Πολιτική απορρήτου και συμμόρφωση GDPR

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο... Αν ερχόσουν στη Γη, της Sophie Blackball!


Ένα μικρό παιδί γράφει γράμμα σε έναν εξωγήινο για τη Γη. Σκοπός του είναι να τον ξεναγήσει στον υπέροχο κόσμο μας και να του δώσει όσες πιο πολλές πληροφορίες για τον πλανήτη μας μπορεί. Τι είναι αυτό όμως που ένας εξωγήινος θα θελε να μάθει;




Το μικρό αγόρι καταπιάνεται με ό,τι πληροφορία γνωρίζει και μέσα από τα δικά του μάτια βλέπουμε την πολυμορφία και την πολυπλοκότητα που μας περιβάλλει: τα πολλά διαφορετικά κλίματα, τους χιλιάδες ξεχωριστούς ανθρώπους, οικογένειες, επαγγέλματα, διαθέσεις και συναισθήματα, τα εκατομμύρια είδη ζώων που ζουν μαζί μας, και πόσο πολλά από αυτά παράγουν μουσική -τα πουλιά, οι φάλαινες, οι άνθρωποι- τις απίθανες κατασκευές μέσα στις οποίες ζούμε και πόσο διαφορετικές μπορεί να είναι σε κάθε τόπο, τι είναι σημαντικό για τη ζωή μας και τι μας βοηθά.



Ένα υπέροχο βιβλίο που όμως δεν θα ήταν τόσο ξεχωριστό αν δεν ήταν το ίδιο υπέροχη και η εικονογράφηση αλλά το τρόπος που μέσα από αυτή παρουσιάζεται όλη η πληροφορία του αφηγητή! Πραγματικά κάθε αλλαγή σελίδες συνοδεύεται με ένα "Ωωω" ενθουσιασμού!




Η ιδέα για το βιβλίο ήρθε στη συγγραφέα και δημιουργό Sophie Blackball, όταν η ίδια βρισκόταν στο Μπουτάν, σε κάποια κορυφή των Ιμαλαϊων. Βρισκόταν σε αποστολή με την οργάνωση Save the children, και είχε ανέβει σε εκείνη την κορυφή για να επισκεφθεί το σχολείο ενός μικρού χωριού που είχε μονο 10 μαθητές! Δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα και ο τρόπος για να επικοινωνήσουν γινόταν με ζωγραφιές, μοιραστήκαν το κολατσιό τους, και καθώς έβλεπε  πόσο διαφορετικός ήταν ο κόσμος σε εκείνη την κορυφή, σκέφτηκε πως θα ήταν όμορφο να μπορούσε να μοιραστεί όλα όσα είχε δει (τα διαφορετικά μέρη που έχει επισκεφθεί, τους διαφορετικούς ανθρώπους, τα ξεχωριστά σπίτια κλπ) με όλα τα παιδιά. Όταν γύρισε στο Μπρούκλιν ξεκίνησε τακτικές επισκέψεις σε ένα δημοτικό σχολείο, και μαζί με τα παιδιά, μιλούσαν για τον πλανήτη μας, τι αγαπάνε, τι τα φοβίζει, τι θέλουν να βλέπουν συχνά κλπ. Μάλιστα στην εικονογράφηση του βιβλίου που δείχνει μια τάξη είναι αυτά τα παιδιά με τα ονόματά τους!

Δραστηριότητες:
- Τι θα γράφαμε εμείς σε έναν εξωγήινο; Σκεφτόμαστε τις πληροφορίες που θα θέλαμε να υπήρχαν σε αυτό γράμμα.
- Τι θα ρωτούσαμε ένα εξωγήινο για τον δικό του πλανήτη;
- Ζωγραφίζουμε ένα εξωγήινο και φτιάχνουμε τον δικό του κόσμο. Πώς ζει; Τι τρώει; Πώς περνάει τον καιρό του; Φανταζόμαστε ό,τι θέλουμε.






Ένα βιβλίο για το πόσο ίδιοι αλλά και πόσο διαφορετικοί είμαστε!
Για να δείτε περισσότερα, αλλά και να διαβάσετε ένα απόσπασμα, επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Διόπτρα.

Ευχαριστώ το αγαπημένο Δεντρόσπιτο για τη φιλοξενία!

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου