Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Τρόποι για να αγαπήσουν τα παιδιά τα βιβλία!

Δεν ξέρω γιατί αγαπώ τόσο τα βιβλία.
Θυμάμαι από μικρή διάβαζα πολύ. Και ακόμα συνεχίζω ακάθεκτη. Ήθελα να γνωρίσουν και τα παιδιά μου τον φανταστικό κόσμο των βιβλίων και από μικρά που ήταν προσπαθούσα να τους τον δείξω.
Μάλιστα είμαι τοσο φανατική αναγνώστρια που τα τελευταία 7 χρόνια κάνω συνέχεια εθελοντικές δράσεις φιλαναγνωσίας στην πόλη μου και η χαρά μου είναι απίστευτη όταν βλέπω οτι μεταδίδω αυτή την αγάπη. Χαρακτηριστικά θυμάμαι μία φορά μόλις είχα τελειώσει μια δράση με παιδάκια και ενώ έφευγαν ακούω ένα παιδάκι να κλαίει.

Γυρνάω και βλέπω ένα κοριτσάκι, τακτικό στις βιβλιοσυναντήσεις μας, στην μέση της αίθουσας να φωνάζει "Θέλω την Ειρήνη!". Ψαχνω να δω αν κάποιος είναι μαζί του, αλλά δεν βλέπω κανένα. Πλησιάζω και της λέω "Γλυκιά μου θέλεις ήρεμα να μου πεις τι συμβαίνει;" 

"Θέλω την Ειρήνη!" συνεχίζει να φωνάζει.
Ξαναψάχνω γύρω γύρω και πλέον είχε αδειάσει σχεδόν ο χώρος οπότε μπόρεσα να δω έναν κύριο που μας κοιτούσε απελπισμένα. Του έκανα νόημα "Τι συμβαίνει;" και σήκωσε τους ώμους ως απάντηση του "Δεν ξέρω". Ξαναγυρνάω στο παιδάκι και το ρωτάω "Η Ειρήνη είναι φίλη σου;"
"Όχι!!!" φωνάζει νευριασμένα κλαίγοντας.
Σε αυτή τη φάση πλησιάζει ο μπαμπας και μου λέει πως δεν έχει ιδέα γιατί πράγμα μιλάει.
Και τότε το παιδάκι με κοιτάει και μου λέει "Την Ειρήνη που μας διάβασες την προηγούμενη φορά!"
Είχαμε διαβάσει την Ειρήνη του Αριστοφάνη της Ζαραμπούκα και είχαμε παίξει ένα πολύ όμορφο παιχνίδι. Τελικά ο παιδάκι δέκτηκε να ηρεμήσει όταν ο μπαμπας του υποσχέθηκε πως θα πάνε αμέσως να αγοράσουν το βιβλίο!

Σήμερα λοιπόν θα μοιραστώ μαζί σας συνοπτικά μερικές ιδέες για το πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε την φιλαναγνωσία στα παιδιά μας, ό,τι έχω δει μέσα από την μικρή μου εμπειρία ως μαμά 2 πολύ διαφορετικών αναγνωστών και ως "δράστη" φιλαναγνωσίας.

1) Διαβάστε τους από πολύ νωρίς
Όσο τρελό και να σας φαίνεται διάβαζα στα παιδιά μου από όταν ήταν μωρά. Εντάξει όχι από τους πρώτους 2 μήνες όπου είχα αφοσιωθεί στην επαφή και στον θηλασμό, αλλά νομίζω κάπου εκεί στους 3 μήνες καθόμασταν αγκαλιά και διαβάζαμε βιβλία.
Να θυμάστε πως αν θέλετε να βοηθήσετε την ανάπτυξη του λόγου καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε μικρές προτάσεις και σίγουρα καθόλου "μωρουδίστικες λέξεις"

2) Μην τα πιέζετε
Αν ο θησαυρός σας δεν δείχνει ενδιαφέρον για τα βιβλία μην τα πιέζετε και μην αγχώνεστε. Μπορεί να μην έχετε το ίδιο γούστο ή να χρειάζεται να δοκιμάσετε άλλου τυπου βιβλία όπως συνέβει με τον Γιώργο μου. Η Χριστιάννα ήταν "βιβλιοφάγος" από μικρή... ο Γιώργος όμως τα πέταγε. Δεν το πίεσα αλλά δεν τα παράτησα κιόλας. Διαβάστε εδώ για να πάρετε μια ιδέα. Βρείτε τι του τραβάει το ενδιαφέρον πχ τα αυτοκίνητα , και επιλέξτε βιβλία με τέτοιο υλικό. Επίσης μπορεί απλά να μην είναι ακόμα έτοιμο για τα βιβλία. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δοκιμάζετε διαφορετικού τύπου αναγνωσμάτων (δείτε το νο4)

3) Δώστε το καλό παράδειγμα (κλασικό!)
Από τις κλασικές συμβουλές που ακούς σε αυτές τις περιπτώσεις για αυτό και δεν θα πω πολλά. Διαβάστε όσο μπορειτε και εσείς. Εκτός του ότι γίνεστε το παράδειγμα για το παιδί σας, κάνει καλό και σε σας!

4) Δώστε ένα εύρος αναγνωσμάτων.
Δοκιμάστε περιοδικά (υπάρχουν παιδικά πχ του National Geographic), βιβλία με μουσική,  βιβλία με δραστηριότητες (δείτε εδώ ένα από τα αγαπημένα μας), βιβλία με τέχνες (πχ πίνακες ζωγραφικής), ή βιβλία σε tablet. Αν και προτιμάω να κρατάω ένα πραγματικό βιβλίο (τρελαίνομαι για την μυρωδιά τους, πείτε μου ότι δεν είμαι η μόνη!) υπάρχουν πολλά παιδικά βιβλία στο tablet που είναι διαδραστικά και κάνουν πολύ ενδιαφέρον το διάβασμα.

5) Κάντε δώρο βιβλία!
Όχι μόνο στο παιδί σας, αλλά και στους φίλους σας. Τα Χριστούγεννα, σε γεννέθλια, σε μία γιορτή, ή αναμνηστικό από μία εκδρομή. Είναι ένας όμορφος τρόπος για να δείξουμε πόσο σπουδαία είναι τα βιβλία.

6) Κάντε το διάβασμα παιχνίδι!
Είναι από τις αγαπημένες μας δραστηριότητες. Με αφορμή ένα βιβλίο κάνουμε κατασκευές, δημιουργούμε δικές μας ιστορίες, κάνουμε παιχνίδια, παίζουμε την ιστορία ....
Ψάξτε στο blog μας για περισσότερες ιδέες.

7) Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα που θα κάτσετε με τα παιδιά σας για να διαβάσετε παρέα. Είτε είναι να τους διαβάσετε λίγο πριν κοιμηθούν, είτε είναι αραγμένοι στον καναπέ και ο καθένας διαβάζει το δικό του βιβλίο πίνοντας μια σπιτική λεμονάδα, είναι μια από τις όμορφες στιγμές!!

8) Διαλέξτε μαζί βιβλία.
Πηγαίνετε τακτικά σε βιβλιοπωλείο ή στην βιβλιοθηκη της περιοχής σας και αφιερώστε χρόνο για να διαλέξετε βιβλία...και για τους 2 σας! ;) Εμείς για παράδειγμα το κάνουμε στις αρχές κάθε μήνα. Φυσικά δεν είναι στάνταρ μια και μπορεί να μην έχουμε διαβάσει το προηγούμενο βιβλίο ή να μας έχουν κάνει κάποιο δώρο. Αλλά γενικά φροντίζουμε αρχές του μήνα να "ψαχτούμε".

9) Να έχετε πάντα ένα βιβλίο κοντά σας.
Στο σπίτι σας σε κάθε δωμάτιο, στην στάση του λεωφορείου, στην αναμονή για τον γιατρό ή την θεατρική παράσταση, στο ταξίδι κλπ πάντα να έχετε ένα βιβλίο στην τσάντα σας.

 Ανεβείτε σε ένα βιβλιοπλάνο και καλό ταξίδι!!!

Σας φιλώ γλυκά!

2 σχόλια:

  1. Είναι η καλυτεροι τρόποι!!!!!!! Μπραβο!!!!!! Ολα τα έκανα! ΟΛΑ! Και οι κόρες μου και εξετάσεις να είχαν μεχρι τώρα ξεκουράζονταν με ενα βιβλίο!!!!!!!!Αγαπούν τα βιβλία τους.Και η καθε μια εχει την δική της βιβλιοθήκη.Τα προσεχουν.Τα αγαπούν.Πολυ το χαρηκα αυτό το αρθρο ! Μπραβο! Θα το ανεβασω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Ήταν εύκολο με την Χριστιάννα μου η οποία τα αγαπούσε από όταν γεννήθηκε!!!
      Ο Γιώργος άλλο πράμα!!! Μου τα πετούσε στην κυριολεξία!! Αφού είχα πει ότι δεν υπάρχει ελπίδα! Αλλά τώρα αποζητάει ένα παραμυθάκι πριν τον ύπνο!

      Διαγραφή