Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο... Γράμματα από τον Άι Βασίλη, του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν!



Κάθε Δεκέμβριο, τα παιδιά του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν λάβαιναν ένα φάκελο με γράμμα από τον Άι Βασίλη!
 Ναι ναι καλά διαβάσατε το όνομα! Μιλάμε για τον Τόλκιν, τον συγγραφέα των γνωστών βιβλίων "Ο άρχοντας του δακτυλιδιού" και "Χόμπιτ".



Το γράμμα λοιπόν από τον Άι Βασίλη απευθυνόταν στα παιδιά του Τόλκιν, τον Τζον, τον Μάικλ, την Πρισίλα και τον Κρίστοφερ και είχε γραμματόσημο από τον Βόρειο Πόλο ζωγραφισμένο από τον ίδιο τον Τόλκιν. Μέσα περιείχε μία κάρτα γραμμένη από τον Άι Βασίλη, με παράξενο τρεμουλιαστό χαρακτήρα, ο οποίος περιέγραφε ιστορίες από τη ζωή του. Πώς οι τάρανδοι λύθηκαν και τα δώρα σκόρπισαν παντού, πώς ο άτυχος Πολικός αρκούδος έπεσε από το Βόρειο Πόλο πάνω στην οροφή του σπιτιού του Άι Βασίλη και βρέθηκε στην τραπεζαρία του, πώς έσπασε το φεγγάρι σε τέσσερα κομμάτια κι έκανε τον Άνθρωπο που κατοικεί εκεί  πάνω να προσγειωθεί στον κήπο του Άγιου Βασίλη, πώς ο Άγιος μαζί με τους φίλους του αναγκάστηκαν να πολεμήσουν με την ορδή των  καλικάντζαρων που ζούσαν σε σπηλιές κάτω από το σπίτι!




Καταλαβαίνετε λοιπόν πως τα Χριστούγεννα για τα παιδιά του Τόλκιν, ήταν μαγικά! Τα γράμματα προς τον Άγιο Βασίλη που έγραφαν τα ίδια παιδιά, τα τοποθετούσαν πάνω στο τζάκι και ως δια μαγείας εξαφανίζονταν μέχρι το επόμενο πρωί! Τα γράμματα από τον Βόρειο Πόλο έφταναν πολλές φορές με ταχυδρόμο, το επόμενο πρωί από την επίσκεψη του Άγιου Βασίλη. Μερικές φορές ήταν πασπαλισμένα με χιόνι και είχαν πάντα πάνω τους γραμματόσημα από τον Βόρειο Πόλο. Το πρώτο γράμμα γράφτηκε το 1920 όταν ο μεγαλύτερος γιος τους ήταν 3 χρόνων και συνέχισαν να καταφθάνουν για περισσότερο από 20 χρόνια!
Καθώς περνούσε ο καιρός βλέπουμε μέσα από τα κείμενα να χτίζεται ένας κόσμος και μια ιστορία γύρω από τον Άι Βασίλη, μαθαίνουμε για την οικογένεια που μεγαλώνει και ενώ στην αρχή λάμβαναν νέα μόνο για τον Πολικό Αρκούδο, σιγά σιγά κάνουν την εμφάνιση τους Χιονάνθρωποι, Αρκούδες των σπηλαίων, Ξωτικά του χιονιού, Κόκκινοι νάνοι ακόμα και τα ανίψια της Πολικής Αρκούδας, ο Πάκσου και ο Βαλκοτούκα που πήγαν για επίσκεψη και έμειναν.
Το βιβλίο περιέχει τις επιστολές του Άι Βασίλη, από το 1925 μέχρι το 1938 συν το τελευταίο γράμμα, μεταφρασμένες, με καθαρή γραμματοσειρά για να είναι ευανάγνωστες. Όμως υπάρχουν εικόνες από τις αυθεντικές σε διάφορα σημεία μέσα στις σελίδες και έτσι έχουμε μια πολύ καλή εικόνα πώς ήταν!  Όλες οι ζωγραφιές, τόσο της κάρτας όσο και το γραμματόσημο και ο στολισμός ήταν φτιαγμένα από τον ίδιο τον Τόλκιν.





