Πολιτική απορρήτου και συμμόρφωση GDPR

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο... Αυτός είναι φίλος μου! της Μαριάννας Κουμαριανού



 Ο μικρός Σαμόρο έχει μια φίλη, την Σίλα. Πηγαίνουν μαζί σχολείο, ακούν παραμύθια από τη δασκάλα και παίζουν μαζί. Ένα καινούριο παιδί έρχεται στην τάξη το οποίο είναι λίγο διαφορετικό. Ντροπαλό και ντυμένο με στολή τίγρη, αμέσως γίνεται στόχος για πειράγματα και κοροϊδίες από άλλα παιδιά. Ο Σαμόρο, όμως θα μαζέψει όλο του το θάρρος και με πολύ γενναιότητα θα υπερασπιστεί το νέο του φίλο.


Ένα βιβλίο πολυδιάστατο καθώς η συγγραφέας Μαριάννα Κουμαριανού, με πολύ ευρηματικό τρόπο καταφέρνει να μας μιλήσει για τη σημασία της φιλίας, για το θάρρος και τη γενναιότητα συνδέοντάς το με την ιαπωνική κουλτούρα μέσα από την τέχνη και τις αρχές των Σαμουράι.



Ο Σαμόρο με τη Σίλα καλοδέχονται τον νέο μαθητή και αμέσως τον ξεναγούν και του δείχνουν τις συνήθειες που έχουν στο σχολείο τους. Η διαφορετική εμφάνιση όμως του νεόφερτου δεν περνάει απαρατήρητη από κάποια πειραχτήρια και σχεδόν αμέσως ξεκινούν οι ενοχλήσεις. Ο Σαμόρο αρχικά παρατηρεί, όμως τελικά δεν μπορεί να μην επέμβει να υπερασπιστεί το νέο του φίλο. Και από όσο μπορούμε να καταλάβουμε δεν είναι ότι δεν φοβάται. Ίσα ίσα, μοιάζει πως χρειάστηκε να μαζέψει όλο του θάρρος και να επέμβει με γενναιότητα για να κόψει τη φόρα των νταήδων! 

"Αιώνες πριν, στη μακρινή Ιαπωνία, οι Σαμουράι, μίλησαν για τις αρετές που πρέπει να έχει ένας γνήσιος πολεμιστής στη μάχη. Αρετές όπως η ειλικρίνεια, το θάρρος, ο σεβασμός, η γενναιοδωρία, η ακεραιότητα..."

Αφού διαβάσαμε την ιστορία, ο Γιώργος ήθελε να διαβάσει και το παραπάνω απόσπασμα από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.  Πριν προλάβω να ξεκινήσω την κουβέντα μαζί του, μου είπε:
- Μαμά, ο Σαμόρο έχει θάρρος και είναι γενναίος. Είναι Σαμουράι;
Τότε παρατήρησε τα μαλλιά του, καθώς και το πουκάμισο που παραπέμπει σε άλλη κουλτούρα, και η επόμενη ερώτηση ήρθε:
- Τι είναι Σαμουράι;

Ξεκινήσαμε λοιπόν να βλέπουμε video στο youtube και να ψάχνουμε πληροφορίες και φωτογραφίες στο διαδίκτυο.

Μερικές πληροφορίες που βρήκαμε σχετικές με τους Σαμουράι:
- Οι πρώτοι Σαμουράι έκαναν την εμφάνισή τους το 460 μ.Χ
- Οι Σαμουράι ήταν γενναίοι πολεμιστές που ήταν γνωστοί για την τεχνική τους.
- H στολή των Σαμουράι είναι εντυπωσιακή. Όσο πολύπλοκη, περίτεχνη και δύσκαμπτη και αν φαίνεται είναι πολύ άνετη. Κατασκευάζεται με σκοπό να είναι στιβαρή αλλά εύκαμπτη για μην εμποδίζει τον πολεμιστή τον πολεμιστή στη μάχη. Φτιαγμένη από λακαριστά κομμάτια είτε από δέρμα είτε από μέταλλο δεμένα με κλωστές από δέρμα ή μετάξι.
Το κράνος ονομάζεται kabuko και συνήθως έχει σχέδια από διαβόλους και τέρατα και είχε διπλή χρήση: και να προστατεύει το κεφάλι του πολεμιστή αλλά και να τρομάζει με τα σχέδιά του τον εχθρό! Και πραγματικά! Δείτε τις εικόνες για να θαυμάστε τες!


πηγή


- Γυναίκες Σαμουράι
Συνήθως οι Σαμουράι ήταν άντρες. Παρόλα αυτά πολλές γυναίκες και κορίτσια κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να μείνουν γνωστές στην ιστορία για τη δύναμή τους, το θάρρος τους και την ικανότητα στη μάχη.
Η Tomoe Gozen(
1180-1185) ήταν διάσημη για την ικανότητά της στο σπαθί, για την επιδεξιότητά της στην ιππασία και για την ακρίβειά της στην τοξοβολία!  

Η Hangaku Gozen (1200) : ήταν αρχηγός σε δικό της στρατό που αριθμούσε 3000 στρατιώτες, 
Kαι πιο πρόσφατα Yamamoto Yaeko (
1845),  Nakano Takeko (1847),  Yamakawa Futaba (1869) 

πηγή

- Σαμουράι από άλλες χώρες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούσε να γίνει Σαμουράι και ένας μη Ιάπωνας. Ήταν βέβαια ιδιαίτερα δύσκολο και για γι αυτό μόνο 4 είναι γνωστοί ιστορικά: William Αdams (Άγγλος), Jan Joosten van Lodensteijn (Ολλανδός), Edward και Henry Schnell (Γερμανοί), Eugène Collache(Γάλλος).

(πηγή)



Δραστηριότητες

- Συζητάμε με το παιδί αν έχει δει να κοροϊδεύουν κάποιον φίλο. Πώς ένιωσε; Τι έκανε;

- Φτιάχνουμε kabuko! Δείτε το video για οδηγίες και στολίστε το!

- Βρίσκουμε στο χάρτη την Κίνα και την Ιαπωνία!Μιλάμε για τη χώρες της Ασίας, και πώς μπορούμε να πάμε μέχρι εκεί!
- Σκεφτόμαστε αν μπορούμε να καταλάβουμε από πού είναι τα άλλα παιδιά της ιστορίας. Υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε; Συζητάμε για το πώς πλέον βρίσκουμε εθνικότητες σε όλα τα μέρη της Γης. Πώς συμβαίνει αυτό; Ήταν πάντα έτσι;

- Ψάξαμε και βρήκαμε video με σύγχρονους Σαμουράι και την τέχνη τους στα σπαθιά!



Υπέροχες και οι εικόνες από την Γιώτα Κοκκόση. Καταλαμβάνουν και τις 2 σελίδες κάθε φορά, απ' άκρη σ' ακρη και έχουν μια τρυφερότητα και παιδικότητα που σε μαγεύει αμέσως. Απλές γραμμές και έντονα χρώματα, την λατρέψαμε!

Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο επισκεφθείτε το site της Ελληνοεκδοτικής!


Σας φιλώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου