Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο... Οι δύο Φρίντες, του Τζανλούκα Φολί!


Η Φρίντα Κάλο είναι μια από τις πιο διάσημες και εμβληματικές ζωγράφους  στον κόσμο. Έχουμε δει έργα της, πίνακες, έχουμε διαβάσει βιβλία σχετικά με τη ζωή της, έχουμε δει θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες. Και θα με ρωτήσετε τι το ξεχωριστό έχει αυτό το βιβλίο από τις εκδόσεις Καλέντη, που σας παρουσιάζω σήμερα. 


Η ιστορία (αν μπορούμε να το πούμε έτσι) είναι ένα απόσπασμα από το προσωπικό ημερολόγιο της Φρίντα Κάλο, γραμμένο σε φύλλα χαρτιού με χρώμα φιλντισένιο, γεμάτα ιδέες, ορνιθοσκαλίσματα, σχέδια και μικρά κομμάτια από τη ζωή της. Το βιβλίο ανασύρει μια ανάμνηση από την παιδική της ηλικία, όπου πρωταγωνιστούν οι λέξεις και όχι οι ζωγραφιές της Φρίντα Κάλο.




Ταξιδεύουμε λοιπόν στο Μεξικό, την πατρίδα της, επισκεπτόμαστε τη γειτονιά της το Κογιοακάν, και το σπίτι της, το Casa Azul, στο οποίο μεγάλωσε μαζί με τις αδερφές της, τις μεγαλύτερες από εκείνη Ματίλδε και Αδριάνα, και τη μικρότερη, την Κριστίνα. Τα παιδικά χρόνια της Φρίντα δεν ήταν ρόδινα. Μόλις ξεκίνησε το σχολείο, αρρώστησε και η ασθένεια έπληξε το δεξί της πόδι, το οποίο την δυσκόλευε πολύ στην καθημερινότητά της. Όμως εκείνη δεν τα παράτησε. Συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο και να σκαρφαλώνει στα δέντρα. Εκείνη την περίοδο "συνάντησε" τη φανταστική της φίλη, όπως μας λέει στις σελίδες του ημερολογίου που θα διαβάσετε σε αυτό το βιβλίο. Θα πρέπει να ήταν πολύ σημαντική για εκείνη μια και της αφιέρωσε τον πιο γνωστό της πίνακα το 1939.


πηγή:lifo.gr

Η εικονογράφηση του βιβλίο αποπνέει το ύφος της καλλιτέχνιδας και έχει έντονο το μεξικάνικο στοιχείο. Ζωηρά, φωτεινά χρώματα, λουλούδια και μαϊμουδίτσες, τα αγαπημένα ζώα της Φρίντα, ο Τζανλούκα Φολί, με αφετηρία τα λόγια από το ημερολόγιό της, έφτιαξε εικόνες που ταιριάζουν απόλυτα στην προσωπικότητα και στο τρόπο έκφρασης της διάσημης ζωγράφου.


Υπέροχο βιβλίο από αυτά που θέλω στη βιβλιοθήκη μου!

Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Καλέντη.

Σας φιλώ γλυκά!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου