Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Βιβλιοπαίξαμε με το ... Ο φίλος μου ο δράκος, του Christoph Niemann!


Η μικρή Λιν παίρνει ένα δώρο αλλιώτικο από τ' άλλα: ένα μικρούλη δράκο. Το έχει συνέχεια μαζί της σε όλα της τα παιχνίδια: όταν παίζει κρυφτό ή πίνγκ πονγκ, όταν βλέπει θέατρο. Μια μέρα όμως συμβαίνει κάτι αναπάντεχο και ο δράκος εξαφανίζεται από το κλουβί του. Η μικρή Λιν δεν μπορεί χωρίς τον φίλο της και αποφασίζει να γυρίσει όλο τον κόσμο μέχρι να τον βρει. Και τότε αρχίζουν οι περιπέτειες...



Ένα υπέροχο βιβλίο που φέρνει τα παιδιά αβίαστα σε πρώτη επαφή με μια ξένη γλώσσα και με τα παράξενα κινέζικα σύμβολα. Τα ιδεογράμματα συνδιάζονται αρμονικά με τις εικόνες εξασκώντας την συνδιαστική αντίληψη των μικρών βιβλιοφάγων και μέχρι το τέλος του βιβλίου, εύκολα μαθαίνουν ήδη τα περισσότερα.

 Ιδιαίτερα σταθήκαμε στην τελευταία σελίδα, την οποία βλέπετε παρακάτω, όπου γίνεται μια γιορτή αφού η μικρή Λιν βρίσκει τον φίλο της και τα κινέζικα ιδεογράμματα λάμπουν στον ουρανό σαν βεγγαλικά. Χωρίς να υπάρχει η σύνδεση με την έννοια που απεικονίζουν, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το γεγονός πως και ο Γιώργος από την πρώτη ανάγνωση μπορούσε να αναγνωρίσει τα περισσότερα.


Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τα κινέζικα ιδεογράμματα και αμέσως προτείνανε ιδέες για παιχνίδια.
Το πρώτο που κάναμε ήταν να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα γράμματα της δικής μας ΑΒ να αναπαριστούν ένα αντικείμενο που ξεκινάει από αυτό το γράμμα. Έτσι λοιπόν στην παρακάτω εικόνα βλέπετε το /ε/ στο ελέφαντα, το /γ/ στη γραβάτα κλπ.

Τέλος μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας ιδεογράμματα με τα παιδιά σας, δηλαδή δικά σας σύμβολα που να αναπαριστούν κάποιο αντικείμενο ή ιδέα!

Η ιστορία του βιβλίου μπορεί να είναι απλή, αλλά αυτό το παιχνίδι με τα σύμβολα κεντρίζει την φαντασία και την περιέργεια των παιδιών.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τσαλαπετεινός (Νεφέλη) και μπορείτε να δείτε περισσότερα για αυτό εδώ.
Δείτε τις πρώτες σελίδες εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου