Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Διαβάσαμε το ... Στα μυστικά του βάλτου, των Παναγιώτη Πανταζή και Γιάννη Ράγκου!

Το κλασικό ιστορικό μυθοστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα έγινε graphic novel από τους Παναγιώτη Πανταζή και Γιάννη Ράγκο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Polaris.
Η ιστορία εξελίσσεται στη βαλτώδη λίμνη των Γιαννιτσών κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού πολέμου (1904-1908). Η περιοχή αυτή αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα πεδία των σφοδρών ελληνοβουλγαρικών συγκρούσεων στη Μακεδονία, η οποία ήταν τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας εκείνη την περίοδο.



Ακολουθούμε τα 2 παιδιά, τον Αποστόλη και τον Γιωβάν, τα οποία βοηθούν τα ελληνικά αντάρτικα σώματα στις επιχειρήσεις κατά των βαλκανικών σωμάτων, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούμε τον αγώνα που δίνουν ο Τέλλος Άγρας (Σαράντος Αγαπηνός) και ο καπετάν Νικηφόρος (Ιωάννης Δεμέστιχας), εξέχουσες ιστορικές φυσιογνωμίες κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα. Κεντρικοί ήρωες λοιπόν 2 παιδιά, τα οποία δεν μένουν μόνο στο να θαυμάζουν τα κατορθώματα των πολεμιστών, αλλά παίρνουν και τα ίδια μέρος στον πόλεμο, αναλαμβάνοντας αποστολές, κινδυνεύουν, τραυματίζονται, θυσιάζονται.
Αφορμή για το συγκεκριμένο μυθιστόρημα αποτέλεσαν οι διηγήσεις ενός μακεδονομάχου που είχε πολεμήσει στη λίμνη των Γιαννιτσών και τις οποίες τις είχε ακούσει η Πηνελόπη Δέλτα όταν αυτός νοσηλευόταν στο νοσοκομείο όπου η ίδια υπηρετούσε εθελοντικά κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων.


Η συγγραφέας, νιώθοντας ότι υπάρχει έλλειψη βιβλίων για παιδιά θέλησε, όπως εκμυστηριέυτηκε στον Παλαμά, να γράψει "κάτι ελληνικό, μ' ελληνικές λέξεις, σ' ελληνικό περιβάλλον". Με αυτόν τον τρόπο η Πηνελόπη Δέλτα γίνεται εισηγήτρια του ιστορικού μυθιστορήματος ως είδος παιδικής λογοτεχνίας, που σκοπό δεν έχει να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα, αλλά να διαπαιδαγωγήσει και να συγκινήσει μέσω της αυθεντικής αφήγησης.

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για πιο μεγάλα παιδιά, με δυνατές εικόνες που σε τραβάνε μέσα στην ιστορία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι πληροφορίες στο τέλος του βιβλίου για τη ζωή της Πηνελόπης Δέλτα, για το πώς επηρεάστηκε στην συγγραφή της αλλά και πώς συγκέντρωσε της πληροφορίες για το βιβλίο της.
Εξαιρετικό το γεγονός το ότι περιέχονται αυθεντικές ιστορικές φωτογραφίες ντοκουμέντα από τους πρωταγωνιστές αλλά και από τα μέρη στα οποία διαδραματίζεται η ιστορία!






Αν θέλετε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο αλλά και να διαβάσετε μερικές σελίδες μπορείτε να μπείτε στο site των εκδόσεων Polaris εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου