Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Παραμυθένια ζώα: Νάρβαλ, o μονόκερος της θάλασσας!



Ένα ζώο μοναδικό κολυμπάει στον Αρκτικό Ωκεανό!


Οι φάλαινες νάρβαλ, ή αλλιώς οι μονόκεροι της θάλασσας είναι ζώα βγαλμένα από τα παραμύθια!

Φάλαινες, με ένα "κέρατο" στο πρόσωπο, μοιάζουν πλάσματα βγαλμένα από παραμύθι κάποιου ευφάνταστου συγγραφέα!

Κι όμως αυτές οι μοναδικές φάλαινες υπάρχουν και είναι πανέρμορφες....



Φτάνουν τα 6 μέτρα και αυτό που προεξέχει δεν ειναι κέρατο, αλλά χαυλιόδοντας, σαν αυτό δηλαδή που έχει ο ελέφαντας και το θαλάσσιο λιοντάρι. Βγαίνει από το στόμα της όπου υπάρχει συγκεκριμένη οπή στα χείλια για να μπορεί να περνάει.Αυτό βέβαια που το κάνει παραμυθένιο είναι ότι είναι στριφογυριστό!



Ο μύθος των Ινουίτ λέει πως μια κοπέλα κυνηγούσε φάλαινες, με ένα μαχαίρι δεμένο σε σχοινί που το είχε τυλίξει στην μέση της. Χτύπησε μία φάλαινα λοιπόν, αλλά το μαχαίρι της κόλλησε πάνω στο ζώο, το οποίο βούτηξε στα βαθιά και παρέσυρε μαζί και την κοπέλα. Εκεί στα βάθυ αυτή μεταμορφώθηκε σε φάλαινα και τα μαλλιά της έγιναν ο χαυλιόδοντα για αυτό και έχει αυτό το σχήμα.


Το γιατί το έχουν είναι ακόμα ένα μυστήριο για τους επιστήμονες. Πιστεύουν πως είναι είτε για να χτυπήσει το θήραμά του, είτε στις περιόδος ζευγαρώματος για να απωθούν τα άλλα αρσενικά. Ο χαυλιόδοντας είναι τόσο ευαίσθητος, που τους επιτρέπει μέσω αυτού να "γευτούν" τον αέρα και την θάλασσα, ώστε να  "διαβάσουν" την θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος.


Ζoυν σε ομάδες και τρέφονται με μικρά ψάρια, γαρίδες, καλαμάρια και σουπιές. Ο χαυλιόδοντας είναι το μοναδικό δόντι που έχουν. Για να τραφούν πλησιάζουν πολύ κοντά στο θήραμα και το ρουφάνε με πολλή δύναμη!
Ζουν εως και 50 χρόνια και θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση. Μάλιστα μόνο οι Ινουίτ έχουν άδεια πλέον για να τις κυνηγούν μια και αποτελεί την βασική πηγή τροφή τους.

Το τραγούδι τους μοναδικό και "εξωγίηνο" καιμπορείτε να το ακούσετε εδώ.  

Σας φιλώ γλυκά!



Μερικά sites για περισσότερες πληροφορίεςhttp://www.independent.co.uk
https://cosmosmagazine.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου