Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Βιβλία για μικρά παιδιά (1-3 χρόνων)


Κάθε παιδί έχει την προσωπικότητα του και αυτό φαίνεται από τις επιλογές και τις προτιμήσεις του στην καθημερινότητα του: στα παιχνιδια που του αρέσει να παίζει, στα φαγητά που προτιμάει να τρώει, στα ρουχα που θέλει να φοράει κλπ.

Καμιά φορά παίζει ρόλο και ο τρόπος ....πχ δεν ειναι οτι ο Γιώργος δεν θέλει να φοράει μακρύ παντελόνι (ακόμα και το χειμώνα) αλλά θα το βάλει αν στην αρχή έχει τα πατζάκια ανεβασμένα. Μετά από λίγο τα κατεβάζει. 

Αυτό είχα στο μυαλό μου όταν ο μικρός δεν έδειχνε να του αρεσουν τα βιβλία. Μόλις ανοίγαμε ένα παραμυθι ήθελε να περάσει τις σελίδες στα γρήγορα, να το κλείσει και να πάμε να χοροπηδήσουμε. Καμία δηλαδή σχέση με την Χριστιάννα μου που από μηνών της άρεσε να της διαβάζω και παρατηρούσε τις εικόνες. Για τον Γιώργο η αφήγηση δεν εχει τόσο ενδιαφέρον. Οι εικόνες δεν του λένε και πολλά. Παρατήρησα πως αν ένα βιβλιό το κάνω πιο ζωντανό (πχ χρειαστεί να κάνει πως δοκιμάζει την σούπα που τρώει ο ήρωας του παραμυθιού, να φυσίξει για να κρυώσει η σούπα κλπ) του τραβάει το ενδιαφέρον. Έτσι είπα να δοκιμάσω και διαφορετικά βιβλία πιο διαδραστικά. Παραμύθια με εικόνες που ξεπετάγονται, με ήχους, και μουσική.

Είχαμε μερικά στην βιβλιοθήκη μας, πήραμε και άλλα και από τότε πάει μόνος του και διαλέγει κάποιο για να διαβάσουμε και να παίξουμε.

Μερικά από αυτά είναι:

Ένα βιβλίο παιχνίδι, Harve Tullet
Είναι ένα βιβλίο διαδραστικό, που σε κάνει να γελάς. Διαβάζεις τι οδηγίες, κάνεις αυτο που λέει και γυρνάς την σελίδα για να δεις το αποτέλεσμα. Το βιβλίο ξεκινάει με τρεις κύκλους σε τρία διαφορετικά χρώματα οι οποίοι μετακινούνται, αλλάζουν χρώματα, πέφτουν κλπ. Έξυπνο βιβλίο με πολύ παιχνιδιάρικη διάθεση, γρήγορο και διασκεδαστικό, ενισχύει την παρατηρητικότητα και συνδυάζει έξυπνα τόσο την εκμάθηση χρωμάτων και αριθμών όσο και τις έννοιες δεξιά-αριστερά (που συχνά δυσκολεύουν μικρούς και μεγάλους), με παιχνίδι.



Ακούω τα άγρια ζώα, εκδόσεις Susaeta


Ένα μοναδικό ηχο-βιβλίο με πλούσιες εικόνες και ήχους από αγαπημένα άγρια ζώα και πολύ όμορφη εικογογράφηση.


Ένα σκανδαλιάρικο ψαράκι, TrishPhillips

Το σκανταλιάρικο ψαράκι νομίζει ότι είναι πολύ διασκεδαστικό να τρομάζει τα πλάσματα του βυθού.
Μια μέρα, τα πλησιάζει ένα ένα και τα προειδοποιεί ότι τάχα έρχεται καρχαρίας. Όταν τα βλέπει να αναζητούν απεγνωσμένα κάποια κρυψώνα στη θάλασσα, βάζει τα γέλια!
Φαντάζεστε, όμως, τι συμβαίνει όταν στ' αλήθεια εμφανίζεται μπροστά του ένας καρχαρίας;
Μας αρέσει πολύ που γυρνώντας στην τελευταία σελίδα ξεπετάγεται ένας τεράστιος καρχαρίας!


Η πασχαλίτσα μαθαίνει να πετάει, Isabel Finn, Jack Tickle

  Αυτή είναι η ιστορία μιας πασχαλίτσας πολύ τεμπελίτσας. Το μόνο που ήθελε να κάνει όλη μέρα και όλη νύχτα ήταν να κοιμάται. Κάποτε, όμως, βαρέθηκε να ξαπλώνει συνέχεια πάνω σ' ένα φύλλο και θέλησε να πάει αλλού να κοιμηθεί. Επειδή όμως δεν ήξερε να πετάει, σκέφτηκε να ξαπλώνει πάνω στα ζώα της ζούγκλας που περνούσαν από μπροστά της: στο καγκουρό, στην τίγρη, ακόμα και στην ουρά του κροκόδειλου! Τίποτα όμως! Πουθενά δεν έβρισκε ησυχία. Ώσπου ένας ελέφαντας την έκανε να μάθει να. . . πετάει! Μια καταπληκτική ιστορία με πολύχρωμες εικόνες που ξεπετάγονται μπροστά σας! (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)


 Το διαστημόπλοιό μου, εκδόσεις Σαββάλας

Μέσα από τις σελίδες ανακαλύπτουμε πώς είναι το διαστημόπλοιο εσωτερικά και στο τέλος μας περιμένει μια έκπληξη! Ένα διαστημόπλοιο έτοιμο για εκτόξευση! Μετράμε μέχρι το 10 , πατάμε το κουμπί στο πλάι του βιβλίου και το διαστημόπλοιο εκτοξεύεται!!!




Ο Αρκουδάκος μαστορεύει, Davies Benji, Εκδόσεις Ίκαρος 
Πολύ όμορφο βιβλίο, με σφυρί για να καρφωσουμε, πριόνι που ακουγεται σαν κανονικο για να κόψουμε το ξύλο, μέτρο για να μετρήσουμε, χρώματα για να βάψουμε και πολλά σημεία με κρυμμένες εκπλήξεις.
Αυτό το βιβλίο μας δίνει ευκαιρια να μιλήσουμε για καποια ζωα (ειναι οι φίλοι του αρκουδάκου που τον βοηθάνε), τα χρώματα και τα εργαλεία.



 Ο φαλακρός σκαντζόχοιρος , Ευγένιος Τριβιζάς
Είναι το βιβλίο που είχαμε στην βιβλιοθήκη μας, το διαβάσαμε παίζοντας και η μαμά κατάλαβε οτι ο Γιώργος θέλει δράση!
Ο φαλακρός σκαντζόχοιρος είναι το 3ο βιβλίο από τη σειρά Μαρκουλά-Μικρούλικα του Ευγένιου Τριβιζά. Μας αρέσει όλη η σειρά αλλά ο σκαντζόχοιρος κατέχει ιδιαίτερη θέση! Δεν ειναι διαδραστικό βιβλιο (κάνενα απο αυτή την σειρά δεν έχει εικόνες που ξεπετάγονται ή ήχους κλπ) αλλά προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να ζωντανέψουμε την ιστορία πχ εμείς κάνουμε τους ήχους, πώς τρώμε τα φρούτα, ή ότι βγάζουμε τα αγκάθια του Ερμόλαου του σκαντζόχοιρου κλπ.....Όριό μας είναι η φαντασία μας!!!!
Επίσης  με αφορμή αυτό το βιβλίο κάναμε  μία όμορφη κατασκευή.



Δείτε εδώ και άλλες προτάσεις για παιδιά 2+.



2 σχόλια:

  1. Το ένα βιβλίο ένα παιχνίδι είναι απίθανο. Τα παιδιά μας και τα παιδιά φίλων που έρχονται το έχουν λατρέψει. Εμένα με χαλαρώνει. Εχει πολύ πλάκα πως κάτι τόσο απλό σε ταξιδεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν το πρώτο που έκατσε ο γιος μου να διαβασουμε. Αυτό με έκανε να καταλάβω ότι τελικά το παιδί ήθελα πιο διαδραστικά παραμύθια. :)
      Μάλιστα μας άρεσε πολύ που το έκανα και εφαρμογή στο tablet μας. Ελπίζω να μου δωθεί η αφορμή να το μοιραστώ μαζί σας.

      Διαγραφή