Πολιτική απορρήτου και συμμόρφωση GDPR

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Διαβάσαμε και παίξαμε με το βιβλίο... Η Σμαρώ και οι καρτ ποστάλ, της Ιουλίας Κωστοπούλου!



Η Σμαρώ είναι ένα κορίτσι σαν όλα τα άλλα. Με το σχολείο του και τις δραστηριότητές του, με τα πρωινά ξυπνήματα και τα διαβάσματα! Και όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας της τα προβλήματά της είναι τα κλασικά: πώς θα προλάβει να διαβάσει, πώς θα αντέξει το μάθημα της Γεωγραφίας, πώς θα βρει τρόπο να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Αυτό όμως που την απασχολεί το τελευταίο διάστημα είναι ένα μυστήριο. Το μυστήριο των καρτ ποστάλ! Βλέπετε, τον τελευταίο καιρό λαμβάνει κάρτες από διάφορα εξωτικά και άγνωστα, για εκείνη, μέρη από όλο τον κόσμο! Ποιος τα στέλνει και τι θέλει να της πει;


Το βιβλίο της συγγραφέως Ιουλίας Κωστοπούλου, είναι μια διασκεδαστική ιστορία, για τη φιλία, για την αγάπη στα ζώα και τα ταξίδια και να σας πω την αλήθεια μας έβαλε να σκεφτούμε τόσα πολλά πράγματα!
Πόσο πιο διασκεδαστική θα ήταν η Γεωγραφία αν "δινόταν" με διαφορετικό τρόπο στους μαθητές; Έχουμε συνηθίσει την στείρα αποστήθιση πληροφοριών και ονομάτων, χωρίς να μένουμε στην ουσία. Θυμάμαι ότι η Χριστιάννα μου μία χρονιά, είχε να μάθει απέξω όλες τις χώρες της Ασίας και τις πρωτεύουσές τους, από τη μία μέρα στην άλλη, μέσα σε ένα μάθημα, χωρίς να προλαβαίνει να εμπεδώσει πού ακριβώς βρίσκονται στο χάρτη. Πόσο να ενδιαφέρει ένα παιδί 10 χρόνων μια τέτοια πληροφορία και πώς να του "μείνει" μια τόσο στείρα απομνημόνευση; Έτσι και η Σμαρώ, το κορίτσι της ιστορίας του βιβλίου "μισούσε" το συγκεκριμένο μάθημα, όμως πόσο πολύ άλλαξε ο τρόπος που το αντιμετωπίζει τώρα πια, αφού τις δόθηκαν οι πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο;

Από την άλλη η Σμαρώ αναγκάστηκε να ελευθερώσει τον παπαγάλο που της είχαν κάνει δώρο, καθώς έβλεπε πως το άμοιρο πουλί δεν έτρωγε και ήταν θλιμμένο. Ήταν βλέπετε Μακάος και  είχε μάθει να είναι ελεύθερος στα δάση, και όχι κλεισμένος σε κλουβί. Ανοίγοντας την πόρτα της ελευθερίας και χάνοντας τον αγαπημένος της φίλο, που ούτε στιγμή δεν δίστασε να ανοίξει τα φτερά του να πετάξει μακριά, αναρωτιέται το κορίτσι : "Όταν κάτι μας φέρνει δάκρυα στα μάτια, είναι το σωστό;" Δύσκολη ερώτηση, με μια δύσκολη συναισθηματικά απάντηση, καθώς φαίνεται πως μερικές φορές η ευτυχία των αγαπημένων μας προσώπων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συνάδει με αυτό που είχαμε στο μυαλό μας και που δυστυχώς θα μας έκανε και εμάς ευτυχισμένους.





Ένα υπέροχο ταξίδι σε Στρόμπολι, Αλγέρι, Γουινέα-Κονακρί, Εκουαδόρ, Βαλπαραϊσο  μέσα από την ιστορία της Σμαρώς και την φανταστική εικονογράφηση από την Πετρούλα Κρίγκου, και ποτέ ξανά δεν ήταν τόσο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική η Γεωγραφία!

Δραστηριότητες

- Φυσικά ανοίγουμε το χάρτη να ψάχνουμε τα μέρη που αναφέρονται στο παραμύθι. Από ποιες θάλασσες περνάμε; Σε ποιες ηπείρους πάμε; Τι γλώσσα μιλάνε;
- Ψάχνουμε στο διαδίκτυο πληροφορίες για τις χώρες!
- Μαθαίνουμε για τους παπαγάλους Μακάο!

 Το ξέρετε πως ζουν μέχρι και 80 χρόνια; Το σπίτι τους είναι στην κεντρική και Νότια Αμερική, στη ζούγκλα του Αμαζονίου, αλλά πλέον μπορείτε να τα βρείτε σε όλες τις χώρες καθώς πωλούνται ως κατοικίδια. Ζευγαρώνουν για μια ζωή, μαθαίνουν λέξεις και ειναι οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος παπαγάλοι!
Αυτό όμως που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι σχεδόν όλα τα είδη των Μακάο απειλούνται από εξαφάνιση, ή έχουν μείνει ελάχιστα ενώ άλλα είδη έχουν εξαφανιστεί!
- Δείτε video στο youtube από το National Geographic!



- Μαθαίνουμε τα πάντα για το Βέγα, το 2ο πιο λαμπερό αστέρα του βόρειου ημισφαιρίου της ουράνιας σφαίρας!

Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε διασκεδαστικά παιχνίδια και δραστηριότητες βασισμένες στην ιστορία!

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το βιβλίο αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες του σελίδες επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Mεταίχμιο.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου