Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Διαβάσαμε το... "Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που μαλώνουν", του Γιώργου Μπουμπούση



Το δεύτερο βιβλίο της σειράς "Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά..." είναι εξίσου καταπληκτικό όσο και το πρώτο.
Αν θυμάστε στο πρώτο, της συγγραφέως Δήμητρας Μπουσίου, ένα παιδί γράφει γράμμα στους γονείς του για να του πει όλα όσα αισθάνεται για το ότι εκείνοι καπνίζουν.
Στο δεύτερο βιβλίο με συγγραφέα τον Γιώργο Μπουμπούση, το παιδί μοιράζεται τις σκέψεις του, τις ανησυχίες του και τα συναισθήματά του για τον μπαμπά και τη μαμά που μαλώνουν.






Με λόγια απλά και αληθινά, που ξεσκεπάζουν, χωρίς υπεκφυγές την πραγματικότητα, και την αφήνουν γυμνή για να τη δούμε εμείς οι μεγάλοι σοκαρισμένοι, ο συγγραφέας καταφέρνει να μας συγκινήσει. Mέσα από τα γράμματα του παιδιού, διαβάζουμε όλα όσα γνωρίζουμε αλλά όταν τα περιγράφουμε εμείς οι "μεγάλοι" χρησιμοποιούμε πολύπλοκα λόγια και φράσεις ώστε να καλύψουμε εκείνα που φοβόμαστε.



 Ο συγγραφέας μας ευαισθητοποιεί και μας "βάζει" στα παπούτσια του άλλου. Βλέπουμε τα πράγματα με άλλη οπτική, αυτή των παιδιών, που πολλές φορές αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα καλύτερα και από τους μεγάλους. 



Η εικονογράφηση της Μαριάννας Φραγκούλη αποδίδει περίτεχνα το κείμενο και το ύφος του μικρού "δημιουργού". Τα σκίτσα μοιάζουν σαν να τα έχει κάνει το ίδιο το παιδί δίνοντας έτσι στο βιβλίο μία νότα πιο προσωπική.

 

Ένα βιβλίο
το οποίο απευθύνεται σε γονείς, με τρυφερό κείμενο γεμάτο παιδικά ερωτήματα που οι απαντήσεις τους είναι δύσκολο τόσο για το παιδί να τις καταλάβει, όσο και τους μεγάλους να τις δώσουν. Μπορεί να γίνει όμως δυνατό εργαλείο στα χέρια τους, οι οποίοι, έχοντας διαβάσει τα γράμματα αυτά, έρχονται πιο κοντά στην παιδική ψυχή και στο παιδικό τρόπο σκέψης, και την επόμενη φορά ίσως να μπορούν να δουλέψουν την όποια κρίση τους εμφανιστεί, με διαφορετικό τρόπο.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο στο site της Ελληνοεκδοτικής εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου