Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Μητρότητα = Υγεία!



Αποτέλεσμα εικόνας για mom cartoon
Αλήθεια, το περιμένατε ότι η μητρότητα μας κάνει να είμαστε πιο υγιείς?

Οι περισσότερες θα μου πείτε «Με τόσο στρες και τρέξιμο? Με τόσο άγχος να τα προλάβω όλα? ΑΠΟΚΛΕΙΤΑΙ!»
Η χαρά του να μεγαλώνεις παιδιά είναι τεράστια και σίγουρα το άγχος και η κούραση ξεχνιέται μόλις δούμε αυτά τα όμορφα παιδικά χαμόγελα, μόλις νιώσουμε αυτα τα ζεστά χεράκια γύρω μας, μόλις ακούσουμε αυτές τις τρυφερές φωνούλες να μας φωνάζουν!!!
Εύκολα λοιπόν μπορούμε να σκεφτούμε οτι τα παιδιά μας ανεβάζουν τουλάχιστον απο ψυχολογικής άποψης.
Τι θα λέγατε όμως αν σας πω οτι και σωματικά τα παιδιά μας κάνουν να είμαστε πιο υγιείς???
Ας τα πάρουμε με τη σειρά!

1) Μείωση πιθανότητας καρκίνου
Όλες γνωρίζουμε ότι με το θηλασμό μειώνουμε τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο τεύχος του 2010 του Journal of Perinatology, κάθε χρόνος θηλασμού μειώνει κατά 4% την πιθανότητα του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.
Αποτέλεσμα εικόνας για breastfeeding

Επίσης ο θηλασμός καθυστερεί την ωορρηξία , κρατώντας σε χαμηλά επίπεδα τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, ορμόνες που ευννοούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Αλλά ακόμα και η εγκυμοσύνη σε σχετικά μικρή ηλικία λειτουργεί σαν ασπίδα και αυτό οφείλεται σε συνδιασμό πολλών παραγόντων. Πρώτον, με την εγκυμοσύνη τα κύτταρα στο στήθος ωριμάζουν με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο ευάλωτα στον καρκίνο. Δεύτερον κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν και η ορμόνη hCG (ορμόνη που ανιχνεύουν τα τεστ εγκυμοσύνης) κυκλοφορεί ελευθερα στο σώμα. Αυτή η ορμόνη δρα τόσο προστατευτικά που οι επιστήμονες πειραματίζονται μαζί της για την θεραπεια του καρκίνου.
Επίσης οι μαμαδες έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες για καρκίνο στην ωοθήκες και στο ενδομήτριο!

2) Ανακούφιση απο γυναικείες "διαταραχές"
Είναι ακόμα μυστήριο για του επιστήμονες πώς η εγκυμοσύνη "διορθώνει" προβλήματα όπως ενδομητρίωση, ίνωμα μήτρας, πολυκυστικές ωοθήκες.
Πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση
μετα την εγκυμοσύνη έχουν πολύ πιο ελαφριά συμπτώματα και κάποιες έχουν ηρεμήσει εντελώς!
Επίσης γυναίκες που έχουν παιδιά έχουν και μικρότερες πιθανότητες για ίνωμα μήτρας!
Γυναίκες με πολυκιστικές ωοθήκες που δυσκολεύτηκαν να συλλάβουν το πρώτο τους παιδάκι, έμειναν έγκυος στο 2ο σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα!

3) Κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές!
Ξεκινάμε απο την εγκυμοσύνη κιόλας να προσέχουμε τι τρώμε γιατί πλέον τρώμε για 2. Και όταν κρατάμε το θησαυρό μας αγκαλιά , ξέρουμε πλέον ότι αυτό το πλασματάκι εξαρτάται απο εμάς αποκλειστικά και ότι πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας για να είμαστε υγιείς ωστε να μπορέσουμε να το μεγαλώσουμε.
Δεν είναι τυχαίο το ότι μετά που απέκτησα την θησαυρούλα μου σταμάτησα να τρέχω στην εθνική!!!
Εντάξει, κάποιες επιλογές δεν είναι μόνο επιλογές για μας, πχ στο σπίτι πλέον τρώμε μονο υγιεινά, όχι μόνο γιατί θέλω να τρώω εγώ σωστά αλλά θέλω και τα παιδιά μου να μην τρώνε "βρωμιές"....δεν μπορώ να έχω τα γαριδάκια και τα πατατάκια πλέον και να περιμένω τα παιδιά μου να κάνουν σωστές επιλογες και να τρώνε σωστά!
Αποτέλεσμα εικόνας για healthy food
Τα φρούτα πια είναι μεσα στην διατροφή μας καθημερινά! Και ποιος ειναι ο πιο εύκολος τρόπος για να μάθουν τα παιδια να τρώνε φρούτα? Τους τα προσφέρεις συχνά και πάντα είσαι ένας από αυτούς που θα φάει.
Προσέχουμε και το διαιτολόγιο μας να περιέχει από όλες τις τροφές: λαχανικά, όσπρια, κρέας, ψάρι. Παλιά τρώγαμε με τον άντρα μου ό,τι μας έκανε κέφι. Πλέον υπάρχει ένα γενικό πλάνο για την εβδομάδα για να τρώμε ισορροπημένα!
"Μπορείς να δένεις το παιδί σου με την ζώνη στο αυτοκίνητο, να του βάζεις αντιηλιακό και καπέλο, αλλά τίποτα από αυτά δεν θα το προστατέψει από τον μεγαλύτερο δολοφόνο, το καρδιακό.Ο μόνος τρόπος για να προστατέψεις τον εαυτό σου και τα παιδιά σου ειναι να τους διδάξεις να τρώνε υγιεινά και να ζουν υγιεινά. " Brunsden

4) Ευτυχία παντού!
Όπως ανέφερα και στην αρχή, τα παιδιά φέρνουν την ευτυχία!
Αποτέλεσμα εικόνας για happy mom cartoon
Οι γυναίκες που έχουν παιδιά και που έχουν καλές σχέσεις μαζί τους, φαίνεται να έχουν μια καλή ψυχολογική κατάσταση ακόμα και σε μεγάλη ηλικία.
Σίγουρα η ζωή με τα παιδιά έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Οι αγωνίες, οι στενοχώριες,το στρές που βιώνει μια μητερα καθημερινά δεν είναι λίγο.
Όμως 72% δηλώνουν ότι ειναι πολύ πιο ευτυχισμένες τώρα που είναι μητέρες, και το 70% νιώθουν πιο αγαπητές. Σχεδόν το 95% νιώθει ότι επιτέλους η ζωή τους έχει νόημα (πηγή στατιστικών: http://www.babycenter.com!)
Ψέματα? 

Σας φιλώ γλυκά!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου