Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Διαβάσαμε το ... Κιλόμπο, ο βρόμικος ελέφαντας, της Δάφνης Βλουμίδη


Ο Κιλόμπο είναι από βιβλία που σου αφήνουν μία γλύκα. Το διάβασα στα παιδιά την ώρα που έτρωγαν το πρωινό τους ... από τις σπάνιες περιπτώσεις που τα είχα όλα έτοιμα πολύ νωρίτερα!
Τους άρεσε τόσο που η ώρα πέρασε χωρίς να το καταλάβουμε μια και είχαμε απορροφηθεί με το παραμύθι αλλά και με την κουβέντα που κάναμε γιατί έδωσε στα παιδιά πολλές ιδέες.


 Η ιστορία αυτού του ελεφαντούλη είναι ιδιαίτερη. Στην πραγματικότητα ήταν ένα λούτρινο παιχνίδι που βρήκε η συγγραφέας στην Λέσβο, όταν είχε πάει η ίδια μαζί με τον σύζυγό της να βοηθήσει όσο μπορούσε τους πρόσφυγες. Σκέφτηκε πως θα ήταν όμορφη ιδέα να το πλύνει και να το στείλει στην εγγονή της που ζει στην Αγγλία, και με ένα συνοδευτικό γράμμα να μοιραστεί μαζί της της σκέψεις της και τις εμπειρίες της με όλα αυτά τα μικρά παιδιά που έφτασαν στον νησί και το δύσκολο ταξίδι που έκαναν...


Ο Κιλόμπο βρέθηκε κάτω απο ένα δέντρο παρατημένος και βρόμικος, σαν τόσα παιδιά που έφτασαν στην χώρα μας μόνα τους, με μία αλλαξιά ρούχα και αυτή βρεγμένη. Αναζητούσε ένα σπίτι και μια αγκαλιά, λίγη αγάπη, να νιώσει ότι τον νοιάζονται...
Ένα παραμύθι για την αποδοχή που καταπιάνεται με το προσφυγικό με τόσο τρυφερό τρόπο που δεν μπορει να σε αφήσει ασυγκίνητο. Μας θυμίζει πως είναι πραγματικά πολύ λίγα αυτά που χρειάζεται ένα πλάσμα για να νιώσει ζεστασιά και ασφάλεια.

H δραστήρια συγγραφέας θέλοντας να προσφέρει περισσότερα στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, το 2012 μαζί με φίλους-πελάτες του ξενοδοχείου που διατηρεί με τον σύζυγός της, συνυπέγραψε στο Βερολίνο την ίδρυση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης  www.Odysseas.at . Σκοπός του "Οδυσσέα" είναι κυρίως η οργάνωση και η ενίσχυση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μετανάστες και πρόσφυγες, με ιδιαίτερο βάρος στους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Ήδη κυκλοφορεί στα Αραβικά και τα Φαρσί και θα μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες.

Προτείνεται για παιδάκια 4+ και πραγματικά το κείμενο είναι όμορφα γραμμένο, απλά και κατανοητά.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο στο site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου