Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Διαβάσαμε το ... Λύκε, λύκε, είσαι εδώ; του Βασίλη Κουτσιαρή




-Ξύπνα, υπναρά! Ώρα για σχολείο, μου λέει η μαμά και φεύγει.
Σηκώνομαι με δυσκολία.
- Μην ξεχάσεις να ανοίξεις τα παντζούρια!
φωνάζει από μακριά.
Στην αρχή το έκανα αμέσως, αλλά τον τελευταίο καιρό φοβάμαι.
Δεν πρέπει να πέρασε ένας μήνας από τότε που δυο λύκοι με τρόμαξαν. Είχαν κρυφτεί, και μόλις άνοιξα τα παντζούρια, πετάχτηκαν μπροστά μου...
Παίρνω μια βαθιά ανάσα! Θα τους αντιμετωπίσω...


Με το πολύ ευαίσθητο θέμα του σχολικού εκφοβισμού καταπιάνεται ο συγγραφέας Βασίλης Κουτσιαρής, και καταφέρνει με ευφάνταστο τρόπο να μιλήσει γι αυτό μέσα από την ιστορία ενός αγοριού που τον βιώνει.


Ο μικρός ήρωας δεν θέλει να πηγαίνει σχολείο και μας εξιστορεί πόσο βασανιστικά γίνονται για αυτόν τα διαλείμματα από μαθητές μεγαλύτερων τάξεων.
Ο συγγραφέας καταφέρνει, χρησιμοποιώντας περίτεχνα την γραφή του, να μας κάνει να δούμε μέσα από τα μάτια του αγοριού το πόσο τρομακτική μορφή παίρνουν στο μυαλουδάκι του οι εκφοβιστές του και μας κάνει να νιώσουμε την αγωνία του.
Αντιλαμβανόμαστε ότι ο τρόμος δεν σταματάει μόλις το αγόρι φεύγει από το σχολείο, αλλά συνεχίζεται η ψυχολογική αναστάτωση καθόλη την διάρκεια της μέρας ανεξάρτητα με το αν βρίσκεται κοντά στους "λύκους" του.

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και δυστυχώς όσο και να μιλάμε για αυτό, όσο και να ενημερώνονται τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί, βλέπουμε πως εξακολουθεί να υπάρχει.
Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε τα απαραίτητα "όπλα" στα παιδιά μας ώστε να είναι έτοιμα να το αντιμετωπίσουν αν ποτέ χρειαστεί.
Και εδώ ο Βασίλης Κουτσιαρής, δάσκαλος και ο ίδιος, δίνει μέσα από την όμορφη ιστορία του τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, εργαλεία για να μπορέσουν τα μικρά παιδιά να προστατευθούν.


Φανταστική και η εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου που ζωντανεύει την ιστορία, αποτυπώνει όλα τα συναισθήματα του αγοριού και ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.
 
Ευχάριστη έκπληξη το QR Code που δίνεται στο βιβλίο με την πολύ προσεγμένη ηχογράφηση του παραμυθιού που συνοδεύεται και με καταπληκτική μουσική. Μας αρέσει πολύ να την ακούμε!

Μας άρεσε πάρα πολύ!

Σας φιλώ γλυκά!

1 σχόλιο: