Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Διαβάσαμε το βιβλίο ... Μαθηματικές ιστορίες για όλους, των Θανάση Κοπάδη και Θανάση Δρούγα!


Τα Μαθηματικά έχουν συμβάλει στην πρόοδο άλλων επιστημών και αποτέλεσαν την βάση για τις θεαματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην ζωή των ανθρώπων. Η ιστορία τους και η εξέλιξή τους είναι συναρπαστική καθώς συνδέεται άμεσα με την ιστορία της ανθρωπότητας. Το βιβλίο που κρατάω στα χέρια μου μας παρουσιάζει μια άλλη οπτική τους, πιο παιχνιδιάρικη και διασκεδαστική!







Εκτός από καθαρή επιστήμη, τα Μαθηματικά είναι και μια πρόκληση για σκέψη και φαντασία, είναι ένας τρόπος να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τη ζωή. Λίγοι είναι αυτοί που θα πίστευαν πως θα μπορούσες ποτέ να περάσεις καλά διαβάζοντας μαθηματικά!  Μέσα από τις ιστορίες που μας παρουσιάζουν ο Θανάσης Κοπάδης και ο Θανάσης Δρούγας, μας δείχνουν ακριβώς αυτόν τον τρόπο!!


Ο Αλ Χουαρίσμι ήταν ένα βιβλιοθηκάριος στον Οίκο της Σοφίας. Ο λόγιος βιβλιοθηκάριος μελετώντας τα έργα της βιβλιοθήκης εξελίχθηκε σε σπουδαίο μαθηματικό και έγραψε  ένα βιβλίο, που πραγματευόταν συστηματικά την επίλυση γραμμικών και δευτεροβάθμιων εξισώσεων με τίτλο "Κιτάμπ αλ τζαμπρ γου' αλ μουκαμπάλα"... Η ονομασία της Άλγεβρας προέρχεται από τον τίτλο αυτό.(απόσπασμα από το βιβλίο)


Καθηγητές μαθηματικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οι δύο, δεν ασκούν απλά το επάγγελμά τους. Από ό,τι φαίνεται, και ψάχνοντας λίγες πληροφορίες για αυτούς, ανακαλύψαμε ότι τα μαθηματικά είναι το παιχνίδι τους, μια και δείχνουν να το καταδιασκεδάζουν!


Ο Θανάσης Κοπάδης λοιπόν διαχειρίζεται το ιστολόγιο "ο Αγνωστος Χ" το οποίο σαν κεντρική θεματολογία έχει...μαντέψτε... τα Μαθηματικά. Είναι επίσης μέλος Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας. Από την άλλη ο Θανάσης Δρούγας, ίσως γνωστός στους περισσότερους από το ιστολόγιο "Μαθη μαγικά" με σχετική θεματολογία.

Οπότε καταλαβαίνετε δεν έχουμε να κάνουμε με απλά δύο τύπους που αποφάσισαν να μαζέψουν πληροφορίες γύρω από μεγάλους Μαθητικούς και όχι μόνο. Κι αυτό γίνεται αντιληπτό τόσο από τις πληροφορίες που αποφάσισαν να καταγράψουν στο συγκεκριμένο βιβλίο αλλά και από τον τρόπο που μας την παρέχουν. Άλλοτε σοβαρές, άλλοτε πικάντικες, αλλά πάντα με κύριο ενδιαφέρον στα μαθηματικά, μας ταξιδεύουν ανά τους αιώνες και γνωρίζουμε καλύτερα μεγάλες προσωπικότητες της επιστήμης. Από τον Ευπαλίνο του 6ου αιώνα στον Αρχιμήδη και τον Ευκλείδη, πάμε στον άγνωστο για τους πιο πολλούς Αλ Χουαρίσμι, αλλά και στον πολύ γνωστό Φιμπονάτσι, τον Κέπλερ και τον Καρτέσιο, τον Φερμά και τον Γκροντ και προχωράμε χρόνο με το χρόνο στους επόμενους μεγάλους Μαθηματικούς που προσέφεραν πολλά με το έργο τους.

"O Βolzano διηγείται πώς ανάρρωσε διαβάζοντας Ευκλείδη:
...κατά τη διάρκεια διακοπών, που πέρασα στην Πράγα ... αρρώστησα από μια αρρώστια που δεν είχα ξαναζήσει... Για να ανακουφίσω την κατάστασή μου, άρχισα να μελετώ τα Στοιχεία του Ευκλείδη... Η ευρηματικότητα που είδα στην παρουσίαση του Ευκλείδη με γέμισε με τόσο ζωηρή ευχαρίστηση, που αμέσως ένιωσα τόσο καλά όσο ποτέ." (απόσπασμα από το βιβλίο)




Βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης, από αυτά που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον και δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Ιδανικό και για εφήβους!

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο αν επισκεφθείτε το site της Ελληνοεκδοτικής.

Σας φιλώ γλυκά!



2 σχόλια:

  1. Πρέπει κι εγώ να αρχίσω να διαβάζω το έριξα λίγο έξω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το απολαμβάνεις πολύ καλά το κάνεις!
      Αχ, κι εγώ τελευταία με όλα όσα έχω, διαβάζω λιγότερο και μου λείπει πολύ! Να οργανώσουμε καλύτερα το χρόνο μας.

      Διαγραφή