Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Διαβάσαμε και παίξαμε με το... Κυριάκος, ο Σαγόνιας, του Jarvis


Ο Κυριάκος ανήκει σε μια τρανή οικογένεια κροκόδειλων και συνεχίζει και αυτός τη μακρά οικογενειακή παράδοση! Έτσι κάθε πρωί αφού ακονίσει τα νύχια του και γυαλίζει καλά τα τεράστια δόντια του, μπαίνει στα κρυφά στη ζούγκλα και μοιράζει τρομάρες. 
 Όλα τα ζώα τρέμουν και πετάγονται από τα κρεβάτια τους τρομαγμένα. 


Στο τέλος της πραγματικά κουραστικής μέρας, ο Κυριάκος επιστρέφει σπίτι του για να ξεκουραστεί και να μαζέψει δυνάμεις για την επόμενη.
Μα έχει ένα τεράστιο μα-όχι-και-τόσο-τρομακτικό μυστικό που το ανακαλύπτει κατά λάθος ο Κύρος ο Κάστορας! Θα είναι αυτό η καταστροφή της οικογενειακής και τρομερής καριέρας του Κυριάκου; Ή μήπως θα του δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψει νέες συναρπαστικές προοπτικές που θα του φέρουν νέες εμπειρίες αλλά και νέους φίλους;



Ένα πολύ όμορφο παραμύθι από τον γνωστό συγγραφέα και εικονογράφο Jarvis που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας μέσα από το βιβλίο "Τώρα το θυμήθηκα!".
Μια ιστορία που σε ενθαρρύνει να φτιάχνεις τον δικό σου δρόμο και να ακούς τα θέλω σου, να απελευθερώνεσαι από τις ταμπέλες και να ανακαλύπτεις τον αληθινό σου εαυτό!

Μου άρεσε ιδιαίτερα η τεχνική που χρησιμοποιεί ο Jarvis σε αυτό το βιβλίο. Οι εικόνες ζωγραφισμένες με κραγιόνια και χωρίς την γυαλάδα που είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας από υπολογιστή, κάνει το βιβλίο πιο προσωπικό, σαν να έχουμε τις εικόνες αυτούσιες από το χέρι του καλλιτέχνη. 



Προτείνεται για παιδάκια από 3χρ και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο στο site των εκδόσεων Παπαδόπουλου εδώ.


- Γιατί φοράει μασέλα; ρωτάει ο μικρός περίεργος.
- Θα του χαλάσανε τα δόντια, απαντάει η μεγάλη επιστήμονας.

Ξεκινήσαμε να μιλάμε για τις τροφές και πώς αυτές επηρεάζουν την ποιότητα των δοντιών μας, πώς χαλάνε και πώς χάνουν το άσπρο τους χρώμα.

- Θέλετε να κάνουμε ένα πείραμα; τα ρώτησα, και φυσικά η απάντηση ήταν σαρωτική και δυνατή!
'Ετσι ξεκινήσαμε. Βράσαμε 3 αβγά (εκ των οποίων το ένα ήταν άσπρο) και βάλαμε σε 3 διαφορετικά ποτήρια υλικά που επηρεάζουν την υγεία των δοντιών μας. Ξύδι, καφές, αναψυκτικό.
Τοποθετήσαμε μέσα τα αβγά και τα αφήσαμε όλο το βράδυ.

Εδώ πρέπει να σας πω ότι το ένα αβγο, το μοναδικό που έτυχε να έχω άσπρο μου έσπασε, οπότε στο ξύδι βάλαμε μόνο το τσόφλι και στον καφέ βάλαμε το άσπρο τσόφλι αλλά και ένα ολόκληρο αβγό. 

Το πρωί που ξυπνήσαμε τρέξαμε κατευθείαν στην κουζίνα! Το ποτήρι με το ξύδι ήταν συγκλονιστικό. Το τσόφλι είχε γίνει μαλακό σαν χαρτί!



Στο ποτήρι με τον καφέ, το άσπρο τσόφλι είχε γίνει καφέ, και το αβγό που είχαμε βάλει είχε γίνει πιο σκούρο επίσης! Στην επόμενη φώτο βλέπετε πώς ήταν αρχικά το χρώμα του άσπρου αβγού και πώς έγινε μετά.


 Στο ποτήρι με το αναψυκτικό το αβγό έβγαλε φουσκαλίτσες και μόλις το έπιανες ξεφλούδιζε!

 Ξεκινήσαμε με το αβγό που ήταν στο αναψυκτικό και με μία οδοντόβουρτσα το βουρτσίσαμε. Είδαμε πως όλη η εξωτερική επίστρωση έφυγε!
 Στη συνέχεια πήραμε το αβγό που ήταν στον καφέ και το βουρτσίσαμε και αυτό. Δεν καθάριζε καθόλου όσο και αν το τρίβαμε.


Τότε βάλαμε λίγη οδοντόκρεμα και τρίψαμε σαν να ήταν τα δόντια μας με κυκλικές κινήσεις. Και πραγματικά στο σημείο που τρίβαμε άρχισε να επανέρχεται το χρώμα του το κανονικό.



Είπαμε λοιπόν πως τα δόντια μας έχουν πόρους όπως ακριβώς και το αβγό, και απορροφούν ουσίες από τις τροφές. Αυτό μπορεί να προκαλέσει είτε αλλαγή στο χρώμα του δοντιού είτε μεγαλύτερες βλάβες όπως αλλοίωση. Και όσο δεν πλένουμε τα δόντια μας οι ουσίες αυτές είναι κολλημένες πάνω στα δόντια μας ακόμα και αν δεν τις βλέπουμε. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να βουρτσίζουμε και να τα διατηρούμε καθαρά.

Στην συνέχεια έβγαλα φωτογραφία τα παιδιά με το πιο μεγάλο χαμόγελό τους και τις έβαλα σε μία φωτοτυπία το καθένα 2 φορές. Μαυρίσαμε κάποια δόντια στη μία φώτο και είδαμε πώς αλλάζει το χαμόγελο.



Γελάσαμε πολύ όπως καταλαβαίνετε!

Σας φιλώ γλυκά!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου