Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Διαβάσαμε το ... Ο Σέρλοκ Χολμς και το εξαφανισμένο διαμάντι, του Σαμ Χερν!



Ο Τζον Γουάτσoν δεν έχει προλάβει καλά καλά να πατήσει το πόδι του στην Ακαδημία της Οδού Μπέικερ και γνωρίζει τον μυστηριώδη Σέρλοκ Χόλμς. Έτσι βρίσκεται μπλεγμένος σε μια ιλιγγιώδη περιπέτεια που έχει να κάνει μ' ένα διάσημο διαμάντι, μια επεισοδιακή ληστεία και έναν από τους πιο τρομακτικούς εγκληματίες του κόσμου, τον διαβόητο Μοριάρτι...


Το παιχνίδι τώρα ξεκινάει! Το μυστήριο πυκνώνει! Το ερώτημα είναι... θα μπορέσουν ο Σέρλοκ Χολμς και ο Τζον Γουάτσον να το λύσουν πριν τελειώσει η χρονιά;


Μια ιστορία μυστηρίων και γρίφων εμπνευσμένη από τον γνωστό ντέτεκτιβ του Doyle, με την μόνη διαφορά ότι ο Σέρλοκ εδώ είναι ένα παιδί 10 περίπου χρόνων και χρησιμοποιεί την σύγχρονη τεχνολογία. Όπως ίσως φαντάζεστε ακόμα και σε τόσο μικρή ηλικία ο Σέρλοκ τρελαίνεται να λύνει μυστήρια και φυσικά είναι πολύ διάσημος στο σχολείο του για αυτό!

To βιβλίο είναι ένα μείγμα λογοτεχνίας και κόμικ, με συγγραφέα και εικονογράφο να είναι το ίδιο πρόσωπο. Ο Χέρν έχει κάνει υπέροχη δουλειά τόσο στην πλοκή, με απλό κείμενο, κατανοητό, που "τρέχει" εύκολα, κατάλληλο για τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται, όσο και στις εικόνες με αρκετό χιούμορ, δράση και απρόοπτα. Το διαφορετικό στήσιμο σε κάθε σελίδα (μεγάλα, μικρά σκίτσα με διάταξη που συνεχώς αλλάζει) κεντρίζει το ενδιαφέρον και δίνει μια φρέσκια νότα καθώς προχωράμε στην ιστορία.



Ένα πολύ διασκεδαστικό βιβλίο και ένας όμορφος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά για τον Σέρλοκ Χόλμς, τον φίλο του Γουάτσον Τζον αλλά και την υπέροχη και με σημαντικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων, τουλάχιστον για την συγκεκριμένη ιστορία, Μάρθα Χάντσον. Ο συγγραφέας και εικονογράφος Σαμ Χερν, έχει λάβει ειδική άδεια από το Arthur Conan Doyle Estate, για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα ονόματα των ηρώων!
 Η Χριστιάννα μου ξετρελλάθηκε και έχει πέσει με τα μούτρα στο διάβασμα. Προσπαθώντας να της εξηγήσω ότι ο ήρωας της συγκεκριμένης ιστορίας είναι εμπνευσμένος από ένα βιβλίο που γράφτηκε το 1890 την ρώτησα ποιες νομίζει πως θα είναι οι διαφορές τους (εκτός φυσικά από την ηλικία τους). Αφού ξεκινήσαμε από τα ρούχα και το κούρεμα, προσέξαμε τις συσκευές που έχει ο σύγχρονος Σέρλοκ. Από λάπτοπ, κινητά και ipad εώς τις σύγχρονες μικρές, με μέγεθος, φωτογραφικές μηχανές και τον διαδικτυακό τρόπο αλληλογραφίας! Αυτά που τα παιδιά μας τα θεωρούν δεδομένα και συνηθισμένα, στα τέλη του 19ου αιώνα δεν υπήρχαν ούτε ως σκέψη! Και για τα παιδιά αυτό είναι τόσο περίεργο!
Μια όμορφη δραστηριότητα λοιπόν, είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν μελετώντας την τεχνολογία της εποχής:
- ποιες σύγχρονες συσκευές δεν υπήρχαν την εποχή του Σέρλοκ;
- πώς ήταν η φωτογραφικές μηχανές τότε και πώς λειτουργούσαν;
- πώς έστελνες γράμμα;
- τα αυτοκίνηταήταν διαφορετικά; Υπήρχαν τρένα ή μετρό;
- υπήρχαν αεροπλάνα;
 


Είναι μια όμορφη ευκαιρία να πάρω και εγώ ένα βιβλίο του Ντόιλ και να διαβάζουμε και οι δύο παράλληλα Σέρλοκ Χόλμς.
Το βιβλίο προτείνεται για παιδιά από 9 ετών και είναι κατάλληλο για την ηλικία αυτή. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με σκληρό εξώφυλλο που πάντα το προτιμώ, και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του στο site τους εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου