Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Χάιντι, Γιοχάνα Σπίρι



Α, σήμερα θα σας πάω πολύ πίσω....αρκετά χρόνια....
Χάιντι....
Σας θυμίζει κάτι?
Εκείνο το κοριτσάκι με τα κόκκινα μαγουλάκια που έτρεχε χαρούμενο πάνω στα χιονισμένα βουνά?
Τη θυμάστε?

Με μάγευε η ανεμελιά και η καλοσύνη της Χάιντι. Λάτρευα την ελευθερία που ένιωθε στη φύση, τα παιχνίδια με τα ζωάκια. Παιδί της πόλης εγώ, ίσως διαβάζοντας τις περιπέτειές της και βλέποντας την σειρά στην τηλεόραση να ταξίδευα μαζί της εκεί στις Ελβετικές Άλπεις.

πηγή
Λίγα λόγια για τη ιστορία:
Το ορφανό κορίτσι μεγάλωνε με την θεία της η οποία τώρα πρέπει να την αφήσει στο παππού της που ζει ψηλά στο βουνό μακριά απο τους ανθρώπους. Με την ανεμελιά της και την καλοσύνη της γλυκαίνει τον παππού, οποίος αποκομμένος τόσο καιρό είχε ξεχάσει πώς να μοιράζεται συναισθήματα. Εκεί στο βουνό όχι μόνο προσαρμόζεται ταχύτατα αλλά μαγεύεται από την άγρια φύση. Κάνει φίλο της τον Πετερ, τον μικρο βοσκό και μαζί πηγαίνουν βόλτες στα βουνά.
Όμως η θεία Ντέντε, αλλάζει πάλι την ζωή της μικρής Χάιντι. Θα την στείλει σε ένα καθώς πρέπει σπίτι στην πόλη, μια και θεωρεί οτι δεν ειναι ζωή για ένα μικρό κορίτσι να ζει στο βουνό και να τρέχει σαν κατσίκι στα δάση.
Στην πόλη η μικρή Χάιντι ασφυκτιά. Έχει και την Δεσποινίδα Ρότενμάιερ, η οποία δεν εγκρίνει και τόσο την ελεύθερη συμπεριφορά της και θέλει να την βάλει στα καλούπια της μεγάλης κοινωνίας. Η αγάπη της Χάιντι για την φύση και τα βουνά δυναμώνει. Γίνεται φίλη με την Κλάρα, το κοριτσάκι που κάθεται στο αναπηρικό καροτσάκι, αλλά δεν αντέχει θέλει να γυρίσει πίσω στο σπίτι της και στον παππού της......


Αυτό το μυθιστόρημα είναι ένας ύμνος για την αγάπη στην φύση και προς τους ανθρώπους. Μιλάει για την αληθινή φιλία και για την δύναμη που έχουμε όλοι μέσα μας για να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο και να καταφερουμε το ακατόρθωτο. 










Η συγγραφέας του μυθιστορήματος, Γιοχάνα Σπίρι, γεννήθηκε στην Ελβετία το 1829. Το 1872, εε ηλικία 43 χρόνων ξεκίνησε να γράφει την περιπέτεια της Χάιντι. Το βιβλίο με τίτλο "Τα χρόνια της μάθησης" κυκλοφόρησε το 1880 με ψευδώνυμο και αγαπήθηκε αμέσως. Ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε το βιβλίο "Η Χάιντι μπορεί να χρησιμοποιήσει ό,τι έμαθε" με το πραγματικό όνομα της συγγραφέως που αγαπήθηκε επίσης πολύ! Έγραψε και άλλα βιβλία (το "Χωρίς πατρίδα", "Γκριτζι" κ.α.) και πολλά προσωπικά της βιώματα περιέχονται στα βιβλία της
Η Χάιντι μεταφράστηκε σε 50 γλώσσες και μεταφέρθηκε και στην μικρή και την μεγάλη οθόνη με μεγάλη επιτυχία.
Η πρώτη παραγωγή ταινίας της Χάιντι ήταν μία βουβή ταινία τo 1920 στις ΗΠΑ.
Η σειρά έκανε πρεμιέρα στην ιαπωνική τηλεόραση στις 6 Ιανουαρίου 1974 και διήρκεσε 52 επεισόδια. Αυτή η σειρά προβλήθηκε μεταγλωτισμένη σε δεκάδες χώρες.




πηγες
http://heidi-children-story-books.all-about-switzerland.info/
https://el.wikipedia.org
http://www.evinikolaidou.gr/agapimenagenikws/agapimena/95-johanna-spyri

7 σχόλια:

  1. Έχω διαβάσει το βιβλίο και έχω δει και την ταινία. Είναι πολύ ωραίο παιδικό ανάγνωσμα, διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Τώρα η ανιψιά μου και βαφτιστήρα μου τρελαίνεται να βλέπει την παιδική σειρά, παρόλο που είναι ακόμα μικρή και δεν ξέρω αν τα καταλαβαίνει όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένη Δέσποινα, και εγώ ακόμα βλέπω τα επεισόδια ... πλέον μαζί με την κόρη μου!

      Διαγραφή
  2. Κι εμένα με γοήτευε πολύ ως κοριτσάκι και τώρα που τη βλέπω με τη μικρή μου κορη είναι πάλι σαν καινούρια στα μάτια μου. Πραγματικά είναι ύμνος στη φύση και τον άνθρωπο.Το βιβλίο πώς μου ξέφυγε; Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα η αλήθεια ειναι πως και εγώ σαν παιδί είχα δει πρώτα την σειρά και αργότερα πηρα το βιβλιο....και εννοείται πως πήρα και πιατάκι και πηρουνάκι και ποτηράκι με την Χάιντι να τρέχει στα βουνά! Όλο το σερβίστιο!!! χαχχαχαχαχχαχα

      Διαγραφή
    2. Χαχαχα!Μιλάμε για σερβίτσιο κειμήλιο,όχι αστεία! Μαρίνα

      Διαγραφή
  3. Απίστευτο timing! Χθες η μαμά μου έβαλε στα μικρά μου να δουν Χάιντι! Και πραγματικά ξετρελάθηκαν!

    Φιλιά, Βάσω η μαμά πρωτάρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρτε το και σε βιβλίο....κυκλοφορούν πολλά και μάλιστα μερικά έχουν και δραστηριότητες μέσα. :)
      Πρώτα σε βιβλίο το πήρα στην κορη μου όταν ήταν μικρότερη, και όταν είδε αργότερα την ηρωίδα της να ζωντανεύει στην τηλεόραση τα ματάκια της έλαμψαν!!:)

      Διαγραφή