Διαβάζοντάς το δεν μπορείτε παρά να μαγευτείτε από τη φαντασία του και τη δημιουργικότητά του, αλλά από τις σημαντικές πληροφορίες που μπορείτε να αντλήσετε και να διακρίνετε για την τότε κατάσταση που επικρατούσε στον κόσμο. Θα εκπλαγείτε με τον τρόπο που παρουσιάζει τις ιστορίες, αλλά και με το πόσο έχει περιποιηθεί την όλη διαδικασία από την πιο μικρή λεπτομέρεια! Όπως σας είπα η εικονογράφηση όλη είναι δική του και είναι ένα κομμάτι του χαρακτήρα του πολύ αποκαλυπτικό!


Ο Τζον Ρόναλντ Ρόουελ Τόλκιν γεννήθηκε Ουρουγουάη, Νότια Αφρική. Όταν ήταν 3χρόνων μετακόμισε με τη μητέρα του, Μέιμπελ, στην Αγγλία. Ο πατέρας του δεν πρόλαβε να τους ακολουθήσει γιατί πέθανε από πυρετό. Η μητέρα του δίδαξε εκείνον και τον αδερφό του Χίλαρι, και στον νεαρό Τόλκιν άρεσε να ζωγραφίζει δέντρα και φυτά. Αγαπούσε πολύ τα μαθήματα που είχαν να κάνουν με γλώσσες και η μαμά του του έμαθε κάποια βασικά πράγματα στα Λατινικά. 4χρόνων μπορούσε να διαβάζει και απολάμβανε τα βιβλία με τους Ινδιάνους!
Η μητέρα του πέθανε όταν ήταν 12 χρόνων και την κηδεμονία του την ανέλαβε ο θείος του και η θεία του. Σε ηλικία 16 χρόνων ερωτεύεται την κατά 3 χρόνια μεγαλύτερή του Ήντιθ. Ο θείος του δεν συμφώνησε με αυτή τη σχέση καθώς η Ήντιθ ήταν προτεστάντισσα και τον απείλησε πως αν συνεχίσει μαζί της θα σταματήσει να πληρώνει τις σπουδές του. Συμφώνησαν να συνεχίσει μαζί της όταν πλέον θα ήταν 21 χρόνων. Πραγματικά ο Τόλκιν τήρησε την συμφωνία και διέκοψε κάθε επικοινωνία. Στα 21 του χρόνια όταν έστειλε μήνυμα στην Ήντιθ ότι πλέον είναι ελεύθερος και την αγαπάει ακόμα, εκείνη τον πληροφόρησε πως είχε αρραβωνιαστεί άλλον γιατί νόμιζε πως την είχε ξεχάσει. Παρόλα αυτά, διέλυσε τον αρραβώνα της και παντρεύτηκε τον Τόλκιν το 1916. Απέκτησαν 4 παιδιά: τον Μάικλ, την Πρισίλα, τον Τζον και τον Κρίστοφερ.

 
 
Ύπήρξε καθηγητής γλωσσολογίας σε πανεπιστήμια της Αγγλίας και το χόμπι του, το οποίο το έπαιρνε πολύ σοβαρά, ήταν να φτιάχνει καινούριες γλώσσες αλλά και φανταστικούς κόσμους! 
Θεωρείται ο πατέρας της μοντέρνας φανταστικής λογοτεχνίας ή πιο συγκεκριμένα της υψηλής φαντασίας! Το 2008 οι Times των κατέξε 6ο στη λίστα με τους 50  κορυφαίους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945 και το Forbes 5ο πιο κερδοφόρο διάσημο μετά θάνατο το 2009.
Πέθανε το 1973 εξαιτίας μιας καλπάζουσας ασθένειας σε ηλικία 81 χρόνων.  Ο τάφος του βρίσκεται δίπλα σε αυτόν της συζύγου του, στο κοιμητήριο της Οξφόρδης. Εκεί, εκτός από το κανονικό τους όνομα, αναγράφονται και τα ονόματα των μυθικών ηρώων του, Μπέρεν και Λούθιεν.


Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο στο site των εκδόσεων Αίολος.

Σας φιλώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου