Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

"Όποιος τον φόβο ξεπερνά, πράγματα κάνει θαυμαστά"


Ένα πολό όμορφο και διασκεδαστικό βιβλίο με στοιχάκια που μιλάει για τις φοβίες.
Τα ζωάκια φοβούνται διαφορετικά πράγματα το κάθε ένα (ο ιπποπόταμος το νερό, ο καρχαρίας τον οδοντογιατρό, η καμηλοπάρδαλη το ποδήλατο κλπ...) Ο δόκτωρ Συμπαθητικός,  όμως τους συμβουλέυει με ποιον τρόπο θα καταφέρουν να ξεπεράσουν και να νικήσουν τους φόβους τους.

Ισως οι μικρές ηλικίες να τδυσκολευτούν λίγο στην κατανόηση. Επειδή το στιχάκι πρώτα αναφέρει την λύση του προβλήματος και μετά το ίδιο το πρόβλημα οι μικροί μας φίλοι που το διάβασαν μας είπαν πως την 2η φορά το κατάλαβαν.
Θα μου πείτε σιγά την δυσκολία. Δεν ξέρω....
Έτσι αναρωτήθηκα πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να το καταλάβουν πιο εύκολα  και με την πρώτη?
Οπότε σκέφτηκα να το κάνουμε και αυτό λίγο παιχνίδι (μας αρέσουν τα παιχνίδια θα το γνωρίζετε πια). Κοιτώντας πρώτα τις εικόνες , μαντεύουμε τι φοβάται το κάθε ζωάκι και στην συνέχεια διαβάζουμε το στιχάκι για να δούμε αν το βρήκαμε. Με αυτό τον τρόπο καλλιεργείται και η φαντασία και ο λόγος και γίνεται πιο διασκεδαστική η ανάγνωση!

Αφού το είχαμε διαβάσει με την Χριστιάννα καθίσαμε και μιλήσαμε για τους φόβους μας...


Στην αρχή η Χριστιάννα δεν μιλούσε...οπότε ξεκίνησα εγώ....και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο "λύθηκε" μετά (αφού δηλαδή άκουσε εμένα) και πόσα πράγματα έμαθα για το παιδί μου... κινήσεις που εγώ τις θεωρούσα απλά συνήθεια εκείνη της έκανε για συγκεκριμένο λόγο....πχ  μιλώντας μου είπε πως φοβάται το σκοτάδι το βράδυ αλλα εχει βρει τρόπο να το νικάει σκεπάζοντας τα ματάκια της με την κουβέρτα....της άναβα πάντα ενα φωτάκι γιατί μου το είχε πει πως δεν της αρέσει το σκοτάδι αλλά το να σκεπάζει το κεφαλάκι της νόμιζα πως απλά της άρεσε να κοιμάται ετσι!!! Ετσι συζητήσαμε για το πώς αντιδρούμε οταν αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας (πχ, εγω αν δω κατσαρίδα τρέχω , η Χριστιαννα στα σκοτεινά απλα δεν πάει κλπ) αλλά και τρόπους για να τους κερδίζουμε!!
από ανάρτηση του συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου

Στο τέλος ειίπαμε να φτιάξουμε ένα κουτί σαν φυλακή για να βάλουμε τους φόβους μας μέσα. Πήραμε μια κούτα και έκοψα στις κάθετες πλευρές λωρίδες για να μοιάζει σαν να έχει κάγκελα....το βάψαμε καφέ...ζωγραφίσαμε τους φόβους μας....τους κόψαμε και τους κρεμάσαμε με κλωστούλα μεσα στο κουτάκι (κολλήσαμε την κλωστουλα στο πάνω μέρος του κουτιου για να κρέμονται μέσα μέσα στο κουτί πίσω απο τα "κάγκελα")...μετά βάλαμε μπόλικη ταινία στο πάνω μέρος για να σφραγίσουμε το κουτί!
Ετσί τους φυλακίσαμε !!!!
Προς το παρον πάει καλα...εχει αποτελεσματα ....χχαχαχαχχαχαχα...να δούμε πόσο θα κρατήσει!!!!! χαχχαχαχαχχαχαχα

Μάλιστα σε μία επίσκεψή μας στο Παιδικό Μουσείο στην Αθήνα είχαν ένα αντίστοιχο εργαστήριο για τους εφιάλτες και φτιάξανε πάλι από κουτί ένα Εφιαλτοφάγο. Τα παιδιά είχαν βάλει ματάκια και στόμα για να τρώει τα κακά όνειρα και η Χριστιάννα μου τον είχε επενδύσει με τιγρέ τσόχα!!!!

Φυσικά και κάποιο άλλο αντίστοιχο παραμύθι μπορεί να γίνει αφορμή για την ίδια κουβέντα και για τις κατασκευές.
Θα επανέλθουμε με αντίστοιχες βιβλιοπροτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου