Πολιτική απορρήτου και συμμόρφωση GDPR

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο... 2651 ημέρες Δικτατορίας , της Μαρίζας Ντεκάστρο!


Κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου γιορτάζουμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Όμως πόσα ξέρουμε για τα γεγονότα που οδήγησαν σε εκείνη τη βραδιά?
Νομίζω ελάχιστα μαθαίνουμε για το πώς ξεκίνησαν όλα, πώς κατάφερε μια ομάδα στρατιωτικών να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα. Ακόμα χειρότερα, δεν έχουμε ιδέα πώς ήταν η ζωή αυτές τις 2651 μέρες δικτατορίας! Πώς ζούσε
ο κόσμος, πόσο δύσκολες ήταν οι μέρες τους. Κάποια σκόρπια λόγια εδώ και εκεί δεν μπορούν να μεταφέρουν το κλίμα.





Το βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο, "2651 ημέρες Δικτατορίας" είναι κάποιες σελίδες λιγότερες από 100, αλλά ήδη από 3η ήξερα πως είναι ένα βιβλίο σημαντικό και πως πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουν τα παιδιά μου! Στην αρχή δεν σας κρύβω ότι το φοβήθηκα, ότι θα είναι βαρύ, ότι ίσως ηλικιακά δεν θα "τραβάει", αλλά διαβάζοντάς το είδα πόσο καταπληκτική δουλειά έχει κάνει η συγγραφέας στο να αποδώσει την κατάσταση όπως είναι αλλά με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να το "ακολουθήσει" ένα παιδί και να το κρατήσει ανάμεσα στις σελίδες του!

"Απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών στους δρόμους της Αθήνας..." 
"Απαγορεύεται η ανάληψη χρημάτων από τις τράπεζες, τα μαθήματα διακόπτονται μέχρι νεωτέρας"




Η ιστορία ξεκινά από την βραδιά στις 21 Απριλίου 1967, όπου 3 πραξικοπηματίες , ο Δημήτρης Ασλανίδης, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Νικόλαος Μακαρέζος,  συναντήθηκαν σε ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι για να κανονίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες.
Όλα έγιναν μέσα σε λίγες ώρες και μέχρι τα ξημερώματα όλα ήταν διαφορετικά.
Οι πρώτες ώρες ήταν πρωτόγνωρες για τους Έλληνες. Μέσα σε μία νύχτα η καθημερινότητά τους άλλαξε απότομα και χωρίς προειδοποίηση.


"Πολλοί κατάφεραν να διαφύγουν στο εξωτερικό με πλαστά διαβατήρια, αφού για να βγάλεις διαβατήριο, για να διδάξεις, να βρεις δουλειά ή να διοριστείς, έπρεπε να προσκομίσεις Πιστοποιητικό Κοινωνικών Φρονημάτων,που να βεβαιώνει ότι δεν είχες αναπτύξει "αντεθνική" δράση."




Στην αφήγηση εναλλάσσονται ιστορικά ντοκουμέντα και τεκμηριωμένες πληροφορίες, με γεγονότα μέσα από τις αναμνήσεις της συγγραφέως που έζησε ως έφηβη εκείνη την περίοδο, με τις τότε καθημερινές της εμπειρίες.
Παράλληλα, δίνονται εικόνες και πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατούσε παγκοσμίως τόσο από πολιτικής πλευράς όσο και από κοινωνικής και πολιτιστικής. Στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα και σε κάνουν να μπαίνεις περισσότερο μέσα στην εποχή.


"5 Μαίου του 1967 διακόπηκε η διδασκαλία του μαθήματος Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος και το υπουργείο διέταξε "να αναπτύσσονται εις τους μαθητάς το νόημα και οι σκοποί της Επαναστάσεως και ότι αυτή είναι γνησίων Ελληνική""






Το αγάπησα αυτό το βιβλίο! Είναι τόσο σημαντικό να υπάρχουν τέτοια κείμενα και να τα έχεις στη βιβλιοθήκη σου! Έμαθα τόσα πολλά, συνέδεσα στιγμές και γεγονότα, διάβασα για πράγματα που διαφορετικά δεν θα είχα κοιτάξει καθόλου.


 Να το ψάξετε οπωσδήποτε την επόμενη φορά που θα θέλετε να αγοράσετε βιβλία. Είναι διαμαντάκι! Και δεν το λέω μόνο εγώ! Το βιβλίο πήρε το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά το 2019. Τιμητική διάκριση White Ravens για το 2019 από τη Διεθνή Παιδική και Νεανική Βιβλιοθήκη Μονάχου.

 



Αν θέλετε να δείτε περισσότερα αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες του σελίδες μπορείτε να επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Σας φιλώ γλυκά!




1 σχόλιο: