Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

O Άι-Βασίλης ήρθε για να μείνει, εκδόσεις Παπαδόπουλος




Όταν πήραμε το βιβλίο, τα παιδιά κλασικά δεν μπορούσαν να περιμένουν να φτάσουμε στο σπίτι για να το διαβάσουμε. Έτσι ξεκινήσαμε μέσα στο αυτοκίνητο.... ευτυχώς που είχαμε τον μπαμπά μας μαζί.

Που λέτε, ο Άι Βασίλης έπαθε μια τρομερή καταστροφή στο σπίτι του και έπρεπε να βρει κάπου να μείνει. 


 

Ο Αγιος Βασίλης λοιπόν, επέλεξε ένα παιδάκι και πήγε να τους ανακοινώσει τα ευχάριστα νέα!  Εντάξει ... "πόσο φοβερό θα είναι αυτό;" σκέφτηκα... μάλιστα ο Γιώργος μου ενθουσιάστηκε με αυτή την ιδέα!
- Μακάρι να χαλάσει το σπίτι του για να μείνει στο δικό μας τωρα! φωναζε.
Είναι λίγο αρνητικό να εύχεσαι να καταστραφεί το σπίτι κάποιου, αλλά στο 4χρονο μυαλουδάκι έμοιαζε φανταστική.Άλλωστε ποιος δεν θα ήταν τρισευτυχισμένος να είχε τέτοιο επισκέπτη τις ημέρες των Χριστουγέννων; Τι δεντρα, τι στολισμοί....αν εχεις τον Άγιο Βασίλη σπίτι σου όλα τα άλλα περισσεύουν!Βέβαια τα πράγματα δεν ειναι τόσο απλά....γιατί δεν ερχεται μονος του! Φέρνει μαζί του και όλη την "καλή" παρεα: τα σκανταλιάρικα ξωτικά και τους όλο ενέργεια ταράνδους του! Και φυσικά η ακαταστασία που προκαλείται, δεν έχει προηγούμενο.
Θα καταφέρει ο Άι Βασίλης να διορθώσει το χάος που δημιούργησε και να να μπορέσει η οικογένεια να χαρεί τα Χριστούγεννα;
Ένα πολύ ευχάριστο βιβλίο γραμμένο με όμορφες ρίμες που όμως μπορούν να γίνουν κατανοητές και από τα μικρά παιδιά. Το να γράψεις ένα κείμενο σαν ποιηματάκι και να μην αλλάζεις την σύνταξη των προτάσεων θέλει προσεκτική δουλειά, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας της κατανόησής του και ξεφεύγεις απο την ηλικία στην οποία απευθύνεσαι. Στο συγκεκριμένο βιβλίο τα ποιηματάκια είναι ό,τι πρέπει για τα παιδιά από 3+.

H εικονογράφηση είναι καταπληκτική και χιουμοριστική, με ξεκάθαρες γραμμές και υπέροχα φωτεινά χρώματα.



Μιλήσαμε με τον συγγραφέα Timothy Knapman, ο οποίος ήταν πολύ ευγενικός και γέλασε πολύ με την ευχή του Γιώργου ...  το να καταστραφεί δηλαδη και φέτος το σπίτι του Άι Βασίλη!

Μας είπε πως όταν ήταν μικρός ευχόταν και εκείνος να μπορούσε να μείνει ο Άγιος Βασίλης σπίτι του.... βέβαια δεν είχε σκεφτεί όλη την αναστάτωση που θα έφερνε ... αυτά τα σκέφτονται μόνο οι μεγάλοι, όπως μας είπε.
Τον ρωτήσαμε ποιο ήταν το πιο τρελό δώρο που είχε ζητήσει για τα Χριστούγεννα και μας είπε πως κάποτε ήθελε μια μηχανή με την οποία θα ταξίδευε στο διάστημα και στον χρόνο και θα ήταν πολύ μεγάλη εσωτερικά αλλά μικρή εξωτερικά και την λένε TARDIS. Έβλεπε φανατικά την σειρά Doctor Who ο οποίος είχε μια τέτοια μηχανή! Ακόμα δεν την έχει πάρει, αλλά είναι κάθε χρόνο το νο 1 στην λίστα για τα δώρα των Χριστουγέννων. Ελπίζει αυτά τα Χριστούγεννα να του την φέρει ο Άι Βασίλης!
Οι αγαπημένες του συνήθειες για τα Χριστούγεννα είναι να βλέπει ή να διαβάζει την ιστορία του Σκρουτζ  (Christmas Carols, Dickens) καθώς θεωρεί πως είναι η καλύτερη χριστουγεννιάτικη ιστορία που έχει γραφτεί ποτέ! Συμμετέχει σε χορωδίες που τραγουδάνε κάλαντα, μια συνηθεια που έκανε απο παιδί, και του αρέσει πολύ να πηγαίνει την ημέρα των Χριστουγέννων μια βόλτα γιατί είναι τόσο ήσυχα και νιώθει πως ο κόσμος είναι όλος δικός του μια και όλοι είναι μεσα στα σπίτια του!
Tέλος μας είπε πως δεν έχει έρθει στην Κρήτη αλλά από παιδί τον γοήτευε η ελληνική μυθολογία και ειδικά ο μυθος με τον μινώταυρο για τον οποίο έχει γράψει ένα σχετικό βιβλίο.

Ένας πολύ ζεστός άνθρωπος, πρόθυμος να μας μιλήσει και να μας ανοίξει την καρδιά του. Τον ευχαριστούμε τόοοοσο πολύ για τον χρόνο του!

Σας φιλώ γλυκά!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου