Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Διαβάσαμε το ... Τόνοι, τόνοι και Τόνι, του Πάνου Χριστοδούλου

 

Ο Τόνι δεν βάζει τόνους.
Μάταια ο δάσκαλος προσπαθεί να του "τονίσει" το πόσο σημαντικοί είναι. Μια μέρα ζήτησε από τον Τόνι να του γράψει μια ιστορία στην πίνακα...



Φυσικά ο Τόνι δεν έβαλε ούτε ένα τόνο στο κείμενο! Ο δάσκαλος δεν άντεξε και έβαλε τις φωνές. "Θέλω τόνους!!!!!"
Ήταν τόσο δυνατές οι φωνές του που τα ψάρια τόνοι τον άκουσαν και νόμιζαν πως τα φώναζε, οπότε βγήκαν απο τον βυθό, μπήκαν από το παράθυρο στην τάξη και προσγειώθηκαν με ορμή πάνω στις λέξεις. Και έγινε το έλα να δεις....



Ένα διασκεδαστικό βιβλίο του Πάνου Χριστοδούλου από τις εκδόσεις Μεταίχιο, που δείχνει με όμορφο τρόπο στα μικρά παιδιά πόσο σημαντικοί είναι οι τόνοι.

Ειδικά τα πρωτάκια μας δεν μπορούν να καταλάβουν ότι οι τόνοι μπορεί να αλλάξουν ακόμα και το νόημα μιας πρότασης. Το ίδιο θέμα είχα και εγώ με την Χριστιάννα μου, πριν 4χρόνια, όταν ήταν πρωτάκι και με είχε απασχολήσει πολύ τότε.
Έτσι κάναμε κάποια παιχνίδια παρόμοια με την φιλοσοφία του βιβλίου για να μπορέσει να αντιληφθεί την σημασία των τόνων.
Πχ της έγραφα μια πρόταση με μια λέξη η οποία είχε νόημα όπου και αν έβαζες τον τόνο και έβλεπε πόσο άλλαζε την πρόταση. Λεξεις όπως γερός- γέρος, χαλιά -χάλια κλπ  μας δώσανε πολλές ώρες γέλιου.  Αν θέλετε να πάρετε και εσείς μερικές ιδέες δείτε την ανάρτησή μας "Παιχνίδια με τόνους...ή Τόνοι τόνοι! Μα πού πήγανε οι τόνοι;"
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το βιβλίο δείτε στο site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Σας φιλώ γλυκά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου