Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Μαμά ακούν τα ψάρια?

από την ταινία Ariel

Ένα πρωινό ετοιμάζοντας το φαγητό μας ήρθε η Χριστιάννα μου να βοηθήσει στο μαγείρεμα. Είχαμε ψαράκια, το αγαπημένο όλων μας. Η κόρη μου ήρθε κοντά να δει για άλλη μια φορά το ψάρι, να το περιεργαστεί, να νιώσει τα λέπια του πόσο γλιστράνε....να το κουνήσει στο φως να δει τους χρωματισμούς που κάνει, να του ανοίξει το στόμα για να δει τα δόντια του, αν έχει γλώσσα, να επεξεργαστεί τα βράγχια κλπ...κάποια στιγμή λέει:
- Ώπα  μαμά...έχουμε πρόβλημα....αυτό το ψάρι δεν έχει αυτιά....
- Αλήθεια? Είχες παρατηρήσει κάποιο άλλο ψάρι που είχε αυτιά γι αυτό σου κάνει εντύπωση?
- Τώρα που το λες ...όχι....δεν θυμαμαι κανένα να είχε αυτιά.....μα πώς ακούν? Αλήθεια μαμά....ακούν?
- Δεν ξέρω....έχω "συναντήσει" πολλά ψάρια στην ζωή μου αλλά ποτέ δεν έθεσα αυτό το ερώτημα....τώρα που το λες σκέφτομαι ότι δεν έχω αναρωτηθεί ποτέ...θέλεις να ψάξουμε?
Έτσι μόλις ετοιμάσαμε το φαγητό πήγαμε κατευθείαν για έρευνα....και πόσα πολλά μάθαμε....

Τα ψάρια που λέτε δεν έχουν αυτιά....τουλάχιστον δεν έχουν αυτιά που να φαίνονται ή να μοιάζουν με αυτά των ανθρώπων.
Τα ψάρια όμως ακούν. Έχουν 2 τρόπους για να εντωπίζουν τον ήχο.
Το εσωτερικό αυτί που βρισκεται μέσα στο κεφάλι του, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα κοκαλο που δονείται ανάλογα με τα κύματα του ήχου που περνάνε μέσα από το νερό. Στην συνέχεια η δόνηση μεταφέρεται στον εγκέφαλο που το μεταφράζει σε ήχο.

πηγή φώτο

Το δεύτερο αισθητήριο σύστημα είναι η "πλευρική γραμμή" (μία γραμμή κατά μήκος του σώματός τους, μία για κάθε πλευρά, η ροζ γραμμή που βλέπεται στην παραπάνω εικόνα) το οποίο ανιχνέυει τις δονήσεις και την ροή του νερού. Eντοπίζουν δηλαδή τη σχετική κίνηση ανάμεσα στον εαυτό τους και το νερό που τα περιβάλει.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ τα ψάρια να κολυμπούν σε κοπάδια ; Όλα τα ψάρια φαίνεται ότι κινούνται ταυτόχρονα προς στην ίδια κατεύθυνση σαν ένα σώμα. Οι συντονισμένες κινήσεις των ψαριών, είναι το αποτέλεσμα των πληροφοριών που παίρνουν για την ροή του νερού από τα σύστημα πλευρικής γραμμής. Όταν ένα ψάρι κινείται προς μια κατεύθυνση, δημιουργεί ένα ρεύμα νερού, το οποίο παρέχει πληροφορίες στο ψάρι που βρίσκεται ακριβώς δίπλα του και πίσω του. Κάθε ψάρι του σμήνους, είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αυτέ ς τις πληροφορίες, ώστε να διατηρήσει με ακρίβεια την θέση του, σε ένα σμήνος που κινείται γρήγορα.




πηγές:
http://www.dosits.org/animals/soundreception/fishhear/
http://ocr.org/bioacoustics/how-fish-hear/
http://www.aquazone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου