Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Βιβλία για φωνολογικά παιχνίδια



Για δύο βιβλία που διαβάσαμε τελευταία και ήταν πολύ διασκεδαστικά θα σας μιλήσουμε σήμερα, τα οποία μας δώσανε αφορμή για πολύ παιχνίδι με γράμματα και λέξεις.

Το ένα λέγεται "Η λαίμαργη Οδοντογλυφίδα που έγινε Ογδοντογλυφίδα" της Σοφίας Μαντουβάλλου από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.



Η λαίμαργη Οδοντογλυφίδα έφαγε ογδόντα κεφτεδάκια, ογδόντα τρουφάκια και ογδόντα μεζεδάκια και έγινε Ογδοντογλυφίδα. Ποιος θα τη βοηθήσει να απαλλαγεί από το γ και να ξαναγίνει Οδοντογλυφίδα; Το λυκάκι θα δεχτεί να γίνει γλυκάκι; Η αλατιέρα θα γίνει γαλατιέρα; Η κουρούνα θα γίνει γουρούνα; Τα αυγά θα κάνουνε καβγά; Κανένας όμως δεν δέχεται να χάσει την ταυτότητά του και να γίνει κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι.


Το δεύτερο ειναι το "Η μαγισσούλα που έτρωγε τα γράμματα" της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή-Κελεπούρη, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

Η μαγισσούλα Φριντανίτα και οι φίλες της είναι πολύ στενοχωρημένες. Ξαφνικά έχασαν τις μαγικές τους ικανότητες! Γιατί, ενώ ζητούν μήλα, φανερώνεται μια καμήλα; Ποιος φταίει που τα ξόρκια αποτυγχάνουν και αντί για παγίδες γέμισε το κάστρο με…γίδες;



Και τα δύο αυτά βιβλία ειναι πολύ διασκεδαστικά, με παιχνιδιάρικο τρόπο φανερώνουν στα παιδιά την αξία των γραμμάτων, συλλαβών και των φωνημάτων, πώς αυτά επηρεάζουν τη σημασία των λέξεων και δίνουν αφορμή για φωνολογικά παιχνίδια.
Αφού λοιπόν διαβάσετε την οδοντογλυφίδα και παίξετε με το /γ/ δοκιμάστε να κάνετε το ίδιο και άλλα γράμματα ....πχ το ναυτάκι που έχασε το /ν/ και έγινε αυτάκι? ή ο δράκος που έχασε το /δ/ και είναι ράκος...ποιος του το πήρε το /δ/? θα ξαναγίνει χαρούμενος δράκος?
ή το τζιτζίκι που έγινε τζατζίκι?

Όμοια με αφορμή την μαγισσούλα κάντε μαγικά και μετατρέψτε τα χωράφια σε ράφια, την τσιπούρα σε πούρα κλπ.


Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου