Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Πίπη η φακιδομύτη!



Όταν ήμουν μικρή ήταν η αγαπημένη μου ηρωίδα!
Αυτό το σκανδαλιάρικο, πολύξερο αλλά ταυτόχρονα περίεργο κορίτσι με τα τεράστια παππούτσια και τα καροτί κοτσιδάκια με τρέλαινε με τις περιπέτειές του.
Διάβαζα τις ιστορίες της ξανά και ξανά, έβλεπα τις σκανταλιές της στην τηλεόραση και προφανώς την είχα και σε κούκλα την οποία κουβαλούσα παντού μαζί μου!!!




Εγώ και η Πίπη!!!

Η Πιπή που λέτε, ζει στην Βίλα Βιλεκούλα μαζί με ένα άλογο και έναν πίθηκο. Έχει μια βαλίτσα γεμάτη με χρυσά νομίσματα και περνάει την ώρα της σκαρώνοντας σκανταλιές με τους γείτονές της, Τόμι και Άνικα ή διασκεδάζοντας τους γύρω της με τις ευφάνταστες ιστορίες της. Είναι απίστευτα δυνατή και δεν την σταματάει τίποτα. 

Ξέρετε πώς "γεννήθηκε" η Πίπη;
Όταν η Καρίν, η κόρη της συγγραφέας (Άστριντ Λίντγκρεν) ήταν άρρωστη στο κρεβάτι, ζήτησε από την μητέρα της να αυτοσχεδιάσει μία ωραία παιδική ιστορία. Η συγγραφέας λοιπόν άρχισε να μιλάει για ένα ψιλόλιγνο κοριτσάκι με
φακίδες, μακρυά πόδια , μύτη σαν πατάτα και ριγωτες κάλτσες που της έφταναν ώς τα γόνατα. Η κόρη της συγγραφέας την ονόμασε Pippi Langstrump που στα σουηδικά σημαίνει Πίπη η Μακρύκαλτση. Όταν αργότερα η συγγραφέας αποφάσισε να το δημοσιεύσει ο εκδότης το απέρριψε, καθώς η τολμηρή και συχνά αναιδής Πίπη δεν έμοιαζε με καμιά απο τις ήσυχες ηρωίδες των παιδικών παραμυθιών.
Αστριντ Λιντγκρεν


Η πρώτη ιστορία της Πίπης της Φακιδομύτης τελικά κυκλοφόρησε το 1945 και κατέκτησε αμέσως την καρδιά των μικρών Σουηδών καταρχήν, όχι όμως και των γονιών τους που δεν ενέκριναν την ιστορία μιας μικρής επαναστάτριας, η οποία τα βγάζει πέρα μια χαρά μόνη της. Η Πίπη βέβαια όχι μόνο επιβίωσε για δεκαετίες αλλά και μεταφράστηκε σε περισσότερες από 50 γλώσσες και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Η συγγραφέας τιμήθηκε το 1958 με το μετάλλιο "Χανς Κρίστιαν Άντερσεν", ενώ μετά το θάνατό της η σουηδική κυβέρνηση θεσμοθέτησε στην μνήμη της το "βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν"

Η Άστριντ Λίντγκρεν έχει γράψει και άλλα παιδικά βιβλία αλλά η Πίπη η Φακιδομύτη είναι το διασημότερο δημιούργημα της. Είχε τέτοια απηχηση που πλέον είναι συνδεδεμένο με την κουλτούρα και την ιστορία της χώρας. Μάλιστα υπάρχει και θεματικό πάρκο βασισμένο στα βιβλία της το οποίο κάθε χρόνο δέχεται 300.000 επισκέπτες.




Το άγαλμα της Λίντγκρεν στο Βίμμερμπυ.
Σας φιλώ γλυκά!

πηγές:
http://www.theguardian.com
http://www.kathimerini.gr
http://www.astridlindgren.se/en

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου