Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Διαβάσαμε το ... Το δάσος που κοιμόταν, της Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ

Είναι η πρώτη φορά που κάθομαι να γράψω για ένα βιβλίο και όλο σβήνω και ξαναπροσπαθώ....και σβήνω και ξαναπροσπαθώ...
Έχω την εντύπωση πως ό,τι και να πω δεν θα μπορέσει να εκφράσει την μαγεία αυτού του βιβλίου!
Πρόκειται στην ουσία για το παραμύθι του Σαρλ Περό "Η ωραία κοιμωμένη" αλλά από την οπτική γωνία του πρίγκιπα. Ενώ στην ιστορία του Περό ο πρίγκιπας εμφανίζεται στο τέλος της, στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι πρωταγωνιστής.


Το κείμενο μικρό. Ένας διάλογος μεταξύ ενός ηλικιωμένου και ενός νεαρού
άντρα (προφανώς του πρίγκιπα), όπου ο πρώτος ξεναγεί στον δεύτερο σε μια περιοχή που όλα έχουν πέσει σε λήθη.


  
   

 Οι δύο κεντρικοί ήρωες, πάντα στην αριστερή σελίδα, έχουν αποδοθεί στην άσπρη σελίδα με μαύρες γραμμές που παρόλη την απλότητα προσδίδουν κάτι το παραμυθένιο.

Οι εικόνες στα δεξιά, το ληθαργικό τοπίο το οποίο καλούμαστε να παρατηρήσουμε περιέχει όλη τη μαγεία της ζωγραφικής! 
Βλέποντας τις εικόνες νιώθεις ότι ακούς το βοητό του ανέμου και  το χαρχάλεμα του χώματος, έχεις την εντύπωση πως μαγικές μπογιές έχει χρησιμοποιήσει η συγγραφέας και εικονογράφος γιατί πραγματικά βλέπεις το στάχυ να ταλαντεύεται, το στήθος να ανασηκώνεται από την αναπνοή, πως τα κλαδιά χορεύουν στον άνεμο!

"Κόλλησα" ειδικά στην εικόνα της κοπέλας που είναι πεσμένη στο έδαφος. Με εντυπωσίασε η ζωγραφισμένη με μοναδική παραστατικότητα, χλωμή αλλά υγιής επιδερμίδα της η οποία αποπνέει τόση φυσικότητα, που νιώθεις πως αν βάλεις το χέρι σου πάνω απο τα χείλη της θα νιώσεις την πνοή της.
 Η τέχνη της Ντοτρεμέρ εκπέμπει τόσο πάθος παρόλα αυτά μοιάζει να έχει γίνει με μια επιστημονική φυσικότητα και ζωντανή ακρίβεια!

Αυτό το παιχνίδι της αντίθεσης στις δύο σελίδες (άσπρο-μαύρο και απλές γραμμές στα αριστερά - ζωντανά χρώματα και εικόνες με τόση λεπτομέρια και ομορφιά σαν πίνακες ζωγραφικής στα δεξιά) δεν έχει γίνει καθόλου τυχαία. Παίζει βασικό ρόλο στην συνέχεια της ιστορίας και χωρίς λόγια μας αφηγείται το τέλος της!

Ένα βιβλίο γεμάτο έργα τέχνης, με εικόνες τόσο δυνατές που κυριαρχούν το μυαλό μου και για πολλές ώρες αφότου το διαβάσω!

Προσωπικά θεωρώ οτι απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδάκια γιατί παρόλο που το κείμενο είναι απλό, απαιτείται περισσότερη προσπάθεια αφού αφήνει αρκετά στην φαντασία και στην συνδιαστική σκέψη του αναγνώστη.
Σαφώς και τα μικρότερα παιδιά αξίζει να το δουν και να θαυμάσουν τις εικόνες, και ίσως με κάποια μικρή βοήθεια μπορούν να ζήσουν την μαγεία του παραμυθιού.

Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι άξια διεκδικεί μια θέση στη βιβλιοθήκη σας!

Μπορείτε να δείτε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου στο ολοκαίνουργιο site των εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου