Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Διαβάσαμε το ... "Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια"

 40 συναρπαστικές ιστορίες από 40 ατρόμητες ελληνίδες που η κάθε μια με το πείσμα και την τόλμη της κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια και να αποκτήσει αυτό που ήθελε με όλη της την καρδιά.

Κάθε σελίδα και μία ιστορία, συνοδευόμενη με μια ζωγραφιά της γυναίκας που χάραξε τον δικό της μοναδικό δρόμο χάρη στην επιμονή της και την αγάπη της για έναν σκοπό!


Έτσι μέσα σε αυτό το βιβλίο συναντάμε γυναίκες όπως η Πηνελόπη, η Σαπφώ, η Καλλιπάτειρα, η Αγνοδίκη, η Κλεοπάτρα Ζ', η Ιπατία, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, ΄Ελένη Μπούκουρα-Αλταμούρα, η Σοφία Σλήμαν, η Μαρία Καλαποθάκη, η Καλλιρόη Σιαγνού-Παρρέν, Πηνελόπη Δέλτα, Σοφία Λασκαρίδου, Αύρα Θοδωροπούλου, Λίνα Τσαλδάρη, Αθηνά Μεσολωρά, Δέσποινα Αχλαδιώτου, Αγγελική Χατζημιχάλη, Λέλα Καραγιάννη, Ρόζα Ιμβριώτη, Κούλα Πράτσικα, Έλλη Σουγιουλτζόγλου - Σεραϊδάρη, Κατίνα Παξινού, Μαρία Πολυδούρη, Δόρα Στράτου, Αντιγόνη Μεταξά, Μέλπω Αξιώτη, Χρύσα Παραδείση, Ελένη Βλάχου, Αμαλία Κουτσούρη-Φλέμινγκ, Τζίνα Μπαχάουερ, Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου, Λίζα Πίνχας, Μελίνα Μερκούρη, Μαρία Κάλλας, Ζωρζ Σαρή, Νίκη Γουλανδρή, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.


 

Στη Χριστιάννα μου άρεσε πολύ να διαβάζει τις ιστορίες αυτές ξανά και ξανά, και η αλήθεια είναι πως καθώς περιπλανιέσαι στο "χρόνο" και το "χώρο" κάθε μίας, νιώθεις να σε ξεσηκώνουν. Φουσκώνεις έτοιμη για μάχη, έτοιμη να αγωνιστείς και εσύ για όλα αυτά που θέλεις να κάνεις και που οι συνθήκες σε αποθαρρύνουν. Παίρνεις δύναμη από την αφοσίωση και το θάρρος αυτών των γυναικών και πεισμώνεις περισσότερο!



 Ατρόμητα κορίτσια που ξεχώρισαν στην ζωγραφική, στην ιατρική, στον αθλητισμό, στην πολιτική, στη μουσική, στον ακτιβισμό, στην εκπαίδευση, στον πόλεμο, αφοσιωμένες σύζυγοι και τρυφερές μητέρες. Τα κείμενα περιέχουν αρκετές πληροφορίες ειδικά για την πορεία τους και την διαδρομή τους στο χώρο που καταξιώθηκαν. Για κάποιες γυναίκες θα ήθελα ίσως μερικές ακόμα πληροφορίες για να μου "γεμίσουν" κάποια μικρά κενά. Από την άλλη βέβαια, νιώθω ότι αυτό το γεγονός αντισταθμίζεται από το ότι μαθαίνουμε για τις ενδιαφέρουσες ιστορίες τόσων διαφορετικών προσωπικοτήτων, κάποιες από τις οποίες δεν τις γνώριζα καθόλου! Παράλληλα, αντλώντας έμπνευση από το βιβλίο, ήταν μια όμορφη ευκαιρία να ψάξουμε αυτές τις, λίγες ομολογουμένως, πληροφορίες από μόνες μας στο διαδίκτυο.


Οι εικονογράφηση είναι μοναδική! Καλλιτέχνες όπως: Κλαίρη Γεωργέλη, Μυρτώ Δεληβοριά, Σάντρα Ελευθερίου, Κώστας Θεοχάρης, Μιχάλης Καζάζης, Καπατσούλια Ναταλία, Μάρια Μπαχά, Πέτρος Μπουλούμπασης, Νέαρχος Ντάσκας, Αχιλλέας Ραζής, Ίρις Σαμαρτζή, Ντανιέλα Σταματιάδη, Μαργαρίτα Τζαννέτου, Φωτεινή Τίκκου, Σοφία Τουλιάτου, Κατερίνα Χαδουλού, ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας δίνουν εικόνες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους όσο διαφορετικές είναι και οι γυναίκες του βιβλίου. Η πολυμορφία στην εικονογράφηση ταιριάζει απόλυτα στο βιβλίο αυτό. 


Η Χριστιάννα μου είχε πολλές απορίες...
- Μαμά γιατί είναι μόνο με κορίτσια;
- Υπάρχει κάτι αντίστοιχο με αγόρια;
- Μόνο αυτές οι γυναίκες υπάρχουν που έκαναν σπουδαία πράγματα;

- Φαντάζομαι, της είπα, πως θα υπάρχουν και άλλες απλά μπορεί να μην είναι γνωστή η ιστορία τους, ή μπορεί να υπάρξει και 2ο βιβλίο.
- Θα θελα να γράψω και εγώ για κάποιες, μου απάντησε αποφασιστικά.

Και έτσι χωρίς να το πολυσκεφτεί πήρε το μολύβι της και άρχισε να σημειώνει. Αφού έγραψε 2-3 ονόματα, σταμάτησε επειδή το παιδί μου δεν θέλει να κάνει μισές δουλειές και σκέφτηκε πως θα ήταν όμορφο να φτιάξει και το βιβλίο που θα φιλοξενήσει τις ιστορίες της. Πήρε μερικές λευκές Α4 τις δίπλωσε στη μέση και βρήκε ένα χαρτόνι για εξώφυλλο. Στη συνέχεια έκανε τρύπες στο μέσον τους και τα έδεσε με μία κορδέλα.




Ήσυχη πια πως έχει το δικό της βιβλίο, έκατσε να γράψει για τις γυναίκες που θαυμάζει. Λευκές σελίδες που θα γεμίσουν με υπέροχες ιστορίες. Ανυπομονώ να δω το αποτέλεσμα.
Και να σας πω την αλήθεια; Θα ήταν ωραίο να μην γράψει μονο για κορίτσια, αλλά και για αγόρια!

Υπέροχο βιβλίο από την Κατερίνα Σχινά, που πιστεύω οτι απευθύνεται σε παιδιά από 9χρ, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα μια μητέρα να απλοποιήσει την κάθε ιστορία και να την φέρει στον ηλικιακό επίπεδο του παιδιού της.
Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο στο site των εκδόσεων Παπαδόπουλος εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου