Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Ζωγραφίζοντας εξερευνώ τη Μινωική Κρήτη, Ηλιάνα Μπάρδη


Πριν λίγους μήνες βρεθήκαμε σε βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μας για να παρακολουθήσουμε την παρουσίαση του βιβλίου "Ζωγραφίζοντας εξερευνώ την Μινωική Κρήτη". Μπαίνοντας μεσα στο κατάστημα βλέπω την φίλη μου που έχει το βιβλιοπωλείο να συνομιλεί με μια πολύ γλυκιά κοπέλα. Αμέσως μας χάρισε το πιο ζεστό της χαμόγελο και μας καλωσόρισε ... ήταν η συγγραφέας του βιβλίου Ηλιάνα Μπάρδη. Μας κέρδισε από το πρώτο λεπτό!

Η παρουσίαση μοναδική που θα το έλεγα περισσότερο σαν εργαστήριο μελέτης και δημιουργίας. Τα παιδιά με την βοήθεια της Ηλιάνας Μπάρδη μιλήσανε για τον Μινωικό πολιτισμό, είδαν διάφορα έργα της εποχής, προβληματίστηκαν για την επιρροές που δέχτηκε η τέχνη και ζωγράφισαν τα δικά τους αγγεία.

έργο της Χριστιάννας


Φέτος η Χριστιάννα πήγαινε στην Γ' Δημοτικού και μόλις είχαν μιλήσει στην τάξη τους για τον Μινωικό πολιτισμό. Δηλαδή καλύτερο timing δεν μπορούσαμε να πετύχουμε!!!
Το βιβλίο εξαιρετικό. Με τέλεια εικονογράφηση και πολλές ιδέες για να "δουλέψουν" τα παιδιά πάνω στην μινωική τέχνη και να δημιουργήσουν τα δικά τους αγγεία, να φτιάξουν τις δικές τους σφραγίδες, να ζωγραφίσουν τοιχογραφίες, να κατασκευάσουν καράβια κλπ.

άλλο ένα έργο της Χριστιάννας

Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδω στο site του Καλειδοσκόπιου.



Η συγγραφέας εκτός από πολυτάλαντη και δημιουργική είναι ένας πολύ γλυκός, πρόσχαρος και ζεστός άνθρωπος και απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις που είχε η Χριστιάννα μου.

Χ: Όταν είσαστε μικρή ποιος ήρωας θέλατε να είσαστε?
Η.Μ.: Ήθελα να είμαι ο
luke skywalker από την ταινία Ο πόλεμος των Άστρων.
Χ: Ποια ήταν η αγαπημένη συνήθεια σας όταν είσαστε παιδί? Η.Μ.: Να σκαρφαλώνω στα δέντρα, και αν υπήρχαν καρποί ακόμα καλύτερα.
Χ: Ποιο φαγητό σας ανάγκαζε η μαμά σας να φάτε αλλά εσείς δεν το θέλατε με τίποτα?
Η.Μ.: Γάλα το πρωί.
Χ: Ποιο είναι το αγαπημένο σας γλυκό?
 
Η.Μ.: Το παγωτό. 
Χ: Τι θέλατε να γίνετε όταν μεγαλώσετε?
Η.Μ.: Ζωγράφος ή κτηνίατρος. 
Χ: Ποιο ήταν το αγαπημένο σας παραμύθι? 
 Η.Μ.: Ο Γλάρος Ιωνάθαν του Λίβινγκστον στην έκτη δημοτικού ήταν η μεγάλη απογείωση… 
Χ: Ο αγαπημένος σας συγγραφέας?
Η.Μ.: Κάθε εποχή αγαπώ και άλλο συγγραφέα, σαν τα αγαπημένα μου χρώματα, κάθε πέντε λεπτά αγαπώ ένα άλλο χρώμα
Χ: Ποιο ήταν το αγαπημένο σας μάθημα?
 
Η.Μ.: Δεν υπήρχαν τα εικαστικά οπότε αμέσως επόμενο ήταν η φυσική.
Χ: Όταν είσαστε μικρή φοβόσασταν τα βράδια όταν πηγαίνετε για ύπνο?
 
Η.Μ.: Ναι πολύ, γι αυτό όταν μεγάλωσα έμεινα σε ένα σπίτι σε ένα λόφο χωρίς γείτονες για τέσσερα χρόνια έτσι ώστε να το ξεπεράσω.

Την ευχαριστούμε πολύ πολύ για το χρόνο της!!!!



Λίγα λόγια για την συγγραφέα:



Η Ηλιάνα Μπάρδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και κατοικεί στον Άγιο Νικόλαο, Κρήτης. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και στην Ακαδημία Willem de Kooning του Rotterdam. Παρακολούθησε εργαστήρια Τεχνικής  Αγιογραφίας και Φορητών Εικόνων, Χαρακτικής  -  ξυλογραφίας, Πολυμέσων (ΑΣΚΤ),  Μεταξοτυπίας και  Φωτογραφίας (Willem de Kooning Academy)
‘Εχει εργαστεί με παιδιά σε διάφορα γραφεία εκδηλώσεων έχει διδάξει μαθήματα εικαστικών σε παιδιά και ενηλίκους, ενώ από το 2006 έως σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός των Εικαστικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στην Κρήτη.
 Στο Αρχαιολογικό μουσείο στην Σητεία ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με έργα της εποχής του χαλκού στην Κρήτη.  Από το 2010 και έπειτα πραγματοποιεί πολιτιστικά προγράμματα για την τέχνη της εποχής σε παιδιά της τρίτης τάξης  του δημοτικού.
Ασχολείται με την εικονογράφηση, τη συγγραφή άρθρων και βιβλίων, ενώ έχει συμμετέχει σε πολλές εικαστικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.


Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο "Ζωγραφίζοντας εξερευνώ τη Μινωική Κρήτη, Ηλιάνα Μπάρδη!" από τον δημιουργό Νερούτσου Βασιλική διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου