Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Διαβάσαμε και παίξαμε με το βιβλίο ..."Μέλισσες", του Piort Socha



Με αυτό το βιβλίο ξενύχτησα! Ναι, είναι από τα βιβλία που δεν θέλεις να αφήσεις! Που λες "Να διαβάσω λίγο ακόμα" και το λίγο αλλάζει διάσταση χωρίς να το καταλάβεις.
Δεν πρόκειται για ένα παραμύθι! Είναι ένα υπέροχο βιβλίο γνώσεων, κ
αι παρόλο που δεν είναι μια ιστορία με αρχή -μέση-τέλος, τα παιδιά μου το ζητάνε ξανά και ξανά να το διαβάσουμε!





Το θέμα είναι οι Μέλισσες, όπως μας προδιαθέτει και ο τίτλος του βιβλίου, αλλά το περιεχόμενο δεν μένει μόνο σε αυτό. Και αυτό είναι συναρπαστικό!
Ξεκινώντας μαθαίνουμε από πότε υπήρχαν οι μέλισσες στον πλανήτη μας, πώς είναι η ανατομία της, πώς μεταφέρει τη γύρη, ποια άλλα ζώα παίζουν ρόλο στην επικονίαση των φυτών (και τι είναι επικονίαση), ποια φυτά εξαρτώνται από τη μέλισσα για την επικονίαση, πώς αναπαράγονται οι μέλισσες, πώς είναι ο κύκλος ζωής της και πώς επικοινωνούν μεταξύ τους.


Στη συνέχεια βλέπουμε πώς παράγουν το μέλι και πόσα είδη μελιού υπάρχουν, πώς γίνεται η συλλογή του μελιού από την προϊστορία μέχρι σήμερα, πώς είναι μια κυψέλη, ποια η δουλειά του μελισσοπαραγωγού, ποια είναι τα ειδη των κυψελών που χρησιμοποιούνται στη μελισσοκομία, εξοπλισμός και τεχνικές.

 Προχωρώντας ακόμα παραπέρα γνωρίζουμε μύθους γύρω από τη μέλισσα, από την θεά Αθηνά μέχρι τον Μέγα Αλέξανδρο, πώς επηρέασε η φύση τις ανθρώπινες κατασκευές και εφευρέσεις που χρησιμοποιούμε σήμερα, παραδόσεις άλλων πολιτισμών γύρω από τη μέλισσα από την Ευρώπη μέχρι την Αιθιοπία, μοναδικά ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία, ....και τόοοοοοσα πολλά άλλα που πραγματικά θα εντυπωσιαστείτε από το μέγεθος αλλά και την ποιότητα της πληροφορίας!
Μέσα από όλο αυτό το ταξίδι στο χρόνο και το χώρο, το βιβλίο καταφέρνει να μας δείξει πόσο σημαντική είναι η "δουλειά" της μέλισσας στο οικοσύστημά μας!

Οι εικόνες είναι καταπληκτικές! Όμορφα χαρούμενα χρώματα, εικόνες γεμάτες ζωντάνια και αστείες όπου χρειάζεται, με απίστευτη λεπτομέρεια, καταφέρνουν να μας βάλουν στον κόσμο της μέλισσας, να τη γνωρίσουμε καλύτερα αλλά και να αγαπήσουμε αυτό το τόσο παρεξηγημένο έντομο μαθαίνοντας για όλα αυτα τα θαυμαστά που κάνει και τον τόσο σημαντικό ρόλο που παίζει στη ζωή μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε άμεσα!

Το βιβλίο έχει μεγάλη διάσταση και αυτό κάνει τις εικόνες ακόμα πιο εντυπωσιακές, και οι σελίδες είναι έξυπνα φτιαγμένες με αρκετά χοντρό φύλλο. Το λάτρεψα από την πρώτη μέρα που το είδα να κυκλοφορεί και δεν έπεσα έξω!

Με τόσο υλικό οι αφορμές για δραστηριότητες είναι άπειρες!

Καταρχήν η Χριστιάννα αμέσως ήθελε να ζωγραφίσει ένα λουλούδι μια και εντυπωσιάστηκε από τις αντίστοιχες εικόνες του βιβλίου.

Στην συνέχεια επειδή μιλήσαμε για στύμονες στην επικονίαση, έφτιαξε με την πλαστελίνη λεπτομέρειες από ένα λουλούδι.



Με αφορμή το πώς επικοινωνούν μεταξύ τους οι μέλισσες ρώτησα τον Γιώργο αν γνωρίζει πώς το κάνουν:
- Ναι, μου λέει με σιγουριά. Κάνουν βζζζζζζ.
- Αγαπη μου αυτός ειναι ο ήχος που κάνουν τα φτερά τους.
- Όχι μαμά από το στόμα τους είναι.

Έτσι μιλήσαμε για πώς τα φτερά των μελισσών που κουνιόνται γρήγορα, προκαλούν αυτόν τον θόρυβο. Κουνήσαμε την παλάμη μας πολύ γρήγορα κοντά στο αυτί και εκτός από τον αέρα που νιώσαμε, ακούσαμε και ένα ήχο. Στη συνέχεια κουνήσαμε το χέρι μας γρήγορα μπροστά από το στόμα μας καθώς παράλληλα φυσούσαμε και ακούσαμε τις διαφορές του ήχου.



Με αφορμή την αναφορά στο βιβλίο για τις τοιχογραφίες που έχουν βρεθεί και αναπαριστούν μέλισσες, ψάξαμε να βρούμε έργα τέχνης με παρόμοιες αναφορές.
Έτσι θυμηθήκαμε τα περίφημα σκουλαρίκια που έχουμε στο μουσείο του Ηρακλείου (2000πX-1700πX), και τα οποία ακόμα και σήμερα αποτελούν ένα θαύμα τέχνης τόσο για την ομορφιά τους όσο και για τη επιδεξιότητα των κατασκευαστών τους και για τις λεπτομέρειες τους.
Και πολλά άλλα κοσμήματα και αγγεία είχαν θέμα τους τις μέλισσες.

Αλλά και σύγχρονα έργα όπως graffiti...
Και γλυπτά, φτιαγμένα από τις ίδιες τις μέλισσες με μία παρότρυνση από τον καλλιτέχνη. Έτσι γνωρίσαμε τον Τομας Λιμπερτίνι και την τσαγιέρα του:

...μα και τον Ren Ri και τους απίστευτους χάρτες από κερύθρα....

Τέλος φτιάξαμε σελιδοδείκτες χρησιμοποιώντας δακτυλομπογιές. Μια εύκολη κατασκευή για την οποία σας έχω ξαναμιλήσει εδώ.
Αυτή τη φορά όμως είχαν την τιμητική τους οι μέλισσες και τα λουλούδια!

του Γιώργου... το κέντρο του λουλουδιού καθώς και η μέλισσα είναι από τα δακτυλάκια του...εγώ πρόσθεσα κλωναράκια και πέταλα, καθώς και τις μαυρες λεπτομέρειες στη μέλισσα

Της Χριστιάννας...εδώ δεν άγγιξα καθόλου! :)
Μια άλλη δραστηριότητα που μπορεί να γίνει με αφορμή αυτό το βιβλίο την είχαμε κάνει παλιότερα σε μία λέσχη ανάγνωσης. Είχα φτιάξει λουλουδάκια από πλαστικά μπουκαλάκια και είχα βάλει μέσα κίτρινο γκοφρέ χαρτί σε μπαλίτσες που έπαιζαν το ρόλο της γύρης. Τα τοποθέτησα σε διάφορα σημεία στο χώρο και τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες. Ένα "μελισσάκι" από κάθε ομάδα, έπρεπε να ψάξει στο χώρο να βρει κάποιο λουλουδάκι και μετά να κάνει το χορό του (που τον είχαν προσυμφωνήσει μεταξύ τους) για να καλέσει την υπόλοιπη ομάδα να μαζέψουν τη γύρη! Είχαμε περάσει φανταστικά!

Ένα βιβλίο που αξίζει πραγματικά να είναι στη βιβλιοθήκη μας! Σπάνια με ακούτε να είμαι τόσο ενθουσιασμένη αλλά πραγματικά το θεωρώ θησαυρό!
Θέλουμε και άλλα βιβλία τέτοια!!!

Έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία όπως:

Αναγραφή στον κατάλογο White Ravens της Βιβλιοθήκης του Μονάχου για το 2016
Deutscher Jugendliteratur Preis
Wissenschafts Buch des Jahres, 2017
Educational Writer’s Award, The Society of Authors, 2017
Και παρόλο που το έχουμε ήδη 5 μέρες δεν έχω καταφέρει να το διαβάσω όλο με τα παιδιά και να το επεξεργαστουμε... έχω στο μυαλό μου πολλές ιδέες.... οπότε μάλλον θα "ακούσετε" ξανά για αυτό το βιβλίο από μας... χαχαχχαχαχα

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο site των εκδόσεων Μικρή Σελήνη εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!






πηγές:
boredpanda
huffingtonpost
www.tomaslibertiny.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου