Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Is there a dog in this book? , Viviane Schwarz





Είδα αυτό το βιβλίο και δεν μπορούσα να του αντισταθώ! Δυστυχώς δεν το βρήκα στα ελληνικά, το ήθελα όμως τόσο που παρήγγειλα την αγγλική έκδοση!
Μου φάνηκε τόσο αστείο και τόσο πρωτότυπο.


Η ιστορία είναι οι 3 γνωστές γάτες της σειράς, οι οποίες υποψιάζονται οτι υπάρχει και κάποιος άλλος στο βιβλίο. Ζητάνε την βοήθεια του αναγνώστη για να βρουν ποιος είναι αυτός και όταν ανακαλύπτουν οτι ειναι ένας σκύλος τρομάζουν στην ιδέα και κρύβονται....μια γατούλα όμως σκέφτεται διαφορετικά. Κι αν αυτός ο σκύλος αγαπάει τις γάτες; Και αν θέλει να παίξει μαζί τους και όχι να τις κυνηγήσει;

Εντάξει οι εικόνες που ξεπετάγονται, ή τα κομμάτια της σελίδα που γυρνάς για να εμφανιστεί κάτι καινούργιο, είναι κάτι που το βλέπουμε συχνά. Αυτό όμως που μου άρεσε πολύ είναι ότι γυρνώντας κάποιο κομμάτι της σελίδας δημιουργείς μια καινούργια εικόνα που είναι η συνέχεια της ιστορίας.

Για να καταλάβετε τι εννοώ....σε κάποια σελίδα οι γάτες της ιστορίες έρχονται αντιμέτωπες με το σκύλο (τον οποίο όπως είναι φυσιολογικό τον φοβούνται).


 Η πρώτη γατούλα, η μικρότερη είναι αυτή που σκέφτεται ότι ίσως αυτόςο ο σκύλος να αγαπάει τις γάτες και έτσι κάνει την κίνηση να τον αγγίξει. Γυρνώντας τον χαρακτήρα ...


φαίνεται να τον χαιδεύει και βλέπει πως ειναι φιλικός. Αποφασίζει και η επόμενη να τον αγγίξει....

 
γυρνώντας την δευτερη γατούλα, τον χαιδεύει και αυτή και ανακαλύπτει πως ειναι μαλακός. Η τρίτη γατούλα πιο επιφυλακτική σκύβει να τον δει από κοντα όταν γυρίσουμε τον δικό της χαρακτήρα.

 


Μου αρέσει που ο κάθε χαρακτήρας, με συγκεκριμένη πόζα, αν τον γυρίσουμε κάνει κάτι άλλο και ενώ είμαι στην ίδια σελίδα έχω διαφορετική ιστορία!

Τα παιδιά μου ξετρελάθηκαν. Η Χριστιάννα το πήρε στο σχολείο της να το διαβάσει στους φίλους της. Ο Γιώργος ήθελε να το διαβάζουμε ξανά και ξανά και ξανά......και ξανά... Ομολογώ ότι την χιλιοστή φορά είπα ότι το βαρέθηκα! Αλλά το βράδυ που ήθελε να το ξαναδιαβάσουμε η Χριστιάννα άκουσα με χαρά την δική της αφήγηση!

Εδώ φανερώνεται και ένας άλλος λόγος που το πήρα στα αγγλικά. Έχει εύκολο λεξιλόγιο και για ένα παιδάκι που μαθαίνει αγγλικά μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα του παραμύθια σε αυτή τη γλώσσα! Έχει 3-4 καινούργιες λέξεις για ένα μαθητή που έχει τελειώσει και την Β Junior. (Αν θέλετε να δείτε και άλλα βιβλία για εξάσκηση της αγγλικής γλώσσας, διαβάστε αυτό )

Και το video της βιβλιοπαρουσίασης:









Η Viviane Schwarz, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Γερμανία. Πριν ακομα μαθει να γράφει, ζωγράφιζε και υπαγόρευε στην μαμα της ή τον μπαμπά της την ιστορία για τις εικόνες που έκανε. Οι γονείς της τα ένωναν σαν βιβλίο και την ρώταγαν ποια θα είναι η επόμενη ιστορία.
Λάτρευε τα βιβλία και το σπίτι της ήταν γεμάτο. Οι γονείς της την πήγαιναν κάθε εβδομάδα στην βιβλιοθήκη  της περιοχής της και γυρνούσε με όσα βιβλία μπορούσε να κουβαλήσει! Έμαθε να διαβάζει από πολύ μικρή γιατί πάντα είχε στο μυαλό της πως ότι χρειάζεται να μάθει υπήρχε σε κάποιο βιβλίο.
Αγαπούσε πολύ τις γατούλες και πάντα ήθελε να έχει. Επειδη ο πατέρας της δεν της έπαιρνε μια έγραψε ένα γράμμα με τα παράπονα της στην τοπική εφημερίδα. Και επειδή ήταν μικρή και ακόμα δνε ήξερε να γράφει έκανε μια αντιπροσωπευτική ζωγραφιά!
Μια φορά έπεσε στα χέρια της ενα βιβλίο για ένα κορίτσι που είχε μια γάτα. Της άρεσε πολύ εκτός...από το τέλος του όπου η γάτα πεθάινει. Έτσι έκοψε τις σελίδες αυτές, έφτιαξε μια γάτα με την τεχνική του papier mache και κόλλησε το δικό της τελος στο βιβλίο.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς είναι το "There are cats in this book." Πίστευε ότι δεν θα είχε μεγάλη επιτυχία και ότι τα παιδιά θα μισούσαν τις γατούλες της.
Αντίθετα!!! Τα παιδιά λάτρεψαν τις 3 γατούλες και μάλιστα άρχισαν να τους στέλνουν γράμματα! Έτσι ακολούθησαν το "There no cats in this book."  και το "Is there a dog in this book?"
Κάποια απο τα αντικείμενα που έχουν οι γάτες ειναι αληθινά αντικείμενα της της Viviane Schwarz, πχ την κουβέρτα που έχουν και σκεπάζονται την έπλεξε για τον εαυτό της η συγγραφέας, ή καποια σημεία τα οποία επισκέπτονται οι γάτες ειναι αληθινές φώτος απο βόλτες και μέρη που έχει επισκευθεί η ίδια.



πηγές:
http://blog.picturebookmakers.com/post/116986873251/viviane-schwarz
http://www.vivianeschwarz.co.uk/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου