Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Διαβάσαμε το... Ο Αντίλ έχει πατρίδα, της Εύης Τσιτιρίδου - Χριστοφορίδου


Ο παππούς του Αντίλ του είχε πει: "Πατρίδα είναι εκεί όπου μπορεί να ανθίζει το χαμόγελό σου".
Το βράδυ που το μικρό αγόρι θα καθίσει να ξαποστάσει στην αμμουδιά, θα τον επισκεφθούν ένα κρυστάλλινο Πεφταστέρι, η Γοργόνα θάλασσα, ο ταξιδιάρης Άνεμος και μια καμήλα δρομάδα και ο κάθε ένας τους θα τον προσκαλέσει σε ένα μοναδικό ταξίδι, προς τα εκεί όπου θα ανθίσει το χαμόγελό του.




Μα ο Αντίλ δεν θα ακολουθήσει ούτε το Πεφταστέρι που του υπόσχεται τον κόσμο, ούτε τον Άνεμο που του υπόσχεται εξουσία και δύναμη, ούτε την θάλασσα με όλα τα καλά της μα ούτε και την αγαπημένη του καμήλα. Μόνο αυτό θα σας πω και θα σας αφήσω να διάβασετε το υπέροχο βιβλίο για να δείτε πού τελικά θέλει να βρίσκεται και γιατί.
Μια ιστορία μέσα από την οποία έχω την εντύπωση πως ξετυλίγονται οι δυσκολίες που αντιμετώπισε το μικρό προσφυγόπουλο, οι οποίες μας φανερώνονται με πολύ όμορφο τρόπο από τις απαντήσεις που δίνει το μικρό παιδί, αλλά ταυτόχρονα είναι αισιόδοξο μέσα από το μήνυμα που θέλει να μας στείλει ο Αντίλ.


Σπάνια ένα κείμενο που απευθύνεται σε μικρές ηλικίες είναι τόσο πλούσιο γλωσσικά. Η συγγραφέας δεν φοβήθηκε να χρησιμοποιήσει και άλλα μέρη του λόγου εκτός από τα βασικά  (ρήμα και ουσιαστικό) αλλά και λέξεις πιο "δύσκολες" ("συλλογιζόταν" αντί "σκεφτόταν", "ολούθε" αντί "ολόγυρα", "άλικο" αντί "κόκκινο" και πολλά άλλα) μετατρέποντας το κείμενο σε σεντούκι θησαυρού μέσα από το οποίο βγαίνει όλη η ομορφιά της γλώσσας μας.  Οι λέξεις από μόνες τους ζωγραφίζουν εικόνες με λεπτομέρειες τόσο οπτικές όσο και συναισθηματικές.

Οι εικόνες της Κατερίνας Βερούτσου είναι όπως πάντα υπέροχες και είναι σε απόλυτη συμφωνία με το υφος του κειμένου.



"Δεν μου αρέσει η ιδέα να περιπλανηθώ μόνος στον ουρανό.
Δεν θα μπορώ να μοιραστώ αυτά που μου τάζεις
με κανέναν από τους δικούς μου ανθρώπους."


Ένα ποιητικό, αλληγορικό παραμύθι για τις πατρίδες της καρδιάς μας, για μικρούς και μεγάλους ταξιδιώτες-αναγνώστες για το οποίο μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες από το site της Ελληνοεκδοτικής εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου