Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

What will I be, Nicola Davies


Υπάρχουν τόοοοοσα όμορφα βιβλία από έλληνες συγγραφείς που τις περισσότερες φορές μας είναι δύσκολο να διαλέξoυμε κάποιο.
Πόσο μάλλον που τελευταία η Χριστιάννα μου δείχνει ενδιαφέρον και για τα ξενόγλωσσα ... αυξήθηκε το εύρος επιλογής... και ο βαθμός δυσκολίας!

Για να μην σας πολυλογώ τελευταία έχουμε λατρέψει τα βιβλία της Nicola Davies, μιας ζωολόγου που αποφάσισε να μεταφέρει στα παιδιά την αγάπη της για τα ζώα μέσα από τα παιδικά βιβλία.
Επειδή η κόρη μου είναι ακόμα στις πρώτες τάξεις των αγγλικών της, προς το παρόν αγοράζουμε αγγλικά βιβλία για μικρά παιδιά...βιβλία δηλαδή που μπορεί να τα διαβάσει ένα παιδάκι που τελείωσε την Α και θα τα βρει ενδιαφέροντα και ο μικρός της αδερφός....2 σε 1 δηλαδή!

Η σειρά uncover & discover της Nicola Davies είναι ακριβώς αυτό...2 σε 1... με μικρές φράσεις, εύκολες δηλαδή για την Χριστιάννα μου, έχει και μερικές νέες λέξεις για εμπλουτισμό λεξιλογίου, και ειναι διαδραστικά και με πανέμορφη εικονογράφηση για τον Γιώργο μας!
Το πρώτο βιβλίο που πήραμε είναι το What will I be? που μας παρουσιάζει τον κύκλο ζωής κάποιων ζώων.




Στην πρώτη εικόνα αριστερά βλέπουμε το ζωάκι στην πρώτη φάση της ζωής του (δηλαδη αβγό ή μωράκι) και μετά από μια σύντομη περιγραφή μας ρωτάει "What will I be?"
Στα δεξιά είναι μία λεπτομέρια του ζώου σε μεγέθυνση που καλύπτει την απάντηση.
Σηκώνοντας την σελίδα αποκαλύπτεται το ζωάκι.



Στην επόμενη παρακολουθούμε το ζωάκι καθώς μεγαλώνει μέχρι να αποκτήσει τους δικούς του απογόνους.
Η εικονογράφηση είναι πολύ ξεκάθαρη και χαρούμενη, με όμορφα και φωτεινά χρώματα. Οι φράσεις μικρές και κατανοητές και η επανάληψη της ερώτησης "What will I be?" κάνει το βιβλίο παιχνιδι!

Ανυπομονούμε να έρθουν και τα υπόλοιπα που έχουμε παραγγείλει!!!


----------------------------------------------------------------------

Στο μεταξύ η Χριστιάννα έκανε μερικές ερωτήσεις στην συγγραφέα η οποία απάντησε με μεγάλη χαρά. Οι ερωτήσεις ειναι εμπνευσμένες από τους τίτλους των βιβλίων της.

Χ: Αν δεν είσασταν ζωολόγος τι θα θέλατε να είσαστε; (από το βιβλίο What Will I be?)
N.D.:Ζωγράφος ή τραγουδίστρια ...ή και τα δύο!

Χ:Ποια είναι μία υπόσχεση που έχετε δώσει στον εαυτό σας και την τηρείτε πάντα; (από το βιβλίο The promise)

N.D.: Να κολυμπάω στην θάλασσα όποτε βρίσκω ευκαιρία.

Χ: Τι σας ενοχλεί; (από το βιβλίο What's eating you? )
Ν.D: Το ότι ο κόσμος αδιαφορεί για την επικείμενη περιβαντολλογική καταστροφή, ενώ το να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα θα ήταν το καλύτερο που μπορουμε να κάνουμε και για τους ανθρώπους και για τα ζώα...και πραγματικά θα μπορουσαμε!

Χ: Υπάρχει κάποιος σαν και σας; (από το βιβλίο Who's like me? )
N.D: Δυστυχώς όχι, το οποίο είναι καλό ....αλλά μοναχικό.

X: Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος του σπιτιού; (από το βιβλίο Home )

N.D: Η θέα από το παράθυρο μου ... λιβάδια και βουνά.

X: Σας έχει κλέψει κάτι κάποιο ζώο; (από το βιβλίο The Lion Who Stole My Arm )
N.D.:Μονο την καρδιά μου...πολλές φορές!

Χ:Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας μια αστεία στιγμή που είχατε με κάποιο ζώο;
N.D: Κάποτε είχαμε έναν κόκορα ο οποίος είχε μια κότα που δεν ήθελε να κάτσει να κλωσήσει τα αυγά της. Έτσι ο κόκορας έκατσε ο ίδιος να τα κλωσήσει! Επίσης, ο σκύλος μας ο Φλιντ, έφαγε τα τις κηρομπογιές των παιδιών και όλη την επόμενη εβδομάδα έκανε πολύχρωμα poops!


Χ: Ποιο είναι το αγαπημένο σας ζώο;
N.D.: Δεν μπορώ να διαλέξω ένα...κάθε μέρα είναι και άλλο....τώρα είναι οι πανγκολίνοι

Χ:Υπάρχει κάποιο ζώο που δεν το πολυσυμπαθείτε;
Ν.D.: Οι σκορπιοί! Είναι το περίεργο "κεφάλι" που δεν έχουν που με τρελαίνει.

Χ: Έχετε τωρα κάποιο κατοικίδιο;
N.D.:Δυστυχώς όχι πια. Λείπω πολύ συχνά από το σπίτι.

Χ: Λογω της δουλειάς σας έχετε ταξιδέψει πολύ. Έχετε έρθει στην Ελλάδα;
Ν.D: Ναι, και την αγαπώ πολύ! Έχω έρθει αρκετές φορές και έχω επισκεφθεί την Κρήτη, την Σύρο και τους Παξούς. Λατρευω τον ήλιο και την θάλασσα, γι αυτο η Ελλάδα ειναι σαν παράδεισος για μένα.

Την ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο της!!





Λίγα λόγια για την συγγραφέα:


Nicola Davies official site
Η Nicola Davies μου θυμίζει την Χριστιάννα μου. Αγαπούσε τα ζώα από όταν ήταν μικρή και πού την έχανες πού την έβρισκες, στον κήπο ξαπλωμένη να παρατηρεί τα έντομα. Είχε σαλιγκάρια για κατοικίδια, ακριβώς όπως η μικρή μου!!
Είναι ζωολόγος και έχει ταξιδέψει σχεδόν σε όλα τα απίθανα σημεία του πλανήτη παρατηρώντας  και καταγράφοντας τα ζώα και τις συνήθειές τους.
Όταν κάποτε ήταν σε ένα δάσος στην Μαδαγασκάρη, και αφού είχε κάνει την έρευνα που ήθελε και είχε μαζεψει τις πληροφορίες που χρειαζόταν για την βιοποικιλιότητα του δάσους, ο οδηγός της την ρώτησε αν υπήρχε κάτι άλλο που ήθελε να δει και δεν της το είχε δείξει. Εκείνη του ζήτησε να δει ένα χαμαιλέοντα (τον brookesia chameleon) που είναι τόοοοοσο μικρός που χωράει πάνω στο δάκτυλό σου και ζει σε αυτά τα δάση!

Ο οδηγός βούτηξε μέσα στο δάσος και γυρισε μετά από λίγο με ένα τεράστιο χαμόγελο. "Κλείσε τα μάτια σου και άνοιξε την παλάμη σου" της είπε. Έτσι και έκανε και σε λίγο ένιωσε κάτι να ακουμπάει στην παλάμη της. Άνοιξε τα μάτια της και είδε στην παλάμη της το χαμαιλέοντα να την κοιτάει με ένα λιγάκι ανήσυχο βλέμα! Ξέρετε πώς ένιωσε?
Πώς νιώθει ένα παιδί που ξυπνάει τα Χριστούγεννα και τρέχει ενθουσιασμένο να ανοιξει τα δώρα του? Ε, "πολλαπλασιάστε το αυτό με το 1.000.000 και αυτό το μέγεθος ενθουσιασμού ένιωσα" λέει...
Ένα κομμάτι αυτού του ενθουσιασμού, μία δόση αγάπης για τα ζώα,  θέλει να μας μεταφέρει μέσα από τα βιβλία της ...και το καταφέρνει θαυμάσια!
Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο "What will I be, Nicola Davies!" από τον δημιουργό Νερούτσου Βασιλική διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου