Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Διαβάσαμε και παίξαμε με το ... Η μηχανή που έφτιαχνε ιστορίες, από τη Δέσποινα Ηρακλέους


Ήταν μια συνηθισμένη μέρα στη Λα Κρουσαντερί. Τουλάχιστον έτσι νόμιζε ο Φιλίπ! Πήγε κανονικά στο σχολείο του, έκατσε στην θέση του συμμαθητή του, που είχε αρρωστήσει, και έντρομος άκουγε την ερώτηση που του έκανε ο καθηγητής του Φρανσουάν Τρομάρας:
 

- Φιλίπ, πες μου γρήγορα και χωρίς σπασμούς, λυγμούς, αντιπερισπασμούς, μορφασμούς, συλλαβισμούς, εμετούς και δικαιολογίες γιατί και τι ώρα έγινε η ναυμαχία στη Σαλαμίνα... πώς ήταν τα μαλλιά του Ξέρξη εκείνη τη μέρα, τι είχε φάει για πρόγευμα, τι φορούσε ο Θεμιστοκλής....


Δεν πρόλαβε όμως να απαντήσει γιατί έγιναν συνταρακτικά πράγματα! Ο διευθυντής του σχολείου τους ενημέρωσε ότι ο Τρόμος χτύπησε την πόλη τους και απειλούσε να ξαναχτυπήσει. Για τις επόμενες μέρες θα έπρεπε όλοι οι κάτοικοι της πόλης να μείνουν κλειδωμένοι στα σπίτια τους γιατί ...

"Ο Τρόμος εμφανίζεται με διάφορες μορφές... Υπάρχει παντού. Σιγοβράζει και ξεσπάει. Μπορεί να είναι μια βρισιά που θα ακούσεις στο σχολείο ή στο δρόμο. Μπορεί να κρύβεται μέσα σε μια ζωγραφιά ή σε μία αφίσα που θα δεις ή μέσα σε ένα τραγούδι ή σε ένα ποίημα ή μέσα σε ένα αστείο στο σχολείο ή σε ένα μήνυμα στο φέισμπουκ ή σε μια χειρονομία. Και έτσι ο Τρόμος αποκτά περισσότερη δύναμη. Οι λέξεις τον δυναμώνουν. Οι λέξεις μίσους και κακίας που λέμε ο ένας στον άλλον. Κανείς όμως δεν γεννιέται με μίσος στη καρδιά. Δεν γεννιέσαι με αυτό. Κανείς δεν γεννιέται με αυτό. Το μαθαίνεις. Το διδάσκεσαι. Στο σπίτι, στο σχολείο, στην τηλεόραση...."


Ο Φιλίπ δεν ήξερε τι να πρωτοσκεφτεί... Κλεισμένος στο σπίτι του, στην οδό της Γάτας που Χορεύει, μακριά από τον κολλητό του, τον Τρούφα, χωρίς ίντερνετ, φέισμπουκ και ίνσταγκραμ βαριόταν αφόρητα... Ώσπου μια μέρα ανακαλύπτει στο υπόγειο του σπιτιού του μια πολύ παλιά εφεύρεση του παππού του. Μήπως αυτή είναι μία λύση; Μήπως αυτό καταφέρει να διώξει τον Τρόμο έστω και για λίγες στιγμές;


Ένα πραγματικά πολύ αστείο βιβλίο, με πανέξυπνα γλωσσικά μπερδέματα και ευφυέστατες παραφράσεις ονομάτων (όπως η πολύ διάσημη σχεδιάστρια τσαντών Μιάου Μιάου, ο μοναδικός χταποδοκατάσκοπος Τζέιμς Πούντον 007, ο σπουδαίος εφευρέτης Λεονάρντο Καπρίτσι και πολλοί άλλοι),  φανταστικά ενδιαφέρουσα πλοκή και όμορφη ασπρόμαυρη εικονογράφηση από την Μαρία Μανουρά. 



Μέσα από την διασκεδαστική ιστορία δίνονται σημαντικές αλήθειες για τη ζωή, (όπως ότι ο φόβος τρέφεται με φόβο ή ότι κανείς δεν γεννιέται με μίσος στην καρδιά, αλλά το διδάσκεται στο σχολείο, στην τηλεόραση, στο σπίτι κλπ) και οι οποίες μαζί με όλα τα άλλα τοποθετούν και σποράκια ενσυναίσθησης στους μικρούς, αλλά και τους μεγάλους αναγνώστες.

Και φυσικά τις περισσότερες φορές τα βιβλία μας δίνουν ιδέες για να παίξουμε αλλά και να καλλιεργήσουμε κάποιο σποράκι γνώσης! Αυτή τη φορά λοιπόν διαλέξαμε η κάθε μια από 2-3 βιβλία, ανοίξαμε τυχαία σε κάποια σελίδα, και διαλέξαμε ένα όνομα, μία λέξη ή και μια ολόκληρη φράση.
Στην συνέχεια, αυτά τα 6 στοιχεία που μαζέψαμε έπρεπε να τα χρησιμοποιήσουμε και να φτιάξουμε μια μικρή ιστορία!

Ήταν τόσο διασκεδαστικό! Σας το προτείνω! Θα περάσετε απίθανα, θα εκπλαγείτε με την δημιουργικότητά σας και θα καλλιεργήσετε και την γλωσσική αλλά και την διαπροσωπική σας νοημοσύνη!
Και φυσικά ο Γιώργος μας δεν έμεινε απέξω. Έφτιαξε με τα τουβλάκια του απίθανες μηχανές για να μοιράσουμε τις ιστορίες μας σε όλα τα παιδάκια του κόσμου!

Προτείνεται για παιδάκια 10+ και μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο στο site της Ελληνοεκδοτικής εδώ.


Σας φιλώ γλυκά!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου