Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Διαβάσαμε το ... "Ο μάγος και ο ελέφαντας" , της Κέιτ Ντι Καμίλο

Μια μέρα, στο τέλος του προηγούμενου αιώνα, εμφανίστηκε στην αγορά της πόλης Μπαλτίζ η κόκκινη τέντα μιας μάντισσας. Πάνω της ήταν καρφιτσωμένο ένα κομματάκι χαρτί και πάνω στο χαρτί ήταν γραμμένα με βιαστικά και πρόχειρα γράμματα τα παρακάτω λόγια: Για ένα φιορίνι απαντώ στις πιο βαθυστόχαστες και δύσκολες ερωτήσεις που θα μπορούσαν ποτέ ν' απασχολήσουν το μυαλό ή την καρδιά του ανθρώπου.
Ο Πίτερ Ογκούστους Ντουσέν, ένα ορφανό αγόρι, κοίταξε το μοναδικό κέρμα που κρατούσε στη χούφτα του. Δεν ήταν δικό του, αλλά έπρεπε να το χρησιμοποιήσει για να μάθει την αλήθεια. "Είναι ακόμα ζωντανή η μικρή αδελφή μου; Και αν ζει, πώς θα βρω το δρόμο για να τη συναντήσω;" ρώτησε. "Πρέπει να ακολουθήσεις τον ελέφαντα. Εκείνος θα σε οδηγήσει κοντά της", του απάντησε η μάντισσα. Και ίσως να είχε δίκιο τελικά...



 Η ιστορία αυτή ξεκινά με μία αναπάντεχη προσγείωση. Ένας μάγος, απελπισμένος να δείξει πόσο ικανός είναι, αντί να εμφανίσει ένα μπουκέτο λουλούδια, προσγειώνει στα πόδια μιας κυρίας έναν ελέφαντα! Έναν ελέφαντα που ήρθε ουρανοκατέβατος, έσπασε την οροφή της σκηνής της παράστασης και έπεσε πάνω στη άτυχη Μαντάμ Λα Βον.
Όταν ο Πίτερ ακούει για τον απρόσμενο επισκέπτη θυμάται τα λόγια της μάγισσας.

"Ίσως όμως το έχεις προσέξει και εσύ... Η αλήθεια συνεχώς αλλάζει."

Η ηλικία του επιτρέπει να ελπίζει στο αναπάντεχο παρόλο που κάποιες φορές κοιτώντας τα δεδομένα του, η αλήθεια του φαίνεται πιο πικρή. Και τώρα ήρθε ο ελέφαντας από το πουθενά! Λες να είχε δίκιο η μάγισσα; Πρέπει να βρει οπωσδήποτε αυτό τον ελέφαντα!




Το αγάπησα από την πρώτη σελίδα! Με κράτησε και δεν μπορούσα να ξεκολλήσω. Η Κέιτ ΝτιΚαμίλο σίγουρα ξέρει πώς να σε μαγεύει αφού καταφέρνει να σε βάλει μέσα στην ιστορία και σε κρατάει εκεί μέχρι το τέλος.
Μέσα από την συγκινητική και τρυφερή ιστορία του μικρού αγοριού που θέλει να βρει την αδερφή του η συγγραφέας με τρόπο μοναδικό μας δείχνει πόσο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μας η αγάπη, η συγχώρεση και η ελπίδα!

Βλέπουμε σιγά σιγά πώς οι χαρακτήρες, άσχετοι μεταξύ τους (ένας ζητιάνος, ένα σκυλί τυφλό από τον πόλεμο, ένας αστυνομικός, ένα παιδί που εκπαιδεύεται για να γίνει στρατιώτης, ένα κορίτσι, μια κυρία της υψηλής κοινωνίας)  μπλέκονται και στο τέλος βρίσκονται όλοι γύρω από έναν ελέφαντα να περιμένουν ένα θαύμα.

"Αυτό ακριβώς κατορθώνει η μαγεία, αυτό που δε γίνεται", εξήγησε ο μάγος. "Aρχίζει με κάτι που δε γίνεται και τελειώνει με κάτι που δε γίνεται. Και στη μέση έχει κάτι που δε γίνεται. Γι' αυτό είναι μαγεία.""

Παρόλο που μέσα από την ιστορία γινόμαστε μάρτυρες του πόσο σκληρός είναι ο κόσμος μας (πχ το αγόρι είναι ορφανό γιατί ο πατέρας του πέθανε στον πόλεμο) τελικά βρίσκονται όλοι μαζί, ο ένας να στηρίζει τον άλλο, η κίνηση του ενός να έχει επίδραση στην ζωή του άλλου, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή μας. Η αγάπη και η συγχώρεση μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Ακόμα και ένα άτομο είναι αρκετό.

"Πρέπει πάντα να κάνουμε αυτές τις ερωτήσεις. Όσο πιο συχνά βρίσκουμε το κουράγιο. Πώς θ' αλλάξει ο κόσμος, αν δε ρωτάμε;"

Υπέροχη γραφή, χωρίς υπερβολές και εκκεντρισμούς, με απλές λέξεις, τόσο όμορφα και σωστά τοποθετημένες που σε συνδιασμό με την υπέροχη ιστορία μας "παγιδεύει" και μένουμε σε αυτή ακόμα και αφού κλείσουμε το βιβλίο!

Οι σκοτεινές και ασπρόμαυρες εικόνες από την Yoko Tanaka δίνουν στην ιστορία ένα μελαγχολικό ύφος, μας ταξιδεύουν στον χρόνο και μας τοποθετούν μέσα στην κρύα πόλη Μπαλτίζ σε μια άλλη εποχή, όπου το σπίτι ζεσταίνεται από το τζάκι και τα μη προνομιούχα παιδιά έπρεπε να δουλέψουν σκληρά για να ζήσουν.  

Αυτό το βιβλίο είναι το 13ο της Κέιτ ΝτιΚαμίλο και κυκλοφόρησε το 2009. Απευθύνεται σε μικρούς αναγνώστες (νομίζω από 10χρ είναι μια χαρά) αλλά το κείμενο είναι απολαυστικό και για μεγαλύτερες ηλικίες. Θα το βρείτε στο greekbooks.gr είτε σε κατάστημά τους είτε online.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Kate DiCamillo.Image result for kate dicamillo

Γεννήθηκε στη Φιλαδέλφια της Αμερικής και έπασχε από χρόνια πνευμονία. Εξαιτίας αυτού, αναγκαζόταν να μένει στο σπίτι, ξαπλωμένη στο κρεβάτι για πολλές μέρες. Αυτό της έδινε την ευκαιρία να ονειρεύεται, να φαντάζεται και να παρατηρεί, και πιθανότατα την οδήγησε στην συγγραφή. Έχει κερδίσει αρκετά βραβεία και το 2014 ψηφίστηκε για 2 χρόνια πρέσβυς της παιδικής λογοτεχνίας της Βιβλιοθήκης του Κονγκρέσου. Άλλα δικά της βιβλία είναι: Το ξύπνημα της τίγρης, Το σχέδιο της Ρέιμι, Η ιστορία του Ντεσπερό, Οδυσσέας και Φλώρα. Ζει μονη της με τον Henry, τον σκύλο της, και έχει 3 ανήψια τα οποία υπεραγαπά.

"Reading should not be presented to children as a chore, a duty. It should be offered as a gift." (Τα βιβλία δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως εργασία, ή υποχρέωση. Πρέπει να δίνονται ως δώρο.)

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου