Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Ιδέες για ευχάριστο διάβασμα! (για παιδιά Δημοτικού)

Συχνά μου λένε μαμαδες οτι έχουν θέμα με το διάβασμα των παιδιών τους. Ότι τα παιδιά  δεν θέλουν να διαβάσουν, τους παίρνει πολλή ώρα, γκρινιάζουν ακόμα και πριν ξεκινήσουν κλπ....
Μερικά παιδιά αντιδρούν και πιο δυνατά με το να μην κρατούν σημειώσεις για τα μαθήματα, να μην λένε στους γονεις πχ έχουν διαγώνισμα......

Σίγουρα δεν μπορεί ένα παιδι να έχει την ίδια όρεξη για διάβασμα κάθε μερα. Εμείς οι μεγάλοι πάμε κάθε μέρα με την ίδια όρεξη στην δουλειά? Σηκωνόμαστε το ίδιο γρήγορα κάθε πρωί?

Όμως θέλω να κλείσετε τα μάτια σας και να στεφτείτε πώς νιώθετε αυτη την στιγμή όταν σας έρχεται στο μυαλό η ώρα του διαβάσματος. Νιώθετε αγχωμένοι? Στρεσαρισμένοι γιατί ξέρετε ότι θα έχετε για άλλη μια φορά γκρίνια? Είναι ένα βάσανο που πρέπει να το περάσετε και σήμερα? Ή είναι μια ευχάριστη διαδικασια? Το σκέφτεστε με χαρα? Είναι μια όμορφη εικόνα?
Αναλογιστείτε τωρα γιατί νιώθετε έτσι... Αυτα που νιώθετε προφανώς περιγράφουν αυτό που ζήτε καθημερινά. Πιθανότατα κάπως έτσι θα το βλέπουν και τα παιδιά σας μια και το ζείτε μαζι.
Να θυμάστε πως ειναι πολλή σημαντική η γενική εικόνα και η αίσθηση που έχει το παιδι για το διάβασμα και η οποία διαμορφώνεται απο την συμπεριφορά μας. Έτσι αν συχνά φωνάζουμε, μαλώνουμε και πιέζουμε το παιδι, κάποια στιγμή αυτο τυπώνεται στην ρουτίνα του και την επόμενη φορά που θα κάτσει να διαβάσει θα είναι από την αρχή αγχωμένο και στρεσαρισμένο γιατί θα ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορει να συγκεντρωθεί, να δυσκολεύεται να κατανοήσει , να κρύβει ίσως εργασίες που έχει να κάνει. Το οποίο οδηγεί σε περισσότερες εντάσεις... και γίνεται ένας φαύλος κύκλος.

Εμείς οι γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να είναι χαλαρά και να έχουν θετική διάθεση για διάβασμα.
Μερικά tips που ακολουθώ και που μπορούν να βοηθήσουν και εσάς και το παιδί σας είναι:

1) ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΔΙΑΘΕΣΗ: Το διάβασμα πρέπει να γίνεται σε ευχάριστο κλίμα. Οι φωνές δεν βοηθάνε. Είναι από τις βασικότερες αρχές και απο τις πιο εύκολες να ξεχάσουμε....όταν είμαστε 2 ωρές και δεν συνεργάζεται για να κάνει 2 μικρές παραγράφους ανάγνωση ... και έχουμε και αγγλικά μετά!!!! Ξέρω πώς ειναι. Όμως την επόμενη φορά που θα θέλετε να φωνάξετε σκεφτείτε ποιον θα βοηθήσετε? Τον εαυτό σας να ξελαφρώσει απο τα νεύρα ή το παιδί σας που θα νιώσει μια επιπλέον πίεση? Ηρεμήστε λοιπόν και προσπαθήστε να βρείτε τι μπορει να φταίει... διαβάζει πολλή ώρα? Πεινάει? Διψάει? Νυστάζει? Η ατμόσφαιρα στο δωμάτιο ειναι αποπνυκτική? Μήπως δυσκολεύεται και για αυτό αντιδρά? Μήπως έχει κάποια κενά στο συγκεκριμένο μάθημα που πρέπει να το βοηθήσετε να καλύψει?
2) ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑ: Καλό είναι το διάβασμα να γίνεται σχετικά αμέσως μετά το σχόλασμα. Ένα διάλειμμα για να φάει και να πιει κάτι, και μετά διάβασμα αμέσως. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα παιδάκι που έχει ξυπνήσει από τις 7:30 για να πάει σχολείο, αρχίζει να κουράζεται πια γύρω στις 17:00 και δεν μπορει να αποδώσει. Φροντίστε οι εξωσχολικές δραστηριότητες να γίνονται μετα.

3) ΜΟΙΡΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΜΑΣΜΑ. Αν σήμερα έχει λίγα μαθήματα, καλό ειναι να διαβάσει και λίγο απο την μεθεπόμενη μερα. Αν δεν έχει διάβασμα γιατί πχ πάει εκδρομή ας διαβάσει τα μαθήματά του κανονικά, ώστε την επόμενη μερα να έχει λιγότερα και ίσως να διαβάσει πχ τα αγγλικά της μεθεπόμενης κλπ.... Επίσης το ΣΚ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να διαβάσουν τα μαθήματα της εβδομάδας ώστε να είναι πιο άνετα τις επόμενες μερες που το πρόγραμμα τους ειναι πιο φορτωμένο. Γενικά προσπαθήστε να έχετε ισοκατανεμημένες τις ώρες διαβάσματος, ώστε να μην πέφτουν πολλά σε μία μερα και λίγα σε άλλη.

4) ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Τα παιδιά σε αυτες τις ηλικίες δεν μπορούν να ειναι συγκεντρωμενα για πολλή ώρα. Κάντε μικρά διαλλειματάκια όπως αυτα που προτείνουμε στο αντίστοιχο post ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ και θα δείτε πόσο πιο εύκολο γίνεται το διάβασμα.
Μπορείτε να μετατρέψετε και το ίδιο το μάθημα σε παιχνιδι Πχ μια μέρα η Χριστιάννα μου δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί για να μάθει ιστορία. Της είπα λοιπόν ότι όσο εκείνη αφηγείται τον μύθο της Ευρώπης με τον Δία εγώ θα κάνω παντομίμα αυτά που λέει. Το καταδιασκέδασε και τελειώσαμε σε 10 λεπτά!
Άλλες φορές που η κόρη μου βαριέται την ανάγνωση κάνει πως ειναι δασκάλα και διαβάζει στους μαθητές της το μάθημα.
Ή την ορθογραφία την γράφουμε σε ένα πίνακα που έχουμε και εγώ κάνω το μαθητή που ρωτάει πώς γράφεται μια λέξη και η "δασκάλα" Χριστιάννα μου δείχνει!
Άλλες φορές πάλι ο μαθητής (εγώ δηλαδή) γράφω τις λέξεις λάθος και η δασκάλα μου με διορθώνει.
Αφήστε την φαντασία σας ελέυθερη και παίξτε!

5) ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ: Οπωσδήποτε κρατήστε χρόνο για ελεύθερο παιχνίδι καθημερινά. Το έχουν ανάγκη!
Γι αυτό μην το φορτώνετε με περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες από όσες αντέχει. Κάποια παιδιά είναι πιο δραστήρια, έχουν πιο γρήγορους ρυθμούς και τα καταφέρνουν. Άλλα πάλι δεν αντέχουν την πίεση. Ακολουθήστε τον ρυθμό των παιδιών σας. Δεν ειναι ανάγκη να κάνει και αγγλικά και πιάνο και καράτε και χορό. Επιλέξτε μαζί και διατηρείστε ένα χαλαρό πρόγραμμα. Θα πιεστούν τόσο τα επόμενα χρόνια στις μεγαλύτερες τάξεις....ας κρατήσουν ακόμα την ανεμελιά τους.

6) ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΚΑΛΑ! Ένα παιδάκι που δεν κοιμάται καλά είναι πιο πιθανό να μην μπορεί να συγκεντρωθεί με αποτέλεσμα να έχει αργούς ρυθμούς. Μια και τα παιδάκια Δημοτικού συνήθως δεν κοιμούνται το μεσημέρι καλό ειναι να πηγαίνουν νωρίς το βράδυ για ύπνο. Ακόμα και αν δεν νυστάζουν είναι προτιμότερο να χαλαρώσουν και να ξαπλώσουν να τους διαβάσουμε πχ ένα παραμύθι.

Και αν έχετε ακόμα ένα μικρότερο παιδάκι διαβάστε εδώ μερικές ιδέες πώς μπορείτε να το απαχολείτε και αυτό παράλληλα για να διαβάζει το μεγάλο σε ήρεμο κλίμα!

Να θυμάστε πως είναι πολλή σημαντική η γενική εικόνα και η αίσθηση που έχει το παιδι για το διάβασμα. Αυτό θα του δώσει την δύναμη και την διάθεση να κάνει τα μαθήματα του χωρίς γκρίνια και θα είναι οι ώρες μελέτης πιο αποτελεσματικές.

Σας φιλώ γλυκά!



πηγή φωτ: www.splashmath.com



Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο Συμβουλές για ευχάριστο διάβασμα! (για παιδιά Δημοτικού) από τον δημιουργό Νερούτσου Βανέσσα διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

3 σχόλια:

  1. Μου έδωσες εξαιρετικές ιδέες. Η μεγάλη μου κόρη φέτος ξεκινάει την Τρίτη Δημοτικού και η μικρή την 1η Δημοτικού. Θα χρειαστώ σίγουρα καλές ιδέες και φαντασία για να τα καταφέρουμε!Σε ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι που σου ηταν χρήσιμο.....αν σε ενδιαφέρει δες και το άρθρο για το πως μπορεις να κανεις μικρα διαλειματακια ευχαριστα ωστε να κυλαει ομορφα η μελέτη.
      Δες εδω http://happylearningseeds.blogspot.gr/2015/02/blog-post_23.html
      Φιλια

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετική ιδέα να γραφει την ορθογραφία σε πίνακα! Όπως και να κάνει τη δασκάλα στην ανάγνωση!!Νομίζω θα αρέσουν πολύ! Καλή αρχή σε όλα τα παιδάκια ☺ ☺

    ΑπάντησηΔιαγραφή