Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο... Μια μέρα μόνο, του Νίκου Αντωνίου!


Η Μέι μόλις βγήκε από το αβγό της και είναι γεμάτη ενέργεια και λαχτάρα να ζήσει και να εκμεταλλευτεί κάθε λεπτό από τη σύντομη ζωή της. Είναι βλέπετε εφημερόπτερο, δηλαδή έντομο που ζει μόνο μία μέρα! Ξεκινάει λοιπόν με όρεξη και στον δρόμο της ξεσηκώνει με την διάθεσή της και άλλα έντομα. Η μέρα κυλάει όμορφα μέχρι που συναντάει τον Ιούλιο και όλα γίνονται ακόμα πιο όμορφα!




Ένα συγκινητικό βιβλίο για την αξία της στιγμής και του τώρα, δοσμένη με ευφυέστατο τρόπο μέσα από τη ζωή των εφημερόπτερων! Ο συγγραφέας, Νίκος Αντωνίου μας αφηγείται την ιστορία της Μέι, η οποία διψά για ζωή και θέλει να τη ρουφήξει μέχρι την τελευταία της σταγόνα! Πόσο αγάπησα αυτή την ηρωίδα που γελάει όταν λέει "έχω μόνο μία μέρα ζωής". Έχοντας αποδεχτεί το αμετάκλητο το πράγματος, δεν μένει σε αυτό, παρά προσπαθεί να κάνει τη σύντομη ζωή της όσο πιο όμορφη και γεμάτη μπορεί! Η στάση της και η θετική της ενέργεια, αλλά και η όρεξή της για ζωή συνεπαίρνει και τα άλλα έντομα, τα οποία μπορεί αρχικά, απορροφημένα στην καθημερινότητά τους, να μην δίνουν τόση σημασία στα λόγια της Μέι, αλλά ακούγοντας τι πάει να πει εφημερόπτερο το ξανασκέφτονται και αφήνονται στη μαγεία της στιγμής!




Το τέλος του βιβλίου έντονα συναισθηματικό αλλά με τόσο σημαντικό μήνυμα. Μπορεί η Μέι να έχει φύγει πλέον, αλλά η ζωή της και οι πράξεις της προκάλεσαν μια σειρά από αλλαγές οι οποίες είναι  εμφανείς ακόμα και χωρίς την παρουσία της. Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πόσο επηρεάζουν οι πράξεις μας και τα λόγια μας τον κόσμο γύρω μας;  Έχετε σκεφτεί ότι συνεχίζουν να έχουν ζωή ακόμα και πολύ πιο μετά τη γέννησή τους, προκαλώντας αλλαγές στους ανθρώπους; Ακόμα και όταν πια δεν θα είμαστε εδώ, η επίδρασή τους πιθανότατα θα συνεχίζει να υπάρχει.

Το μήνυμα λοιπόν του βιβλίου δυνατό: Ας προσπαθήσουμε να αφήσουμε ένα θετικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα των γύρω μας προκαλώντας όμορφες αλλαγές! Και δεν είναι ανάγκη να κάνουμε πάντα μεγάλα και φανταστικά πράγματα! Μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο, μια γλυκιά κουβέντα! Το έχουμε ανάγκη όλοι μας!

Πολύ όμορφη και η εικονογράφηση από τη Ναταλία Καπατσούλια, παιχνιδιάρικη και φωτεινή, χαρούμενη και τρυφερή!




Δραστηριότητες

- Μιλάμε για τον κύκλο ζωής των εφημερόπτερων
- Μαθαίνουμε τα πάντα για τα ζουζούνια της ιστορίας
- Σκεφτόμαστε : Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να ομορφύνει ο κόσμος μας;
- Συζητάμε: Τι θα κάναμε αν είχαμε μόνο μια μέρα μπροστά μας;



Γλυκιά και συγκινητική ιστορία για τη σημασία του χρόνου και τη θέληση για ζωή!
Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Καστανιώτη.

Σας φιλώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου