Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

To πιο σημαντικό μάθημα για το παιδί μου!



Ένα από τα βασικά πράγματα που θέλω τα παιδιά μου να μάθουν είναι να αγαπάνε τον εαυτό τους και το σώμα τους.
Ζούμε σε μια κοινωνία που δίνει πολύ σημασία στο σώμα.
Καλλίγραμμα μοντέλα διαφημίζουν τα πάντα...από ρούχα, παπούτσια, εσώρουχα μέχρι αυτοκίνητα, ζαντολάστιχα και τσιγάρα!
Σίγουρα κάποιοι θα πουν "το ωραίο είναι ωραίο".... αλλά, αλήθεια τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο ωραίο?
Εδώ τώρα είναι το πώς το βλέπει κανείς.

Προσωπικά, η ομορφιά είναι πολυδιάστατη.
Ομορφιά είναι γερό σώμα, καθαρό, που λάμπει από υγεία. Ενας εγκέφαλος δουλεμένος και σπιρτόζος. Πνεύμα ευδιάθετο, με όρεξη. Ένας άνθρωπος που νιώθει όμορφα, που ακτινοβολεί αγάπη!

Υγεία στο σώμα, το πνεύμα αλλά και την ψυχή!

Τι να το κάνεις το όμορφο σώμα ή πρόσωπο αν ανοίγεις το στόμα σου και δεν μπορείς να αρθρώσεις μια ολοκληρωμένη πρόταση?
Τι να το κάνεις το σώμα μπιμπελό αν για να το αποκτήσεις κάνεις εξαντλητικές δίαιτες , σου έχει γίνει έμμονη ιδέα και ψυχολογικά πιέζεσαι?

Κάπως έτσι το βλέπω και με βάση αυτό καθημερινά δράττομαι ευκαιρίες που μου προκείπτουν για να δίνω ερεθίσματα στους θησαυρούς μου. Στο επίπεδο βέβαια που καταλαβαίνει το κάθε ένα.

4 πράγματα θέλω λοιπον για περάσω στα παιδιά μου:

1) Φροντίζω το σώμα μου
Αγαπώ το σώμα μου σημαίνει το φροντίζω, παρατηρώ τι το βοηθάει. Γιατί αν το αγαπώ και το φροντίζω τότε είναι δυνατό και γερό. Ένα καθαρό πρόσωπο λάμπει! Καθαρά δοντάκια σημαίνει καθαρή αναπνοή και γερά δόντια.
Φροντίζω το σώμα μου σημαίνει επίσης καθημερινή άσκηση σωματική αλλά και πνευματική! Δεν ειναι ανάγκη να έχουμε ένα αυστηρό πλάνο. Μία βόλτα με ποδήλατο και ένα επιτραπέζιο με γρίφους, παιχνίδι στο πάρκο και παζλ, είναι μερικές από τις απλές καθημερινές ασκήσεις που μπορούμε πολύ εύκολα να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας.
Τρώω σωστά φρούτα και λαχανικά, κάνω μια ισορροπημένη διατροφή γιατί έχουμε μιλήσει για το πόσο σημαντικό ειναι να υπάρχει ισορροπία. Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν θα φάμε και το γλυκό μας. Θα το φάμε και αυτό όταν χρειαστεί.

2) Ακούω το σώμα μου.
Το πιο βασικό από όλα!
Μαθαίνοντας να ακούμε το σώμα μας και να αποκωδικοποιούμε τα σημάδια, το φροντίζουμε εγκαίρως.
Μόνο αυτό μπορει να μας πει τι πραγματικά χρειάζεται και τι το βοηθάει, αρκεί να καταλαβαίνουμε την "γλώσσα" του σωστά.
"Δεν πεινάς άλλο; Τι σου λέει το στομαχάκι σου;" Ειναι μια από τις ερωτήσεις που θα με ακούτε να κάνω στα παιδιά.
"Μαμά θα ήθελα να φάω τιγανητές πατάτες αλλά το στομάχι μου μου λέει οτι δεν θέλει", μου είπε η Χριστιάννα τη τελευταία φορά που είχε γαστρεντερίτιδα. Γιατί ειδικά όταν είναι άρρωστα το να αναγνωρίζουν τι θέλει το σώμα τους είναι ό,τι καλύτερο για να μπορέσει να επανέλθει γρήγορα αλλά και να κάνει και την ζωή της μαμάς πιο εύκολη σε αυτές τις πολύ δύσκολες περιπτώσεις που το παιδί θέλει να φάει για 2η φορά μακαρόνια όταν υπάρχει εκείνο το διάστημα ένα θέμα με την τουαλέτα. Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του Γιώργου προχθές : "Σα φάω τσιπς κολοκυσιού γιατί τα μακαρόνια δεν βοηθάνε τον πωπό μου αυτές τις μέρες"!
3) Μαθαίνω πώς δουλευει το σώμα μου
Πώς θα το φροντίζω αν δεν καταλάβω τι χρειάζεται και τι το βοηθάει; Έτσι μιλήσαμε για τα στρατιωτάκια που έχει το σώμα μας για να καταπολεμήσει ιώσεις, για τα δόντια από τι ειναι φτιαγμένα και πώς η τερηδόνα τους κάνει κακό (δείτε εδώ). Είναι και πολλά άλλα και θα μοιραστώ μαζί σας σιγά σιγά γιατί δεν χωράνε σε ένα ποστ!
Αν το παιδί καταλάβει γιατί πρέπει πχ βάλει φυσιολογικό ορό στη μύτη ή όπως παραπάνω με τα μακαρόνια, έχουμε κάνει το μισό δρόμο για να συνεργαστεί.


4) Τέλος από τα σημαντικότερα πράγματα που κάνω είναι να είμαι παράδειγμα εγώ. Να κάνω δηλαδή όλα αυτά που θέλω να κάνουν και τα παιδιά μου. Και φυσικά προσέχω πολύ τις φράσεις που χρησιμοποιώ και τον τρόπο που αντιμετωπίζω το σώμα μου.
Γνωρίζετε ότι όσο και να μιλήσεις στα παιδια, αν βλέπουν μια συμπεριφορά σε σένα το πιθανότερο ειναι να γίνουν μια κόπια σου....και πιστεψε με ... είναι πολύ σκληρή εικόνα η κοπια μιας κακής συνήθειας όταν την βλέπεις στα παιδιά σου.....όχι μονο γιατί βλέπεις τα ψεγάδια σου....όχι μονο γιατί βλέπεις το ψεγάδι σου να το έχει και το παιδι σου....αλλά περισσότερο γιατί νιώθεις ότι εσύ το προκάλεσες άθελά σου!!

Τρώω λοιπόν σωστά όχι γιατί κάνω δίαιτα ή προσεχω την σιλουέτα μου....αλλά γιατί φροντίζω το σώμα μου. Βάφομαι όχι για να γίνω κάποια άλλη, αλλά για να τονίσω τα ομορφα χαρακτηριστικά μου χωρίς να τα αλιώσω.
Γυμνάζομαι, όχι για να αποκτησω φέτες (αν και δεν θα έλεγα όχι) αλλά γιατί ξέρω πως η άσκηση κάνει καλό στο σώμα μου και το πνεύμα μου.

Ένας άνθρωπος που αγαπάει το σώμα του και το φροντίζει είναι ένας άνθρωπος που νιώθει καλα!
Και ο άνθρωπος που νιώθει καλά, είναι ήρεμος, γεμάτος αγάπη για τους γύρω του!

Ξεκινήστε λοιπόν με το να φροντίζετε και να αγαπάτε τον εαυτό σας και θα έχετε 2 καλά: θα νιώθετε πιο όμορφα και θα περάσετε τα σωστά μηνύματα στα παιδιά σας!

Σας φιλώ γλυκά

Β.


Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο "Το πιο σημαντικό μάθημα για τα παιδιά μου!" από τον δημιουργό Νερούτσου Βασιλική διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

4 σχόλια:

  1. Απολαμβάνω να διαβάζω τα άρθρα σου, πόσο δίκιο έχεις. Το σημαντικότερο πιστεύω είναι να γινόμαστε εμείς οι ίδιοι παράδειγμα για τα παιδία μας, αλλά για να πω την αλήθεια έχω κάνει τα πάντα για να βάζει ορό και αυτός τίποτα, χτυπίεται κοπανιέται. Αφού κάθε φορά τον κρατάμε δύο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Ο ορός είναι από τις πιο δυσκολες περιπτώσεις ..το ξέρω. Έχεις προσπαθήσει το νο3? Δηλαδή να του εξηγήσεις γιατί βάζουμε ορό? Όχι απλά για να ξεβουλώσει η μυτούλα....Να εξηγήσεις τι ειναι οι μυξούλες και ποιος ο ρόλος τους...τι γίνεται και γιατί μαζεύονται στο λαιμό.....αχ...ειναι τοσα πολλά αυτα που θέλω να σου πω.... να στα γράψω ένα άρθρο γιατί εδώ στα σχόλια δεν με παίρνει...'ισως σου δώσω κάποιες ιδέες και βρεις τον τρόπο που σας ταιριάζει!!

      Διαγραφή
  2. πολυ ωραιο,απλο και κατανοητο το αρθρο σου.
    αλεξια

    ΑπάντησηΔιαγραφή