Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Διαβάσαμε το ...."Ο μπαμπάς μου ... ο ήρωάς μου", του Παναγιώτη Δημητρόπουλου



- Κοίτα, μπαμπά, κοίτα!
- Τι συμβαίνει κορίτσι μου; Δεν βλέπω τίποτε περίεργο.

- Δες το παιδάκι στο απέναντι πεζοδρόμιο. Είναι ο Στέφανος, ο συμμαθητής μου. Ο κύριος που βαδίζει στο πλάι του είναι ο μπαμπάς του. Μα είναι αλλιώτικος. 'Οχι σαν εσένα.
- Αλλιώτικος; Γιατί;
- Να... αυτός ο κύριος -όλα τα παιδιά το λένε- δεν είναι ο αληθινός μπαμπάς του.

Ένα ιδιαίτερα τρυφερό βιβλίο, που προσωπικά με συγκίνησε πολύ είναι το συγκεκριμένο.

Γραμμένο με λόγια που μιλάνε στην καρδιά και με διαλόγους ζωντανούς, η ιστορία καταπιάνεται απαλά και με ευαισθησία με το θέμα της υιοθεσίας και του παιδιού που μεγαλώνει σε ανάδοχη οικογένεια. 

Ο πατέρας του βιβλίου αφηγείται μια συγκινητική ιστορία από τα παιδικά του χρόνια και ξεδιπλώνει τα συναισθήματα του υιοθετημένου παιδιού, που νιώθει τον περίγυρο να το αντιμετωπίζει σαν διαφορετικό.

"Γονιός δεν είναι αυτός που κάνει παιδιά, αλλά αυτός που ζει για τα παιδιά του.", μας λέει εύστοχα ο συγγραφέας που με τρόπο απαλό και ευγενικό ακουμπάει αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση.

Μέσα όμως από το κεντρικό θέμα, αναδεικνύεται ένα ακόμα αγκάθι της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Αυτό του να κρίνουμε το διαφορετικό και να το βάζουμε απέναντί μας. Κάθε τι "ξένο" προς τα συνηθισμένα και την "βολή" μας του βάζουμε ταμπέλα και έτσι νιώθουμε ότι ξορκίσαμε το "κακό" ή το χρησιμοποιούμε για να δικαιολογήσουμε την ανικανότητά μας να αντιμετώπισουμε δύσκολες καταστάσεις.

Στο βιβλίο ο μπαμπάς ήρωας, δεν είναι τελικά μόνο ήρωας για το δικό του παιδί αλλά και για την κοινότητα αφού ξεπερνώντας τις "ταμπέλες" και το μίσος, αγκαλιάζει την αγάπη και της δίνει πνοή.

Είχαμε την χαρά να παρεβρεθούμε στην παρουσίαση του βιβλίου και να γνωρίσουμε τον συγγραφέα ο οποίος μέσα από μια βιωματική δραστηριότητα ευαισθητοποίησε τα παιδιά ως προς το
σεβασμό της διαφορετικότητας του άλλου και τη μη κριτική στάση απέναντι στους συνανθρώπους μας.

Οι φίλοι μας στο Βόλο θα έχουν την χαρά να τον συναντήσουν το Σάββατο 8 Απριλίου 2017, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, όπου θα φιλοξενηθεί ως τιμώμενος συγγραφέας στο 2ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού βιβλίου στον Βόλο (με την αρωγή των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.ά.) 
Κάτι εξίσου σημαντικό που δεν πρέπει να παραλείψουμε είναι πως με την αγορά του βιβλίου, 2 ευρώ πηγαίνουν προς ενίσχυση του συλλόγου Φλόγα.
Μας αρέσει ιδιαίτερα όταν το βιβλίο έχει διπλό σκοπό!


Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου