Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Διαβάσαμε τα νέα βιβλία της Τζούλια Ντόναλντσον!


Την Τζούλια Ντόναλντσον την γνωρίζουμε από το Γκρούφαλο, που το διαβάζουμε σε τακτική βάση μια και είναι από τα αγαπημένα των παιδιών!
Μόλις κυκλοφόρησαν στα ελληνικά δύο νέα βιβλία δικά της "Ο Ζαχαρής και ο μονόκερος" και το "Τι άκουσε η πασχαλίτσα"!
Για να τα δούμε αναλυτικά.

Στο βιβλίο "Ο Ζαχάρης και ο μονόκερος", συναντάμε ένα ξύλινο αλογάκι, που είναι αγαπημένο παιχνίδι δύο παιδιών. Παίζουν μαζί του όλη μέρα, και του Ζαχάρη του αρέσει πολύ αυτή η ζωή.
 

Μα όταν τα παιδιά έλειπαν και έμενε μόνος, ονειρευόταν να μπορούσε να φύγει από αυτή την κάμαρα και να δει όλο τον κόσμο. Ο λευκός μονόκερος με τις μαγικές δυνάμεις που βρισκόταν εκεί κοντά και άκουσε τα λόγια του αμέσως του πραγματοποιεί την ευχή του. Τον μεταμορφώνει σε αληθινό άλογο που δουλεύει σε αγρόκτημα. Σύντομα όμως ο Ζαχαρής ανακαλύπτει πως η ζωή εκεί είναι πολύ δύσκολη και κάνει νέα ευχή... αυτή τη φορά να μπορούσε να έτρεχε.


 Κάθε φορά ο μονόκερος ικανοποιεί τις ευχές του, αλλά κάθε φορά ο Ζαχαρής βλέπει πως δεν του ταιριάζει αυτή η διαφορετική, η νέα ζωή. Αντιλαμβάνεται πόσο του λείπουν τα παιδιά που έπαιζαν μαζί του και πως πρέπει να προσέχει τι εύχεται από δω και μπρος.
Ένα παραμύθι που με μαγικό τρόπο μιλάει για το ότι πάντα θέλουμε να είμαστε κάπου αλλού, και μερικές φορές τα πράγματα δεν είναι τελικά όπως τα φανταζόμασταν.
Ένα σημείο είναι λίγο στενάχωρο, εκεί που ο Ζαχαρής βρίσκεται στη σοφίτα μόνος του και είναι απογοητευμένος, αλλά ευτυχώς ο μονόκερος που σκέφτεται πιο θετικά του αλλάζει την ευχή!

 Στο βιβλίο "Τι άκουσε η πασχαλίτσα;" μεταφερόμαστε σε μία φάρμα όπου επικρατεί πανδαιμόνιο με όλων των λογιών τα ζώα. Γουρουνάκια, αγελάδες, προβατάκια, χήνες και άλογα, κοτούλες και γάτες, σκύλοι και πάπιες όλη μέρα φωνάζουν. Μόνο η πασχαλίτσα, το μικροσκοπικό αυτό πλασματάκι, είναι σιωπηλό και ήσυχο.  
 Μια μέρα όμως, δύο πονηροί κλέφτες αποφασίζουν να κλέψουν την όμορφη αγελάδα. Κανένας δεν το γνωρίζει, μόνο η μικρή πασχαλίτσα άκουσε το σχέδιο που έχουν καταστρώσει. Τρέχει λοιπόν και προειδοποιεί τα υπόλοιπα ζώα τα οποία αναστατώθηκαν πολύ και δεν ξέρουν τι να κάνουν! Η σιωπηλή πασχαλίτσα όμως έχει κάτι στο νου της. Άραγε θα πετύχει το σχέδιό της;

Ένα πολύ αστείο παραμύθι, με το οποίο μπορείτε να "παίξετε" με τους ήχους των ζώων και να αφήνετε το μικρό σας να συμπληρώνει το κείμενο αναπαράγοντας τη φωνούλα κάθε ζώου, καθώς το διαβάζετε.

Μέσα από αυτή την ιστορία, τα μικρά παιδιά μαθαίνουν τα ζώα της φάρμας, τους ήχους που κάνουν, και συνδιάζουν το ρήμα που εκφράζει τον τρόπο ομιλίας του κάθε ζώου με τον ήχο του. Έτσι, η κότα κακαρίζει, το πρόβατο βελάζει, η αγελάδα μουγκρίζει κλπ και το λεξιλόγιό μας εμπλουτίζεται.


Πολύ όμορφα και διασκεδαστικά και τα δύο παραμύθια γραμμένα με χαρούμενα στιχάκια, με λόγια
απλά κατάλληλα για τα τα μικρά παιδιά.
Η εικονογράφηση πανέμορφη και αστεία, με έντονα χρώματα.

Αν θέλετε μπορείτε να καταβάσετε τα παρακάτω printables με δραστηριότητες σχετικές με τις δύο ιστορίες, που μπορούν να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά!

Χρωμάτισε τα ζώα της φάρμας 
ΕΔΩ.

Χρωμάτισε την πασχαλίτσα ΕΔΩ.


Βοήθησε τον Ζαχάρη να βρει τον μαγικό μονόκερο ΕΔΩ.


Ζωγράφισε την ευχή που θα έκανες αν συναντούσες έναν μαγικό μονόκερο ΕΔΩ.
Τα βιβλία απευθύνονται σε παιδιά από 3χρ και μπορειτε να δείτε περισσότερα στο site του Μεταίχμιο εδώ και εδώ

Δείτε και την μεταφράστρια και επιμελήτρια Μάρω ταυρή τι λέει για τα δύο βιβλία:

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου