Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο... Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς, της Άλκης Ζέη!


 Το τελευταίο βιβλίο της Άλκης Ζέη δεν μπορεί παρά να συγκινήσει όλους εμάς που μεγαλώσαμε με τα βιβλία της. "Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς", είναι η τελευταία διαδρομή με την οποία κλείνει ένας μεγάλος κύκλος μιας γεμάτης ζωής.

 


Η Άλκη Ζέη, σχεδόν προφητικά μας αφηγείται τις τελευταίες στιγμές της γιαγιάς, πλημμυρισμένες με μοναξιά αλλά και πληρότητα, με συγκίνηση και γλυκιά μελαγχολία. Γιατί παρόλο που η γιαγιά ολοκληρώνει το ταξίδι της και θα περίμενε ο αναγνώστης να νιώσει θλίψη και απόγνωση, μέσα από το κείμενο διαφαίνεται μια ικανοποίηση για τη ζωή που έζησε στο έπακρο, για τις χαρές και τις λύπες, για τους αγώνες και τις μικρές στιγμές που συμπλήρωσαν το παζλ της πορείας της. Έτσι, σχεδόν αφήνεται να την πάρει ο γλυκός τελευταίος ύπνος, χαρούμενη που έχει ζήσει γεμάτα και μαγικά χρόνια!


Διαβάστε κι αυτό

 Η Άλκη Ζέη περνούσε κάθε χειμώνα τα τελευταία 30 χρόνια στις Βρυξέλλες στο σπίτι της κόρης της με τα εγγονάκια της.



Η εικονογράφηση από τον Νικόλα Χατζησταμούλο, σχεδόν ποιητικά μας μεταφέρει όλα αυτά τα συναισθήματα, με τρυφερό τρόπο μας παρουσιάζει το ευαίσθητο θέμα της απώλειας, και καταφέρνει να μας ζεστάνει τη καρδιά.





Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν στον ΟΔΥΣΣΕΑ για την υποστήριξη της δράσης του. Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε από τη Δάφνη Βλουμίδη και Γερμανούς φίλους του ξενοδοχείου «Βότσαλα» στη Μυτιλήνη. Από την ίδρυσή του το 2012 (στο Βερολίνο) ξεκίνησαν προγράμματα απασχόλησης, μάθησης και επικοινωνίας για νέους πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί της Λέσβου.


Διαβάστε κι αυτό

Η καρφίτσα που βλέπουμε να φοράει η γιαγια στο βιβλίο,

 ήταν μια καρφίτσα που φορούσε και στη ζωή η Άλκη Ζέη. 

(δείτε περισσότερα εδώ)





Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο αλλά και να διαβάσετε ένα απόσπασμα αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου