδηγό τον μικρό Πολ. Με κείμενο απλό, η συγγραφέας μας μιλάει για κάτι που όλοι έχουμε αισθανθεί. Μας αγγίζει βαθιά μια και ταυτιζόμαστε απόλυτα με όλα τα χρώματα του Πολ. Ποιος δεν έχει νιώσει το μαύρο στα θλιμμένα βράδια και το κόκκινο με ένα φιλάκι!

To λιθαράκι της στην όμορφη ιστορία, έβαλε και η Κατερίνα Σχινά, με την καταπληκτική απόδοση του κειμένου στα ελληνικά!

Η
Csil, εικονογράφος του βιβλίου και βραβευμένη με το βραβείο Καλύτερου Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου των Νew York Times (για την Κυρία Άιφελ), με αφαιρετικές γραμμές και απλά σχέδια καταφέρνει να μεταφέρει οπτικά την ιστορία με τόσο τρυφερό τρόπο και να εκφράσει όλη την αθωότητα και την παιδικότητα του Πολ, ταιριάζοντας απόλυτα με το κείμενο. 

Τρυφερό και τόσο αληθινό, ένα βιβλίο που θα το αγαπήσετε. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες μα και να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του, στο site των εκδόσεων Παπαδόπουλου εδώ.

Και φυσικά, όπως πάντα, ξεκινήσαμε το παιχνίδι!

1η Δραστηριότητα
O Πόλ μας έδωσε την ιδέα να παίξουμε και με τα χρώματα και να δούμε με ποιους συνδιασμούς μπορούμε να τα φτιάξουμε.
Σε 3 ποτήρια με νερό ζωγραφίσαμε ματάκια, στοματάκια και φρυδάκια, διαφορετικά με μεταξύ τους. Το ένα ποτήρι έγινε στενοχωρημένο, το άλλο χαρούμενο, το τρίτο θυμωμένο.

Έδωσα στα παιδιά τα 3 βασικά χρώματα ζαχαροπλαστικής (κίτρινο, μπλε, κόκκινο) και προσπαθήσαμε με την ανάμειξή τους να φτιάξουμε το χρώμα που εκφράζει το κάθε συναίσθημα!

Ήταν επίσης εύκολο, καθώς αλλάζαμε τα χρώματα στα ποτήρια να αλλάξουμε και τις φατσούλες που είχαμε ζωγραφίσει.
Έτσι το χαρούμενο ροζ (2-3 σταγόνες κόκκινο), μόλις του βάλαμε μπλε έγινε λίγο νευριασμένο μωβ...
Ενώ και το ανήσυχο πορτοκαλί ανάλογα με τι προσθέταμε άλλαζε διάθεση!
Έτσι μάθαμε πώς αλλάζουν και τα χρώματα καθώς προσθέτουμε σταγόνες, και πώς μπορούμε να τα παράγουμε με την ανάμειξή τους.


2η Δραστηριότητα
Μια και η προηγούμενη δραστηριότητα αφορούσε περισσότερο τον Γιώργο σκέφτηκα πως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αναλύσουμε περισσότερο με την Χριστιάννα τα συναισθήματα.

Ξεκινήσαμε με τον θυμό.
- Πού οδηγεί ένας έντονος θυμός; τη ρώτησα.
- Σε φωνές και καβγάδες.
- Δηλαδή ένας θυμωμένος άνθρωπος που συνεχίζει να θυμώνει κάποια στιγμή θα ξεσπάσει! Δεν μπορεί να κρατήσει όλα αυτά τα αρνητικά φορτισμένα συναισθήματα μέσα του.
- Σαν ένα ηφαίστειο! μου απάντησε.
- Ακριβώς! Και τι θα βγάλει από το ηφαίστειό του; Ένας θυμωμένος άνθρωπος τι κάνει όταν ξεσπάει;
- Φωνάζει!
- Σωστά! Και μπορεί οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσει να είναι προσβλητικές ή να πονέσουν τον άλλο, ή ακόμα και να κάνει άσχημες χειρονομίες! Και όλα αυτά τι συναισθήματα προκαλούν;
- Πόνο και περισσότερο θυμό... μου είπε σκεπτική.
- Και ίσως περισσότερη θλίψη, και φόβο, και σίγουρα περισσότερη μοναξιά... Δηλαδή σαν να τροφοδοτούμε ασταμάτητα το ηφαίστειό μας.
- Μπορούμε να το πούμε και ο κύκλος του θυμού!

 
Δείτε εδώ μια σειρά ασκήσεων Γιόγκα για παιδιά, που μπορείτε να κάνετε και εσείς μαζί με το παιδί σας στο σπίτι, η οποία βοηθάει στην ηρεμία και τον έλεγχο των έντονων συναισθημάτων.


Σας φιλώ γλυκά!

2 σχόλια: